• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Dessert › Pandekager (nem opskrift på gammeldags pandekagedej)

Pandekager (nem opskrift på gammeldags pandekagedej)

billede med pandekager klar til servering
4.8 fra 980 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
2.5k
SHARES
FacebookMessenger2.5kPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 1. maj 2025 - Udgivet: 9. april 2019
Oversigt over indhold
  • Opskrift på pandekager som mormor laver dem. Med de bedste tips til gammeldags pandekagedej uden klumper, så dine pandekager bliver perfekte.
  • Bedste pandekager
  • Opskrift på pandekager
  • Pandekager - gammeldags pandekagedej
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Billeder
  • Tips
  • Pandekagedej uden klumper
  • Med is
  • Dessertpandekager
  • Værd at vide
  • FAQ
  • Kommentarer

Opskrift på pandekager som mormor laver dem. Med de bedste tips til gammeldags pandekagedej uden klumper, så dine pandekager bliver perfekte.

Pandekager er nok den mest populære opskrift i det danske køkken, og her får du den skudsikre fremgangsmåde på dem.

For hvad er bedre end en nybagt, gammeldags pandekage med syltetøj, og som mormor altid bagte dem med æg, mælk, hvedemel og sukker.

Bedste pandekager

Dette er den bedste opskrift på klassikeren, og her får du samtidig et par gode tricks til den helt rigtige pandekagedej, så resultatet altid bliver vellykket.

Opskriften her er gennemprøvet af tusindvis af brugere på Madens Verden, så du er i gode hænder. Du får 10-12 pandekager., hvilket normalt passer til fire personer. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåden.

Se flere opskrifter:

  • Amerikanske pandekager med sirup
  • Bananpandekager med banan og havregryn
  • Pandekager med øl - nemme og lækre ølpandekager

Opskrift på pandekager

billede med pandekager klar til servering
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Pandekager - gammeldags pandekagedej

4.78 fra 980 stemmer
Opskrift på pandekager som mormor laver dem. Med de bedste tips til gammeldags pandekagedej uden klumper, så dine pandekager bliver perfekte.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Pandekagedej på køl 30 minutter min
Samlet tid 1 time t
Antal: 4 personer
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Kalorier: 254
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 150 g hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 4 æg
  • 1 tsk vaniljesukker - kan udelades men giver smag
  • 2 tsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme - lille teske, kan udelades helt
  • 1 nip salt
  • smør - til panden

Fremgangsmåde
 

  1. Kom hvedemel op i en skål, og pisk knap halvdelen af mælken sammen med melet så der ikke er klumper tilbage. Pisk derefter resten af mælken ind i dejen. På den måde undgår du altid klumper i din pandekagedej.
  2. Pisk så æg i et ad gangen, og tilsæt så vaniljesukker, sukker og kardemomme. Kom også en smule salt ved. Pisk igen pandekagedejen jævn.
  3. Stil skålen med den færdiglavede pandekagedej i køleskabet i en halv time.
  4. Smelt lidt smør på en middelvarm pande og varm panden godt igennem. Kom dej på, og vend panden rundt, så pandekagen fordeles jævnt i panden.
  5. Bag pandekagen gylden på begge sider, og læg til side. Tilfør en ny klat smør til hver pandekage, da smørret er med til at give dine pandekager smag.
  6. Læg dem efterhånden på et fad, som du holder varm i en 70 grader varm ovn.

Næringsindhold

Kalorier: 254kcalKulhydrater: 35gProtein: 12gFedt: 7gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.02gKolesterol: 173mgNatrium: 189mgKalium: 216mgKostfibre: 1gSukker: 6gVitamin A: 359IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 124mgJern: 3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Billeder

Her er nogle billeder fra min pandekagebagning.

billederesultat for Thermomix pandekager
Mormors pandekage opskrift giver nogle skønne, sprøde og tynde pandekager, præcist som pandekager skal være. Her er de serveret med hindbærsyltetøj og flormelis. Foto: Madensverden.dk.
Billede resultat for Rasmus Klump pandekager

Tips

Her får du lige mine 4 bedste tips til pandekagebagning:

  • Lad altid din pandekagedej hvile 30 minutter i køleskabet. Så er de nemme at bage og hænger bedre sammen.
  • Varm din pande godt op. Typisk bliver den første pandekage aldrig perfekt, og det skyldes ofte at panden simpelthen ikke er varm nok endnu. Så hav lidt tålmodighed.
  • Brug en god pande. Gerne med teflon/sliplet belægning - og allerbedst er de specielle pandekagepander med lav kant, hvor du nemt kan få fat under pandekagerne, når de skal vendes.
  • Brug smør. Det er ikke altid nødvendigt at anvende smør til bagning af alle, men mest i starten. Men smørret giver altså også god smag, så jeg vil anbefale en lille klat smør til hver eneste pandekage. For smagens skyld.

