Kostfibre er vigtige for vores generelle sundhedstilstand. Nรฅr vi fรฅr nok kostfibre gennem kosten, har det en rรฆkke fordele.
For eksempel har studier vist, at de kan รธge vores mรฆthedsfรธlelse og dermed vรฆre med til at forebygge overvรฆgt.
Desuden mindsker det risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse krรฆft-typer.
Det er da vรฆrd at tage seriรธst. Og det vil de fleste af os sikkert ogsรฅ gerne, hvis vi har styr pรฅ hvordan. Men fรธrst nogle ord om, hvad kostfibre er.
Kend dine kulhydrater og fibre
Kostfibre er kulhydrater af en type, vi kalder komplekse kulhydrater. I modsรฆtning til andre kulhydrater som stivelse kan vi ikke fordรธje dem.
Det vil sige, at de ikke nedbrydes i tyndtarmen men nรฅr tyktarmen ufordรธjet, hvor de nedbrydes helt og delvist af bakterier.
Det betyder blandt andet, at de er gode for vores tarmsystem, da de fremmer de gode bakterier. Og sรฅ mรฆtter de hurtigere end andre typer kulhydrater.
Desuden kan de binde forskellige skadelige stoffer som tungmetaller, kolesterol og krรฆftfremkaldende stoffer, sรฅ de ikke optages i tarmen.
Sรฅdan fรฅr vi nok kostfibre
Vi anbefales at indtage 25-35 gram kostfibre dagligt - bรธrn kan nรธjes med 10 gram, men nรฅr de nรฅr puberteten skal de helst op pรฅ voksen ration.
Det er sรฆrligt i planters cellevรฆgge, man finder disse fibre. Sรฅ vi skal spise godt med grove grรธntsager som kรฅl og bรธnner samt fuldkornsprodukter. Kostfibre findes slet ikke i kรธd.
En af de vigtigste kilder til dem i Danmark er rugbrรธd. Et stykke rugbrรธd indeholder i gennemsnit fem gram kostfibre - altsรฅ en femtedel af det anbefalede indtag.
Desuden fรฅr du dem isรฆr af fรธlgende fรธdevarer:
- Rugbrรธd og fuldkornsbrรธd
- Havregryn
- Kartofler
- Fuldkornspasta og fuldkornsris
- Bรฆlgfrugter som รฆrter, bรธnner og linser
- Grove grรธntsager, for eksempel rodfrugter, gulerรธdder og kรฅl
- Frugter
- Nรธdder og frรธ
OBS: Der er ogsรฅ fibre i de sรฅkaldte fine grรธntsager som agurk, tomat og icebergsalat, men indholdet er lavere end to gram pr. 100 gram.
Er du interesseret i at vide mere om kulhydrater, kan du lรฆse vores fรธdevareekspert Charlotte Mithrils artikel: Din guide til kulhydrater.
Kilder: KUA Institut for Idrรฆt og Ernรฆring, Fuldkorn.dk, Altomkost.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments