Koreansk mad er superlækkert, hvor alle grundsmagene kommer i brug. Her er opskriften på en vegetar-udgave af den klassiske bulgogi serveret med gulerodsalat.
Koreansk mad fortjener den popularitet, den har fået i den vestlige verden gennem de seneste ti år. Der er så mange fine smagsnuancer i deres køkken, som spiller så godt sammen, at det hele går op i en højere enhed.
Bulgogi er en klassiker. Ordet er en sammensætning af ild og kød, da den traditionelle bulgogi består af tynde skiver af marineret kød, som varmes hurtigt op over ilden og tilsættes en barbecuesauce. Kød er der dog intet af i denne version, hvor auberginer, gulerødder, løg og champignons sammen med valnødder svitses for til sidst af simre i en sød og stærk marinade.
Ofte ledsages koreansk mad af kimchi, kål fermenteret med salt og chili. Til denne ret har jeg i stedet valgt en frisk gulerodsalat.
Ingredienser
1 finthakket løg
1 spiseskefuld olie
2 store gulerødder skåret i fine, små tern
100 gram hakkede valnødder
300 gram champignons
3 fed hvidløg
3 spiseskefulde farin eller mørk rørsukker
1 spiseskefuld revet frisk ingefær
5 spiseskefulde sojasauce
1 teskefuld stødt chili
½ rød hakket chili
2 teskefuld sesamolie
2 teskefuld eddike, for eksempel ris- eller æbleeddike
5 forårsløg
Fremgangsmåde
- Varm halvdelen af olien i en stegegryde eller pande. Steg løg og gulerødder i fem minutter og kom dem over i en skål.
- Hæld resten af olien i gryden og steg auberginen, der er skåret i små tern.
- Når auberginestykkerne er blevet bløde, kommer du champignons og valnødder ned til dem og steger, indtil champignons begynder at afgive væske.
- Tilsæt frisk chili, gulerødder og løg.
- Bland alle ingredienserne til barbecuesaucen sammen og hæld det over grøntsagerne.
- Lad retten koge, indtil det meste af saucen er suget op af grøntsagerne.
- Pynt med friske forårsløg skåret i skiver og server med ris, gulerodsalat og eventuelt en skål kimchi.
Gulerod- og agurkesalat
1 agurk
3 store gulerødder
1 spiseskefuld eddike
1 spiseskefuld sesamolie
1 spiseskefuld lime- eller citronsaft
1 spiseskefuld honning
1 teskefuld chili
1 spiseskefuld sesam
Salt
Peber
- Skær agurken ud i tynde stave.
- Skræl guleroden. Efter du har skrællet den, bliver du ved med at bruge din skræller til at skrælle skiver fra top til bund af guleroden.
- Bland marinaden og hæld den over agurk og gulerødder.
- Rist sesam på en tør pande, og hæld den over salaten.
- Lad salaten trække i køleskabet inden servering.