Pandekagedej uden klumper

Du kan sagtens undgå irriterende klumper i dejen med en nem fremgangsmåde. Kom melet i en skålet, og pisk gradvist lidt af mælken i, og når den tykke pandekagedej er fri for klumper, kan du nemt piske resten af mælken i. Og vupti, en pandekagedej helt uden klumper.

Du kan i øvrigt også bruge en stavblender til at lave pandekagedejen, eller for den sags skyld køre dejen i en blender. Så undgår du i hvert fald også klumper i dejen. Ønsker du pandekagerne mere søde tilsættes lidt mere sukker.

Køl pandekagedejen af en halv times tid, og steg så pandekagerne i smør. Det giver en pandekage den helt rigtige smøragtige smag. De kan i øvrigt  med fordel holdes varme i ovnen. Se også min opskrift på klassiske vafler i vaffeljern.

Med is

Verdens bedste pandekager med is er en vanvittig lækker og populær dessert, og de er nemme at lave. Her følger du blot den angivne pandekageopskrift, men du kan med fordel tilsætte lidt reven citronskal til dejen.

De bages som anvist, og foldes derefter sammen to gange. Altså først på midten, og derefter igen midten. Hold evt. pandekagerne lune i ovnen, mens du bager dem alle færdige.

Ved anretning skærer du bjælker af is ud og lægger ind i pandekagerne. Alle slags is kan anvendes, men jeg foretrækker en god vaniljeis. Du kan også folde en hel pandekage ud, og lægge is i en række på pandekagen, og derefter rulle den sammen om isen. Det er også lækkert.

Endelig kan du selvfølgelig også blot folde pandekagerne sammen, og anrette dem pænt på en tallerken sammen med en kugle is. Eller to.

Dessertpandekager

Du kan også lave lækre dessert pandekager, og dem får du opskriften på her. Fordel en stor teskefuld abrikosmarmelade (eller lidt mere) på hver pandekage, hvorefter du ruller dem sammen.

Læg pandekagerne i et ildfast fad beklædt med bagepapir, og drys dem med lidt flormelis og mandelflager eller hasselnøddeflager.

Stil fadet med dine dessert pandekager i ovnen ved 185 grader varmluft, og her skal de have cirka 10 minutter. Pandekagerne serveres lune med is og eventuelt friske bær.

Flere pandekageopskrifter:

  • Brunchpandekager
  • Rådhuspandekager
  • Madpandekager
  • Spinatpandekager
  • Mexicanske pandekager
  • Æbleskiver med kærnemælk

Værd at vide

Pandekagedag: I mange lande fejres “Pancake Day” eller Hvide Tirsdag (Shrove Tuesday), der er dagen før fasten, hvor man bruger op af mælk, æg og smør.

Verdensrekord: Den største pandekage blev lavet i England i 1994, og den målte 15 meter i diameter.

FAQ

Hvordan bager man kærnemælkspandekager?

Du kan også bage himmelsk lækre kærnemælkspandekager. De bliver lidt mere fyldige i både konsistens og smag - og lidt mindre søde. Her udskifter du blot mælk med samme mængde kærnemælk. Ellers følges fremgangsmåden.

Hvordan laver man pandekager uden mælk?

Lider du af laktoseallergi, kan du nemt bage pandekager uden mælk. Her er en nem pandekageopskrift uden mælk: Fire æg piskes sammen, hvorefter du pisker fire deciliter vand i. Pisk derefter 250 gram hvedemel i, og tilsæt også lidt kardemomme, lidt salt og fem spiseskefulde olie. Olien kan erstattes af to store spiseskefulde margarine. Pisk pandekagedejen jævn, og steg den derefter på en varm pande.

Kan man bage pandekagerne uden smør?

