• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden โ€บ Forside โ€บ Viden om mad โ€บ Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?

Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?

Der er masser af smag og fedme i olivenolie. Og mรฅske er smagen af fedt en sjette grundsmag, som forskere har dรธbt oliogustus. Det er dog nรฆrmere en harsk smag af fedme, end den dejlige fedme fra eksempelvis olivenolie.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. marts 2020 - Udgivet: 17. marts 2020

Fรธrst var der fire, sรฅ fem, og nu mรฅske seks grundsmage. Den nyeste i rรฆkken hedder oliogustus og er smagen af fedt. Lรฆs mere om oliogustus her.

Fรธrst var der fire grundsmage: Surt, sรธdt, salt og bittert. De fire grundsmage havde vรฆret anerkendt gennem mange รฅr, fรธr en ny grundsmag meldte sig pรฅ banen: Umami.

Umami havde dog en svรฆr fรธdsel, og det tog nรฆsten 100 รฅr fra den japanske kemiprofessor Kikunae Ikeda fรธrst skrev om den nye grundsmag i 1909, til den blev anerkendt.

Men der forskes fortsat i smag, og vi bliver hele tiden klogere, og en sjette grundsmag er mรฅske undervejs โ€“ nemlig smagen af fedt.

Den har fรฅet navnet oliogustus, som er en kombination af latinske ord for olie og smag (oleo = olie og gustus = smag).

Vores smagslรธg genkender grundsmagene

Grundsmagene genkendes af vores smagslรธg pรฅ tungen, og smagen af surt, sรธdt, salt, bittert og umami er det eneste vores smagslรธg kan registrere. Alt hvad vi ellers forbinder med madens smag, kommer fra aroma i maden, der registreres af vores lugtesans.

Det er derfor, det fรธles som om maden ikke smager af noget, nรฅr du er forkรธlet.

Oliogustus advarer om rรฅdnende mad

Den smag af fedt vores smagslรธg mรฅske kan registrere, er dog ikke den dejlige fede smag fra smรธr, bacon eller olivenolie. Det er nรฆrmere en harsk smag, som ikke er sรฆrlig behagelig. I hvert fald ikke nรฅr den stรฅr alene.

Pรฅ samme mรฅde som bittert eller umami ikke smager godt alene, sรฅ krรฆves den rette kombination og balance af grundsmage, fรธr smagen bliver god.

Grundsmagen oliogustus kommer af frie fedtsyrer i maden. Og en forklaring pรฅ den ubehagelige smag kan vรฆre, at frie fedtsyrer opbygges i harsk og rรฅdnende mad, efterhรฅnden som fedtet i maden bliver nedbrudt. Den ubehagelig smag kan dermed vรฆre et tegn til os om, at maden er dรฅrlig, og du kan blive syg af den.

Hvordan bruger du oliogustus?

For at skabe lรฆkre og velsmagende mรฅltider, skal du kende dine grundsmage og sรธrge for at tilsmage din mad, sรฅ der opnรฅs fin balance mellem dem.

Men bรธr vi tรฆnke oliogustus ind i vores madlavning pรฅ samme mรฅde som de andre grundsmage, hvor alle bรธr vรฆre tilstede i en afbalanceret mรฆngde for at skabe velsmag?

Ikke umiddelbart.

Den lรฆkre fedme, der kan gรธre en ret cremet og afrunde smagen, kommer nรฆrmere fra fedtholdige produkter som flรธde, og ikke fra oliogustus. Vi kan altsรฅ ikke tilsmage maden med oliogustus pรฅ samme mรฅde som vi gรธre med salt, citron, honning osv.

Men oliogustus er jo helle ikke anerkendt som grundsmag (endnu?).

Der forskes fortsat videre, og om det viser sig, at der rent faktisk er tale om en ny grundsmag pรฅ linje med de andre, vil krรฆve flere studier, og kan tage mange รฅr.

Sรฅ vi mรฅ bare vente og se. Forhรฅbentligt tager det ikke 100 รฅr denne gang.

Kilder: Oleogustus: The Unique Taste of Fat af Running, Craig og Mattes, Smagforlivet.dk.

Lรฆs ogsรฅ disse artikler:

7 gode rรฅd: Sรฅdan skaber du succesfulde mรฅltider

Sanser: Derfor smager du med nรฆsen

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fรธdevare- og ernรฆringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernรฆring, Kรธbenhavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhรธjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhรธjet kolesteroltal?
  • Sรฆson i juli
    Sรฆson i juli: Se alle de danske frugter og grรธntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkaฬŠlslasagne.

Blomkรฅlslasagne (sund lasagne med blomkรฅl og oksekรธd)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosรฉ fra Rรธsnรฆs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassikerโ†’ Se opskriften
billederesultat for รฆblesalat
ร†blesalatโ†’ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem tilโ†’ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og flรธdeโ†’ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarinโ†’ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jรฆgergryde
Kylling cacciatore (nem og lรฆkker italiensk jรฆgergryde)โ†’ Se opskriften
Billede resultat for tilbehรธr til aftensmad
12 opskrifter pรฅ tilbehรธr til aftensmadโ†’ Se opskriften
billede med fรธdselsdagsboller
Fรธdselsdagsboller (nemme og blรธde boller til fรธdselsdag)โ†’ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lรฆkker skรฆrekage i form)โ†’ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!โ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her