• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Mørbradgryde med bacon - klassisk opskrift med svinemørbrad

Mørbradgryde med bacon - klassisk opskrift med svinemørbrad

billede med mørbradgryde
4.8 fra 523 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.6k
SHARES
FacebookMessenger1.6kPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  23. marts 2020

Mørbradgryde er god og mættende aftensmad til hele familien – og det er en ret, som alle elsker. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.

Den klassiske gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave.

Den populære luksus mørbradgryde er også fantastisk når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker. Kan serveres som aftensmad med ris eller kartoffelmos, og opskriften er til fire personer.

Oversigt over indhold
  • Bedste luksus mørbradgryde
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video
  • Serveringsforslag
  • Tips
  • Værd at vide
  • Mørbrad i fad
  • Boller i karry
  • Oksemørbradgryde
  • Frikadeller
  • Forloren hare med bacon
  • Lasagne
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med mørbradgryde

Bedste luksus mørbradgryde

Bedømmelse
4.8 fra 523 stemmer

Tryk på stjerner for at bedømme

Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 200 g bacon - i tern
  • 1 svinemørbrad - skåret i grove stykker
  • 2 spsk hvedemel
  • 250 g champignon - i skiver
  • 1 stort løg - hakkes groft
  • 3 tsk paprika
  • 4 dl piskefløde
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpasta
  • 2 spsk engelsk sauce
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 håndfuld persille
  • 3 pølser - skåret i mindre stykker

Fremgangsmåde

  • Kom bacon i tern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
  • Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom lidt hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
  • Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
  • Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
  • Tilsæt så hakket løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med piskefløde. For en mere kalorielet version anvendes madlavningsfløde eller mælk. Lad det koge hurtigt op.
  • Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
  • Lad mørbradgryden simre i cirka 15 minutter under låg.
  • Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
  • Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
  • Lige inden servering vendes pølser (delt i mindre stykker) i sammen med hakket persille, og pølserne varmes igennem i et par minutter.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
840
% Daglig værdi*
Fedt
 
61
g
94
%
Mættet fedt
 
31
g
194
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
19
g
Kolesterol
 
256
mg
85
%
Natrium
 
2418
mg
105
%
Kalium
 
1454
mg
42
%
Kulhydrater
 
17
g
6
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
10
g
11
%
Protein
 
57
g
114
%
Vitamin A
 
1970
IU
39
%
Vitamin C
 
24
mg
29
%
Calcium
 
137
mg
14
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Serveringsforslag

Tilbehør til mørbradgryde er typisk kogte ris eller en blød kartoffelmos. Begge dele smager fremragende til gryderetten.

Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes. Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.

Vil du gøre retten lidt sundere, kan du servere fuldkornsris til. Og den fede piskefløde kan som sagt erstattes med en mere mager madlavningsfløde.

Tips

  1. Brun kødet hurtigt ved høj varme, så det får stegeskorpe uden at koge.
  2. Svits løg og champignon i det samme fedtstof – smagsrester fra kødet giver ekstra dybde.
  3. Skru ned for varmen når fløde tilsættes, så saucen ikke skiller.
  4. Lad retten simre kort (10–15 min), så mørbraden forbliver saftig og ikke bliver sej.
  5. Smag altid til sidst – tilføj evt. en lille skefuld sennep eller et nip sukker for balance. Gastrik eller friskpresset citronsaft er også godt.

Værd at vide

“Mørbrad” betyder bogstaveligt “det møre stykke kød ved ryggen” – og det er netop dét, du får i gryden!

Retten blev en dansk favorit i midten af 1900‑tallet, da fløde og champignon blev hverdagsvare i butikkerne.

Mørbradgryde er en af de gryderetter, der bedst tåler genopvarmning – smagene udvikler sig og bliver endnu rundere dagen efter.

Flere inspirerende opskrifter:

Mørbrad i fad

4.8 fra 108 stemmer
Mørbrad i fad. Prøv min bedste opskrift på mørbradfad - en lækker, traditionel ret med svinemørbrad, peberfrugt, bacon og cocktailpølser.
Gå til opskrift
billede med mørbrad i fad

Boller i karry

4.8 fra 193 stemmer
Nem og lækker opskrift på boller i karry. En dansk klassiker med lækre kødboller i en skøn karrysauce. Et stort hit i alle børnefamilier.
Gå til opskrift
billede med boller i karry serveret sammen med kogte ris

Oksemørbradgryde

5 fra 3 stemmer
Min opskrift på oksemørbradgryde med champignon og gulerødder. En kalorielet udgave og med en tilberedningstid på omkring 30 minutter.
Gå til opskrift
billede med oksemørbradgryde

Frikadeller

4.8 fra 724 stemmer
Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Gå til opskrift
Billede af frikadeller.

Forloren hare med bacon

4.8 fra 207 stemmer
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Gå til opskrift
billede med forloren hare

Lasagne

4.7 fra 133 stemmer
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Gå til opskrift
billede med lasagne

FAQ

Hvad indeholder en mørbradgryde?

Helt klassisk laves en mørbradgryde af svinemørbrad i mindre stykker, bacon, champignon, fløde og paprika. Men gryderetten kan varieres på et utal af møder.

Hvad vejer en svinemørbrad?