Det kan du sagtens. Husk dog at panden skal være meget varm inden du kommer pandekagedejen på.

Kan man bage pandekager uden hvedemel?

Det er også muligt at bage pandekager uden mel, og det får du denne opskrift på: Her starter du med at komme 150 gram finvalsede havregryn i en skål sammen med tre deciliter mælk og to æg. Lad det stå og trække 10 minutter, hvorefter du tager en stavblender og blender det til en pandekagedej. Kom så en teskefuld vaniljesukker, lidt salt og kardemomme i, og så er du klar til at bage pandekager uden mel. Bages på en varm pande med smør.

Hvorfor skal pandekagedej hvile?

Ja, du skal altid lade dejen til dine pandekager hvile. Det gør at pandekagerne bliver flottere og ikke så nemt går i stykker. Teknisk sker der det, at hvedemelet når at binde væsken (mælken) bedre.

Hvordan undgår man klumper i pandekagedej?

Du undgår klumper ved at starte med at piske mel og mælk sammen. Pisk lidt af mælken i lidt af gangen.

Hvor stammer pandekager fra?

Man mener pandekager er en græsk opfindelse, nærmere bestemt fra oldtidens Grækenland. Her er man tilbage i tiden omkring år 400 før vor tidsregning, så pandekagerne har vi altså nydt i rigtig mange år.

Kan man fryse pandekager?

Pandekager kan sagtens fryses ned. Læg dem gerne mellem lag af madpakkepapir inden de kommer i fryseren, så er de nemmere at tage op.

Kan man fryse pandekager?

Du kan med fordel opbevare rester af pandekagedej på køl, og her holder den fint i op til 2 dage.

Hvorfor mislykkes den første pandekage altid?

Du har sikkert oplevet, at den første pandekage aldrig bliver helt perfekt. Forklaringen er varmen på panden, hvor panden simplethen ikke blevet varm nok. Så varm panden godt igennem inden pandekagebagningen, og så lykkes du også bedre med den første pandekage.

Hvornår er det international pandekagedag?

Den internationale pandekagedag falder altid den første tirsdag efter fastelavn.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jannie Bolther Brøste

    april 22, 2025 at 10:52 am

    Hejsa
    Jeg kan se at opskriften er til 4 personer - men hvor mange pandekager giver det til hver? Og på hvilken str. pande?
    Bedste hilsner
    Jannie

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 22, 2025 at 2:33 pm

      Hej Jannie
      Det afhænger selvfølgelig af tykkelsen, men regn med ca. 8-10 pandekager i en pande med en diameter på 24 centimeter.
      God fornøjelse med pandekagebagningen 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Nicki

    marts 11, 2025 at 5:41 pm

    Meget god opskrift i forhold til mange andre så den her er skrevet ned uden opskriften på at lave da det egentligt er meget lige til 😊

    Svar
  3. Laila

    december 14, 2024 at 10:19 am

    Svar
  4. Haldor

    november 20, 2024 at 7:27 pm

    Gooooood

    Svar
  5. Kira Schmidt

    oktober 06, 2024 at 10:23 am

    Jeg elsker at lave pandekager og denne opskrift kan jeg varm anbefale. Jeg bruger kun vanille og alm sukker 🤩

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • billederesultat for chokolade panna cotta
    Chokolade panna cotta opskrift på 5 minutter
  • billede med sveskegrød
    Sveskegrød - nem og hurtig grød med svesker
  • billede med boghvedegrød
    Boghvedegrød (opskrift på fynsk egnsret med boghvede)
  • Bagte figner
    Bagte figner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Forsiden lige nu

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.
Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)→ Se opskriften
provencalsk pastaret
Provencalsk pastaret uden kød→ Se opskriften
billederesultat for blomkålstærte
Blomkålstærte→ Se opskriften
vegetarisk wok med grøntsager og kokosmælk
Vegetarisk wok - nem grøntsagswok med kokosmælk→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
broget hverdagsgryde
Broget hverdagsgryde (nem og klassisk gryderet)→ Se opskriften
Madplan uge 36
Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage→ Se opskriften
kyllingefarsbrød
Kyllingefarsbrød - sundt farsbrød med hakket kylling→ Se opskriften
Teriyaki gulerødder med salat
Teriyaki gulerødder med salat og nødder→ Se opskriften
salat med hvedekerner
Salat med hvedekerner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required