Her er en nem oversigt over, hvad du kan bruge de forskellige typer af madolie til. Se hvad olivenolie, rapsolie og andre olier er bedst til.
Madolie er ikke kun madolie, for kan man stege i olivenolie, er rapsolie bedst til salatdressing og hvordan er det med solsikkeolie?
Der findes mange varianter af madolie, og man kan hurtigt blive i tvivl om, hvilken slags olie man skal bruge i den konkrete situation.
Der er nemlig stor forskel pรฅ hvad olierne kan bruges til, og nogle er super gode til stegning, mens de modsat ikke hรธrer hjemme i en dressing.
Her er et meget nemt og overskuelig overblik over, hvordan du bedst anvender madolie. Sรฅ begรฅr du ikke fejl.
Olivenolie
Olivenolie er en af de allermest anvendte typer madolie, og den kan da ogsรฅ bruges til stort set alt.
Olivenolie er fremragende i dressing til salat, men den kan ogsรฅ bruges til stegning og alt muligt andet i kรธkkenet. Sรฅ den er altid god at have ved hรฅnden.
Vรฆr i รธvrigt opmรฆrksom pรฅ, at den grรฆske olivenolie ofte har en mere udtalt olivensmag, og det er der nogen, som er meget glade for, mens det kan blive for meget for andre.
Olivenolie er nemlig ikke bare olivenolie, der kan vรฆre rimelig stor forskel pรฅ smagen.
Olivenolien tรฅler i รธvrigt ikke meget sollys, sรฅ opbevar den helst mรธrkt i et kรธkkenskab.
Vindruekerneolie
Vindruekerneolie er ret mild i smagen, og den er bedst til dressing og bagning.
Den kan ogsรฅ anvendes til stegning, men ikke ved for hรธje temperaturer.
Sรฅ brug den helst til brรธd, dressinger og mรฅske en hjemmelavet mayonnaise.
Rapsolie
Rapsolie er bedst til salaten og som olie i brรธd. Og i mindre grad til stegning, hvor du dog godt kan bruge den. Men altsรฅ ikke ved for alt hรธj varme.
Rapsolie tรฅler ikke hรธj varme, sรฅ hvis du endelig anvender den til stegning, sรฅ skal det ikke vรฆre med for meget blus pรฅ komfuret.
ร rsagen er et ret hรธjt indhold af flerumรฆttede fedtsyrer, men det afhรฆnger blandt andet af hvordan rapsolien er fremstillet.
Solsikkeolie
Solsikkeolie har det pรฅ samme mรฅde som rapsolie, hvor den er bedst til dressinger og i bagvรฆrk.
Solsikkeolie er faktisk ikke god at stege i, sรฅ anvend den i stedet til din salat og nรฅr du bager. Hvis du alligevel anvender den til at stege i, sรฅ skal det ske ved en moderat varme.
Solsikkeolie har ligeledes en hรธj andel af flerumรฆttede fedtsyrer.
Majsolie
Majsolie er heller ikke god at anvende til stegning, men den er fin til salat og i bagvรฆrk.
Igen er det indholdet af flerumรฆttede fedtsyrer der spiller ind, sรฅ find en anden olie til stegning, men brug den i din dressing eller nรฅr du bager.
Majsolie er i รธvrigt rimelig neutral i smagen.
Palmeolie
Palmeolie er til gengรฆld klart bedst til stegning, og mindre velegnet til salat og bagning.
Palmeolie indeholder ikke meget umรฆttet fedt, og derfor er den god at stege i.
Palmeolien har ogsรฅ et pรฆnt indhold af antioxidanter.
Valnรธddeolie
Valnรธddeolie er en af mine favoritter, nรฅr vi taler madolie.
Men den bruges udelukkende til salater, hvor du fรฅr en dressing med en lรฆkker smag af valnรธdder.
Valnรธddeolie duer ikke til stegning, og det er i รธvrigt en af de dyre madolier.
Sesamolie
Sesamolie er, ligesom olivenolie, en god allround madolie, som du kan bruge til alt.
Sesamolie er god at stege i, men er lige sรฅ fin til bagning og som olie i en salatdressing.
Sรฅ hav gerne altid en flaske sesamolie stรฅende.
Sesamolien indeholder ogsรฅ en del antioxidanter.
Kokosolie
Kokosolie er ogsรฅ en madolie, der kan bruges til alle slags madlavning.
Kokosolie er god i salater og til bagning, men er ligesรฅ god at bruge nรฅr du steger.
Kokosolien har ogsรฅ et hรธjt indhold af mรฆttede fedtsyrer.
Grรฆskarkerneolie
Har du grรฆskarkerneolie stรฅende i kรธkkenet, sรฅ skal du ikke bruge den til at stege i.
Grรฆskarkerneolie er absolut mest anvendelig til salatdressinger og bagvรฆrk, mens olien ikke er god til stegning.
Grรฆskarkerneolien er, som navnet jo antyder, produceret af kerner fra grรฆskar, og det har et godt indhold af flerumรฆttede fedtsyrer.
Hvilket netop gรธr, at denne madolie ikke egner sig til stegning.
Fritureolie
Fritureolie giver nรฆsten sig selv, for den skal du udelukkende bruge til friturestegning.
Fritureolie fremstilles af flere forskellige slags madolie, der blandes sammen i diverse varianter.
Typisk bestรฅr den af palmeolie, solsikkeolie og rapsolie, og anvendes blandt andet til fish and chips.
Nรฆringsindhold i madolie
Indhold pr. 100 gram (her olivenolie)
Kalorier: 885
Fedt: 100 gram
Kulhydrat: 0 gram
Protein: 0 gram
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Hanne Bonde
Tusind tak for din guide. Kender du til Castorolie? Min grรธnthandler sรฆlger den i en stor beholder, sรฅ jeg formoder den er til mad. Sรธgninger pรฅ olien giver dog kun โhudplejeresultaterโ. Er der tale om forskellige olier og hvordan kan disse anvendes i mad?
Jelva Shermer
Hvordan fรฅr man smagsneutral olivenolie?