En hel svinemørbrad vejer typisk mellem 500 og 600 gram før den afpudses. Men de kan godt variere en del i vægt.

Hvad er en svinemørbrad?

Svinemørbraden er en muskel, der findes inde i grisen. Men da den ikke bruges til noget af grisen, er det et meget mørt stykke kød. Derfor skal den også tilberedes nænsomt og ikke koges for længe. Tidligere var mørbraden ikke en eftertragtet udskæring, men i dag er den en af de mere populære.

Hvilken vin til mørbradgryden?

Til mørbradgryden kan der serveres en let rødvin. Personligt foretrækker jeg en pinot noir, som en rødvin på en drue du kan finde i de fleste supermarkeder.

Hvor lang tid skal en mørbradgryde simre?

Tilberedningstiden på en mørbradgryde er typisk 20-30 minutter. Det afhænger blandt andet af hvor stykker mørbraden er skåret ud i, men generelt kræver en mørbrad ikke lang tilberedningstid.

Hvor længe holder en mørbradgryde på køl?

Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet, og dette gælder også mørbradgryden. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden. 

Kan man fryse mørbradgryde?

Du kan sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned – så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap. Varm den op i mikroovn eller gryde, hvor der eventuelt kan tilsættes lidt mere væske.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ib teute

    april 06, 2025 at 11:58 am

    5 stjerner

    Svar
  2. Jane Jensen

    marts 22, 2025 at 9:35 am

    Når man bruger din ‘udregner’ og ganger opskriften op, så bliver det lidt forvirrende, at der i beskrivelsen så ikke bare står fx fløde og pølser, men et antal, der ikke svarer til det, man nu har ganget den op med. Jeg har sat den til 8 personer, hvor der bl.a. skal bruges 8 dl fløde og 6 pølser, men teksten siger noget andet. Der kunne bare udelades mængden i selve teksten.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 22, 2025 at 6:11 pm

      Hej Jane
      Tak for tilbagemeldingen - og du har fuldstændig ret. Jeg har opdateret opskriften, og nu giver den mere mening ved opskalering. Tak.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Terene

    januar 22, 2025 at 7:57 pm

    Lækker opskrift. Kan den laves dagen inden man skal bruge den, uden at kødet bliver tørt?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 23, 2025 at 9:42 am

      Hej Terene
      En mørbradgryde kan sagtens laves dagen før - ja, jeg synes næsten den er bedre dagen efter 🙂
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Inge Kilde

    juli 09, 2024 at 8:48 pm

    Smager pragtfuldt. Opskriften vil jeg lave til gæster.

    Svar
    • Else Baun

      november 02, 2024 at 8:08 am

      Smager pragtfuldt og nem at lave 🙂kan varmt anbefales

      Svar
  5. Reidun Bredstrup

    juni 12, 2024 at 6:35 pm

    Meget meget lækkert. Kom en grøn peberfrugt og 3 tsk. Syltede peberkorn, en lille smule gastrik i.

    Svar
  6. kent persson

    marts 19, 2024 at 7:02 pm

    Super😋

    Svar
  7. Marie

    marts 15, 2024 at 2:34 pm

    Har brugt den her opskrift så mange gange så det er bare man skal bruge

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 15, 2024 at 5:46 pm

      Hej Marie
      Tak for det - det er jeg super glad for at høre. Og mørbradgryde er altså godt en gang imellem 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  8. Lis

    marts 10, 2024 at 1:01 pm

    Kan man lave mørbrad gryde færdig og fryse den?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 10, 2024 at 1:58 pm

      Hej Lis
      Det kan du tro, det kan du sagtens. Mørbradgryde er fryseegnet 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  9. Kate Norling

    december 10, 2023 at 7:13 pm

    Hej Holger
    Tak for skønne opskrifter som jeg ofte bruger, kan man tilberede mørbradgryde til gæster dagen før og varme den op?
    Mine gæster kommer om eftermiddagen og har små børn med, så jeg skulle ikke stå i køkkenet for længe, jeg serverer ris til.
    Eller har du et andet forslag.
    Har lige tilberedt glaseret hamburgerryg med karrysauce, ris og glaserede perleløg.
    Alt dine opskrifter.
    Eller har du en anden ide.
    Mvh Kate Norling

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med kyllingegryde med kikærter og blomkål.

Kyllingegryde med kikærter og blomkål - sund hverdagsmad

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Forsiden lige nu

billederesultat for flap meat eller flap steak
Flap meat - opskrift med marinade til grill eller pande→ Se opskriften
billede med grillsalat
Grillsalat med kartofler, grønne asparges og forårsløg→ Se opskriften
Billede af frikadeller.
Gammeldags frikadeller - få slagterens bedste opskrift→ Se opskriften
sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder
Sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder→ Se opskriften
Billede med ærteskud.
Ærteskud - fakta, viden og anvendelse→ Se opskriften
Madplan uge 22
Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter→ Se opskriften
billede med fyldte squash
Fyldte squash med oksekød - bagt squash med fyld i ovn→ Se opskriften
melonsalat med avocado
Melonsalat med avocado - nem og sund salat→ Se opskriften
hjemmelavet rabarberkompot
Rabarberkompot - opskrift på hjemmelavet kompot→ Se opskriften
opbevaring af jordbær
Opbevaring af jordbær, hindbær, blåbær og andre bær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required