Ørred er en del af laksefamilien. Kødet er lysere og smagen mildere. Læs fakta om fisken, der både lever i sø og hav. Se også, hvordan du undgår muddersmag.
Ørred er en fisk, som vi både kan spise røget, dampet, grillet og stegt. Kødet har en fast konsistens og er lettere laksefarvet, men dog en anelse mindre rødt end dens kusine, laksen. Begge fisk tilhører samme rovfisk-familie: Salmoniderne, men der forskelle i smagen.
Lige som med laksen kan ørreden både leve i fersk- og saltvand. De inddeles i bæk-, sø- og havørreder, hvor det kun er de mindre og mere mørke bækørreder, der bliver i åer og bække uden at søge mod havet. Havørreder, også kaldet regnbueørreder, gyder i ferskvand og lever i havet. De kan blive op til en meter lang og veje op til 12 kg.
Ørreder kan fanges i havet omkring Danmark, i vandløb og i put and take-søer. Her er 70 procent ASC-certificeret. Det betyder, at fiskene er opdrættet ansvarligt i forhold til miljøet. Du kan læse om bæredygtige fisk her.
Næringsværdi
Ørreder er en halvfed fisk, som er rig på Omega3-fedtsyrer. Bækørreder og søørreder har højt indhold af D-vitaminer, magnesium, selen og kalium. Havørreder har ligeledes et højt indhold af D-vitaminer, men indeholder også mange A- og B12-vitaminer. Desuden har den højt indhold af selen, kalcium, kalium og jod.
Når fisken smager af mudder
Det er ikke til at se på ørreden, om den har muddersmag, men det kan smages. Og det er bestemt ikke en god smag. Ørreder, der lever i søer og bække kan have et indhold af bakterier og alger, som giver fisken en smag af mudder.
Den kemiske forbindelse der sker i fisken, kaldes geosmin, og har du fanget en fisk med dette indhold, er den uspiselig. Nogle hævder at kunne fjerne det meste af den grimme smag ved at lægge den i eddikevand et par timer, men vil du være sikker på, at du ikke får en fisk med muddersmag, skal du vælge havørreder.
Sæson for ørred
Vi kan fange og købe ørred hele året rundt i Danmark, da den lever i vores farvande og søer - både naturligt og i put and take. Dog får ørreder i bække og vandløb en pause mellem 16. november og 15. januar, hvor det er forbudt at fiske efter dem. Farvede havørreder er ligeledes fredet fra den 16. november til den 15. januar.
Ørreder smager allerbedst i det tidlige efterår, august og september.
Tip
Prøv at lave en pizza med bacon og ørred, hvis du vil spise fisken på en anden måde end den gængse.
Kilder: Fiskepleje.dk, Fisk 2 gange om ugen samt Miljø- og Fødevarestyrelsen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: