Mandelkage med citron og en skøn rosmarinsirup er inspireret af spanske kager bagt med olivenolie i stedet for smør. En virkelig delikatesse.
Mandelkage med citron er en anderledes og aromatisk kage, som er virkelig tager kegler, når den serveres.
Kagen er anderledes på den gode måde med finthakkede mandler og olivenolie i selve kagedejen.
Og en duftende sirup af citronsaft, sukker og friske rosmarinkviste, der hældes over kagen, når den er kommet ud af ovnen.
Kagen er bagt uden bagepulver, fordi den skal være kompakt og trække siruppen til sig.
Når man spiser den, får man masser af smagsindtryk fra mandlerne og revet citronskal i selve kagen - og fra den friske citronsaft og den krydrede rosmarin.
Måske lyder det mere som en middagsret med olivenolie, rosmarin og citron, men jeg kan kun sige: Prøv den. Du vil ikke fortryde.
Opskrift på mandelkage med citron
Mandelkage med citron og rosmarinsirup
Ingredienser
- 100 g mandler - finthakkede
- 3 spsk citronskal - revet
- 3 store æg
- 1,5 dl sukker
- 2.25 dl olivenolie
- 2,5 dl hvedemel
- ½ tsk salt
Citron- og rosmarinsirup
- 7 stilke rosmarin - ca. 10 cm
- 1,2 dl sukker
- 1 dl citronsaft
- 10 blade basilikum
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft og smør en kageform - 20 cm i diameter.
- Hak mandlerne i en minihakker. De skal ikke blive til mandelmel, blot være meget fint hakkede.
- Riv citronskal på den fine del af rivejernet, så du ca. har tre spiseskefulde.
- Pisk sukker og æg sammen.
- Tilsæt alle de andre kageingredienser og pisk med elmikseren.
- Hæld dejen i formen og bag den i 25-30 minutter. Tjek allerede efter 20 minutter, hvis der ikke klæber dej til dit køkkenredskab, er den færdig.
- Imens kagen bager, laver du siruppen: Pres saften ud af de citroner, hvis skal du rev. Tilsæt sukker og rosmarinkviste. Bring siruppen i kog. Når den koger, skuer du lidt ned og lader den simre i fem minutter.
- Nu slukker du og smider nogle basilikumblade i siruppen. Dette er ikke så vigtigt for smagen, så de kan udelukkes. Lad gryden stå med siruppen, så krydderurterne kan trække og give smag, til kagen kommer ud af ovnen.
- Når kagen er færdig, vender du den ud på et fad. Den hæver ikke så meget, så det er altså ikke en fejl, at den ikke er svulmet op. Nu skal du stikke kagen rundt omkring med en kødnål eller en strikkepind. Det gør det lettere for siruppen at trænge ind i den.
- Tag en si og hæld siruppen over kagen, så den trænger ned i kagen. Hæld eventuelt resten af siruppen i en lille flødekande, så folk selv kan dosere sirup på deres stykke. Pynt med et par rosmarinkviste og server.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Så er den lækre mandelkage med citron klar til kaffen.
Hvis du har lyst til at bage andre kager med hilsner fra varmere himmelstrøg, kan du prøve en af disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lise
Kan vel godt bages dagen før den skal bruges og smage lige så fantastisk? Og også uden at være på køl?
Britt Lauritzen
Frisk og lækker.