Er det farligt at spise muggent brød, og er det nok at skære det mugne område væk? Her er svaret på, hvad du skal gøre med for gammelt brød.
De fleste har nok oplevet at stå med et muggent brød, og hvad gør man så?
Eller i hvert fald at et hjørne eller stykke af brødet er muggent, men kan man så spise resten af brødet?
Og hvad sker der egentlig hvis man spiser muggent brød? Bliver man syg, og hvordan er det med gravide og børn, hvis de spiser et stykke muggent brød?
Og kan man alligevel godt give det mugne brød til hønsene eller fuglene ude i haven?
Jo, spørgsmålene er mange, og her får du svarene på de vigtige spørgsmål om muggent brød.
Muggent brød er farligt
Og vi starter med konklusionen: Som udgangspunkt bør du altid smide muggent brød ud. Så er du på den sikre side.
Det er uanset om du har muggent rugbrød, boller, franskbrød eller andet brød. Smid det ud.
Mug har lange tråde
Typisk opstår mug i brød i et mindre hjørne eller stykke af brødet, og derfor er det fristende blot, at skære dette stykke fra.
Eller blot kassere de skiver rugbrød, der er berørt af mug.
Men dette er altså ikke nok, og årsagen skal findes i svampenes tråde.
Helt kort fortalt, så kan muggen og dermed svampene trække nogle meget lange tråde i brødet, og dem kan man ikke se.
Og alene det, at noget brød har været i nærheden af muggent brød, kan sagtens være nok til, at det er inficeret med mug, selvom du ikke kan se det endnu.
Bliver man syg af at spise mug?
Jo, man kan sagtens blive syg af at spise muggent brød eller mug på andre fødevarer.
Ikke at det er dødsensfarligt, men det er ikke godt for din krop, siger en ekspert.
- Jeg vil gerne starte med at sige, at man ikke direkte kan dø af at indtage mug. Undersøgelser har dog vist, at skimmelsvampe på fødevarer kan udskille giftstoffer, der kaldes mykotoksiner.
- Nogle af giftstofferne har langtidseffekter, der kan være kræftfremkaldende, hvis de hober sig op i for store mængder, forklarer Ulf Thrane, der er lektor ved Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet til videnskab.dk.
Han fastslår dermed, at man bør afholde sig fra at indtage fødevarer med synligt mug, hvilket vil sige mug, som ikke skal være der.
Når først der er synlig mug på brød, så er der nemlig allerede et stort indhold af mykotoksiner, og her er det så, at det kan være sundhedsskadeligt.
Og det her gælder altså uanset om du er et normalt raskt menneske, gravid, baby eller barn.
Muggent brød til høns og andre fugle
Må man så give muggent brød til sine høns, ænder eller fuglene i haven?
Også her er svaret et nej, Du må ikke fodre høns, ænder eller andre fugle med muggent brød, for de risikerer også at blive meget syge af det.
Du må gerne give dem gammelt brød, men hvis der er synlig mug på det, så skal det kasseres.
Varme mug væk
Du kan heller ikke blot skære muggen af brødet, og så tro at du kan varmebehandle det væk.
Altså eksempelvis ved at skære mug fra et toastbrød, og derfor riste det.
Skimmelsvampene forsvinder ikke af den grund, så du kan altså ikke redde brødet ved at toaste det.
Symptomer
Har du alligevel spist muggent brød, og er bange for om du er blevet syg af det, så er her de almindelige symptomer.
Typisk vil det føles som om du har fået en influenza, herunder med risiko for hovedpine, utilpashed, en næse der løber og den slags.
I helt sjældne og alvorlige tilfælde kan skimmelsvampen i muggen altså udløse livstruende sygdomme som skader på organer eller kræft, men det er heldigvis meget sjældent det sker.
Helt grundlæggende skal du blot huske, at alt brød der er muggent, skal smides ud.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Mark Ostern
meget dejlig ret. 5/5
Jørn Ogdao Poulin Hansen
Hvad så med velhængt oksekød som skal være grøn af mug for at være mørt ?
Kjeld
I bogen "Bondens brød" som jeg læste for en 30 år siden, stod Citat: "Deres brød kunne være så muggent, at støvet stod dem ud af halsen"! Når man spiste det den gang i 18-tallet, så kunne det vel ikke være så farligt at spise. Godt smagte det nok ikke, men havde man ikke andet - og man bagte almindeligvis kun en gang om måneden - så måtte man nøjes.