• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Muggent brød - er det farligt at spise?

Muggent brød - er det farligt at spise?

billede med muggent brød
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 29. november 2024 - Udgivet: 19. august 2022

Er det farligt at spise muggent brød, og er det nok at skære det mugne område væk? Her er svaret på, hvad du skal gøre med for gammelt brød.

De fleste har nok oplevet at stå med et muggent brød, og hvad gør man så?

Eller i hvert fald at et hjørne eller stykke af brødet er muggent, men kan man så spise resten af brødet?

Og hvad sker der egentlig hvis man spiser muggent brød? Bliver man syg, og hvordan er det med gravide og børn, hvis de spiser et stykke muggent brød?

Og kan man alligevel godt give det mugne brød til hønsene eller fuglene ude i haven?

Jo, spørgsmålene er mange, og her får du svarene på de vigtige spørgsmål om muggent brød.

Muggent brød er farligt

Og vi starter med konklusionen: Som udgangspunkt bør du altid smide muggent brød ud. Så er du på den sikre side.

Det er uanset om du har muggent rugbrød, boller, franskbrød eller andet brød. Smid det ud.

Mug har lange tråde

Typisk opstår mug i brød i et mindre hjørne eller stykke af brødet, og derfor er det fristende blot, at skære dette stykke fra.

Eller blot kassere de skiver rugbrød, der er berørt af mug.

Men dette er altså ikke nok, og årsagen skal findes i svampenes tråde.

Helt kort fortalt, så kan muggen og dermed svampene trække nogle meget lange tråde i brødet, og dem kan man ikke se.

Og alene det, at noget brød har været i nærheden af muggent brød, kan sagtens være nok til, at det er inficeret med mug, selvom du ikke kan se det endnu.

Bliver man syg af at spise mug?

Jo, man kan sagtens blive syg af at spise muggent brød eller mug på andre fødevarer.

Ikke at det er dødsensfarligt, men det er ikke godt for din krop, siger en ekspert.

- Jeg vil gerne starte med at sige, at man ikke direkte kan dø af at indtage mug. Undersøgelser har dog vist, at skimmelsvampe på fødevarer kan udskille giftstoffer, der kaldes mykotoksiner.

- Nogle af giftstofferne har langtidseffekter, der kan være kræftfremkaldende, hvis de hober sig op i for store mængder, forklarer Ulf Thrane, der er lektor ved Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet til videnskab.dk.

Han fastslår dermed, at man bør afholde sig fra at indtage fødevarer med synligt mug, hvilket vil sige mug, som ikke skal være der.

Når først der er synlig mug på brød, så er der nemlig allerede et stort indhold af mykotoksiner, og her er det så, at det kan være sundhedsskadeligt.

Og det her gælder altså uanset om du er et normalt raskt menneske, gravid, baby eller barn.

Muggent brød til høns og andre fugle

Må man så give muggent brød til sine høns, ænder eller fuglene i haven?

Også her er svaret et nej, Du må ikke fodre høns, ænder eller andre fugle med muggent brød, for de risikerer også at blive meget syge af det.

Du må gerne give dem gammelt brød, men hvis der er synlig mug på det, så skal det kasseres.

Varme mug væk

Du kan heller ikke blot skære muggen af brødet, og så tro at du kan varmebehandle det væk.

Altså eksempelvis ved at skære mug fra et toastbrød, og derfor riste det.

Skimmelsvampene forsvinder ikke af den grund, så du kan altså ikke redde brødet ved at toaste det.

Symptomer

Har du alligevel spist muggent brød, og er bange for om du er blevet syg af det, så er her de almindelige symptomer.

Typisk vil det føles som om du har fået en influenza, herunder med risiko for hovedpine, utilpashed, en næse der løber og den slags.

I helt sjældne og alvorlige tilfælde kan skimmelsvampen i muggen altså udløse livstruende sygdomme som skader på organer eller kræft, men det er heldigvis meget sjældent det sker.

Helt grundlæggende skal du blot huske, at alt brød der er muggent, skal smides ud.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mark Ostern

    marts 25, 2025 at 10:33 am

    meget dejlig ret. 5/5

    Svar
  2. Jørn Ogdao Poulin Hansen

    oktober 14, 2018 at 6:00 pm

    Hvad så med velhængt oksekød som skal være grøn af mug for at være mørt ?

    Svar
  3. Kjeld

    oktober 08, 2018 at 6:00 pm

    I bogen "Bondens brød" som jeg læste for en 30 år siden, stod Citat: "Deres brød kunne være så muggent, at støvet stod dem ud af halsen"! Når man spiste det den gang i 18-tallet, så kunne det vel ikke være så farligt at spise. Godt smagte det nok ikke, men havde man ikke andet - og man bagte almindeligvis kun en gang om måneden - så måtte man nøjes.

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller (fakta og hvad kan du bruge dem til)→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her