Marinerede sild er manges yndlingsspise, når det står på gammeldags frokostbord. Her kan du se, hvad det er, og hvor sunde de er.
Marinerede sild er en klassiker i Danmark. Hvem kan forestille sig at sidde til en påske- eller julefrokost uden, at der er sild på bordet. Ikke mange.
De hører med, uanset om det er kryddersild, hvide sild eller karrysild. For nogen er de også en del af hverdagens frokost. Og det er slet ikke en dårlig ide. Sild er nemlig en halvfed/fed fisk, og fede fisk er sunde.
Da Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne spiser 350 gram fisk om ugen, hvor 200 gram bør være fede fisk, er en sildemad flere gange om ugen en udmærket måde at følge anbefalingerne på.
Er marinerede sild sunde?
Det korte svar er ja. Selvom silden svømmer i en lage, har den stadig et højt indhold af de gode Omega-3 fedtsyrer og vitaminerne A, D og B12.
Derudover er der en række mineraler som kalium, zink og selen.
Vi nedsætter simpelthen risikoen for hjerte-karsygdomme, hvis vi overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger om at spise fisk.
Ikke nok med, at marinerede sild er sunde. De har også et langt lavere klimaaftryk sammenlignet med for eksempel rejer.
Næst efter blåmuslinger har silden faktisk det laveste klimaaftryk af alle vores animalske proteinkilder.
Næringsværdi
Her ses det gennemsnitlige energiindhold for 100 gram marinerede sild, karrymarinerede sild og kryddersild. Tallene er hentet fra DTU Fødevareinstituttets fooddata.dk.
Bemærk, at selvom fedtindholdet ser højt ud, så er det primært de umættede fedtsyrer, som er sunde for os.
Marinerede | Karrysild | Kryddersild | |
Kalorier | 273 | 279 | 229 |
Protein | 11,9 gram | 7,6 gram | 12,4 gram |
Kulhydrat | 19,7 gram | 11,7 gram | 10,7 gram |
Fedt | 16,2 gram | 22,4 gram | 15,2 gram |
Hvad er der i marinerede sild
Der findes to forskellige måder at marinere sild: gammeldags og hurtigmodnet. De gammeldags modner naturligt i op til et år, de hurtigmodnede sild lægges i en salt- og eddikelage, som modner dem på få uger.
Mange vil synes, at der er en mere nuanceret og fin smag i de gammeldags modnede sild, der normalt er dyrere end de hurtigt modnede.
Marinerede sild i et glas består af sild, sukker, vand, løg, salt og krydderier.
I følge Forbrugerrådet Tænk ser målestoksforholdet således ud: 35-40 procent sild, 35 procent sukker, 25 procent vand og fem procent løg og krydderier.
Se også vores opskrift på hjemmelavede karrysild samt kryddersild med syltede rødløg og æbler.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Annne Grethe Jensen
Hej Holger.
Med stor glæde og fornøjelse bruger jeg mange af dine opskrifter,
dog er der en jeg ikke kan finde, nemlig om en god sylte, du ved med sennep og en god rødbede, kan du klare de ? vil det glæde mig meget. På forhånd tak og en rigtig god jul til jer alle.
John.