Orange vin er helt forenklet en hvidvin, der er lavet som en rødvin. Smagen er anderledes og har elementer fra tør hvidvin til fyldig rødvin.
Du kender rødvin, hvidvin og rosé, men ved du hvad orange vin er?
Orange vin er den nye dreng i vinklassen – og bestemt ikke et kedeligt bekendtskab!
Den kan meget basalt beskrives som en vin på hvide druer, der er lavet som en rødvin.
Hvordan laves orange vin?
En hvidvin laves på hvide (grønne) druer, der presses med det samme efter høsten. Druemosten bliver altså skilt fra skallerne med det samme, og vinen laves på den rene druemost.
En rødvin laves på røde druer og ligger typisk og trækker sammen med skallerne i den første del af vinificeringsprocessen. Meget af rødvinens farve, aroma og struktur får den nemlig fra sine skaller.
Så hvordan laves en orange vin?
Orange vin laves på hvide druer, men i stedet for at presse druerne med det samme og sortere skallerne fra, så lader man vinificeringen starte med skallerne i – lige som med rødvin.
På denne måde får man farve, aroma og struktur fra skaller, kerner osv. med i vinen, og det giver altså en helt anderledes smagsoplevelse end den typiske hvidvin.
Samtidig får den en anderledes farve fra skallerne og bliver mere orange – deraf navnet.
Farven viser styrken
Farven kan variere afhængigt af druesort og hvor længe vinen har haft skalkontakt.
Trækker vinen kun kort tid med skallerne giver det en vin med kun en smule mere farve og struktur end en almindelig hvidvin.
Flere måneders skalkontakt giver derimod en vin, der kan være næsten sherryfarvet og med en kraftig og anderledes aroma milevidt fra en almindelig hvidvin.
Farven kan altså spænde fra let gylden, over lyst kobberfarvet til dybt ravfarvet. Det er op til den enkelte vinbonde at vurdere, hvor længe vinen skal have skalkontakt.
Samtidig med at farven ændres, forandres og udvikles også smag, aroma og mundfølelse løbende i processen.
Jo længere vinen trækker på skallerne, jo kraftigere bliver den i både smag og farve – præcist som med en rødvin eller rosé.
Banebrydende smag
Første gang du smager en orange vin kan det være noget af en øjenåbner.
Smagen kan være langt fra det vi kender fra den gængse vinverden. Nogle elsker smagen af den orange vin fra første mundfuld, andre bryder sig ikke om den - typisk fordi smagen kan være så anderledes, end det vi forventer af en vin.
For mange kommer kærligheden til den orange vin langsomt snigende efterhånden som man får lært den at kende og begynder at forstå dens mangfoldighed og store smagsunivers.
Men ligesom der er forskel på andre typer vin, er der også forskel på, hvordan orange vin kan smage. Duft og smag er selvfølgelig afhængig af druesort, dyrkningssted og metode, men der er dog nogle kendetegn ved de orange vine.
Ofte har de hvidvinens friske syrlighed, mens tanniner fra skallerne giver mere bid til vinen og kan give den lidt udtørrende mundfølelse, du kender fra rødvin.
Der vil ofte være noter af tørrede frugter og blomster, men også noter af nødder, te og tobak kan forekomme. Samtidig kan vinen svinge fra de mere friske noter til mere støvede og røgede noter.
Så prøv dig frem og lad dig ikke afskrække, hvis du ikke bryder dig om den første orange vin, du smager. Det kan være, at den mest vidunderlige vin du har smagt, venter i næste mundfuld.
Nogle vinbarer og forhandlere tilbyder smagninger i orange vin, så man kan smage lidt forskelligt uden at købe en hel flaske af hver.
Sådan nydes orange vin
Orange vin er god at nyde ved en let afkølet temperatur. Temperaturen afhænger af den enkelte vin, men drik den gerne når den er mellem 10 og 16 grader.
Har du ikke et vinkøleskab, kan du bare have den liggende i køleskabet og så tage den ud 15-20 minutter før den skal drikkes.
Du kan både nyde den som den er, men den er også god sammen med mad.
Prøv den for eksempel med lyst kød, milde oste, fisk og grøntsagsretter.
Findes ofte som naturvin
Kontakten med skallerne er med til at beskytte den færdig vin. Der findes nemlig gavnlige stoffer i druens skaller, kerner og stilke som er med til at konservere vinen.
Orange vin kan altså laves med minimal brug af kemiske stoffer som sulfitter, der tilsættes vin som konserveringsstof og antioxidant, for at beskytte mod iltning.
Orange vin kan altså laves som både økologisk vin og naturvin, og den nye vintype er da også ofte netop produceret som naturvin.
Læs mere om naturvin i denne artikel: Hvad er forskellen på økologisk og naturvin?
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: