Fรธrst var der fire, sรฅ fem, og nu mรฅske seks grundsmage. Den nyeste i rรฆkken hedder oliogustus og er smagen af fedt. Lรฆs mere om oliogustus her.
Fรธrst var der fire grundsmage: Surt, sรธdt, salt og bittert. De fire grundsmage havde vรฆret anerkendt gennem mange รฅr, fรธr en ny grundsmag meldte sig pรฅ banen: Umami.
Umami havde dog en svรฆr fรธdsel, og det tog nรฆsten 100 รฅr fra den japanske kemiprofessor Kikunae Ikeda fรธrst skrev om den nye grundsmag i 1909, til den blev anerkendt.
Men der forskes fortsat i smag, og vi bliver hele tiden klogere, og en sjette grundsmag er mรฅske undervejs โ nemlig smagen af fedt.
Den har fรฅet navnet oliogustus, som er en kombination af latinske ord for olie og smag (oleo = olie og gustus = smag).
Vores smagslรธg genkender grundsmagene
Grundsmagene genkendes af vores smagslรธg pรฅ tungen, og smagen af surt, sรธdt, salt, bittert og umami er det eneste vores smagslรธg kan registrere. Alt hvad vi ellers forbinder med madens smag, kommer fra aroma i maden, der registreres af vores lugtesans.
Det er derfor, det fรธles som om maden ikke smager af noget, nรฅr du er forkรธlet.
Oliogustus advarer om rรฅdnende mad
Den smag af fedt vores smagslรธg mรฅske kan registrere, er dog ikke den dejlige fede smag fra smรธr, bacon eller olivenolie. Det er nรฆrmere en harsk smag, som ikke er sรฆrlig behagelig. I hvert fald ikke nรฅr den stรฅr alene.
Pรฅ samme mรฅde som bittert eller umami ikke smager godt alene, sรฅ krรฆves den rette kombination og balance af grundsmage, fรธr smagen bliver god.
Grundsmagen oliogustus kommer af frie fedtsyrer i maden. Og en forklaring pรฅ den ubehagelige smag kan vรฆre, at frie fedtsyrer opbygges i harsk og rรฅdnende mad, efterhรฅnden som fedtet i maden bliver nedbrudt. Den ubehagelig smag kan dermed vรฆre et tegn til os om, at maden er dรฅrlig, og du kan blive syg af den.
Hvordan bruger du oliogustus?
For at skabe lรฆkre og velsmagende mรฅltider, skal du kende dine grundsmage og sรธrge for at tilsmage din mad, sรฅ der opnรฅs fin balance mellem dem.
Men bรธr vi tรฆnke oliogustus ind i vores madlavning pรฅ samme mรฅde som de andre grundsmage, hvor alle bรธr vรฆre tilstede i en afbalanceret mรฆngde for at skabe velsmag?
Ikke umiddelbart.
Den lรฆkre fedme, der kan gรธre en ret cremet og afrunde smagen, kommer nรฆrmere fra fedtholdige produkter som flรธde, og ikke fra oliogustus. Vi kan altsรฅ ikke tilsmage maden med oliogustus pรฅ samme mรฅde som vi gรธre med salt, citron, honning osv.
Men oliogustus er jo helle ikke anerkendt som grundsmag (endnu?).
Der forskes fortsat videre, og om det viser sig, at der rent faktisk er tale om en ny grundsmag pรฅ linje med de andre, vil krรฆve flere studier, og kan tage mange รฅr.
Sรฅ vi mรฅ bare vente og se. Forhรฅbentligt tager det ikke 100 รฅr denne gang.
Kilder: Oleogustus: The Unique Taste of Fat af Running, Craig og Mattes, Smagforlivet.dk.
Lรฆs ogsรฅ disse artikler:
7 gode rรฅd: Sรฅdan skaber du succesfulde mรฅltider
Sanser: Derfor smager du med nรฆsen
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments