Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Marinerede sild - smag, sundhed og forskelle

Marinerede sild - smag, sundhed og forskelle

Marinerede sild
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Opdateret: 2. april 2023 - Udgivet: 14. september 2020

Marinerede sild er manges yndlingsspise, når det står på gammeldags frokostbord. Her kan du se, hvad det er, og hvor sunde de er.

Marinerede sild er en klassiker i Danmark. Hvem kan forestille sig at sidde til en påske- eller julefrokost uden, at der er sild på bordet. Ikke mange.

De hører med, uanset om det er kryddersild, hvide sild eller karrysild. For nogen er de også en del af hverdagens frokost. Og det er slet ikke en dårlig ide. Sild er nemlig en halvfed/fed fisk, og fede fisk er sunde.

Da Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne spiser 350 gram fisk om ugen, hvor 200 gram bør være fede fisk, er en sildemad flere gange om ugen en udmærket måde at følge anbefalingerne på.

Er marinerede sild sunde?

Det korte svar er ja. Selvom silden svømmer i en lage, har den stadig et højt indhold af de gode Omega-3 fedtsyrer og vitaminerne A, D og B12.

Derudover er der en række mineraler som kalium, zink og selen.

Vi nedsætter simpelthen risikoen for hjerte-karsygdomme, hvis vi overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger om at spise fisk.

Ikke nok med, at marinerede sild er sunde. De har også et langt lavere klimaaftryk sammenlignet med for eksempel rejer.

Næst efter blåmuslinger har silden faktisk det laveste klimaaftryk af alle vores animalske proteinkilder.

Næringsværdi

Her ses det gennemsnitlige energiindhold for 100 gram marinerede sild, karrymarinerede sild og kryddersild. Tallene er hentet fra DTU Fødevareinstituttets fooddata.dk.

Bemærk, at selvom fedtindholdet ser højt ud, så er det primært de umættede fedtsyrer, som er sunde for os.

MarineredeKarrysildKryddersild
Kalorier273279229
Protein11,9 gram7,6 gram12,4 gram
Kulhydrat19,7 gram11,7 gram10,7 gram
Fedt16,2 gram22,4 gram15,2 gram

Hvad er der i marinerede sild

Der findes to forskellige måder at marinere sild: gammeldags og hurtigmodnet. De gammeldags modner naturligt i op til et år, de hurtigmodnede sild lægges i en salt- og eddikelage, som modner dem på få uger.

Mange vil synes, at der er en mere nuanceret og fin smag i de gammeldags modnede sild, der normalt er dyrere end de hurtigt modnede.

Marinerede sild i et glas består af sild, sukker, vand, løg, salt og krydderier.

I følge Forbrugerrådet Tænk ser målestoksforholdet således ud: 35-40 procent sild, 35 procent sukker, 25 procent vand og fem procent løg og krydderier.

Se også vores opskrift på hjemmelavede karrysild samt kryddersild med syltede rødløg og æbler.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Carsten Rosenørn-Due skriver

    juli 29, 2025 at 3:44 pm

    Fed webside
    har fulgt den i mange år, selvom jeg nu ikke længere er medlem.
    Denne webside er sammen med Dr Axe mine fortrukne sider, når jeg skal blive klogere på fødevarer og gode opskrifter. I kan noget der👍
    Carsten

    Svar
  2. Annne Grethe Jensen skriver

    december 19, 2020 at 3:34 pm

    Hej Holger.
    Med stor glæde og fornøjelse bruger jeg mange af dine opskrifter,
    dog er der en jeg ikke kan finde, nemlig om en god sylte, du ved med sennep og en god rødbede, kan du klare de ? vil det glæde mig meget. På forhånd tak og en rigtig god jul til jer alle.
    John.

    Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.