Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Kiksekage

Kiksekage (gammeldags kiksekage med eller uden palmin)

A chocolate cake with a knife on a cutting board.
4.8 fra 118 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.4k
SHARES
FacebookMessenger1.4kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Kiksekage
  • Opskrift på kiksekage
  • Billeder
  • Tips
  • Salmonella i rå æg
  • Symptomer på salmonella
  • FAQ
  • Kommentarer

Kiksekage

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 118 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 20 minutter min
Tilb. tid: 5 timer t
Samlet tid: 5 timer t 20 minutter min
Nem og lækker opskrift på kiksekage. En dansk klassiker med kiks og chokolade, som kan laves med eller uden palmin eller med kondenseret mælk.
Antal: 6 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 200 g mørk chokolade
  • 100 g flormelis
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 18 vaniljekiks firkantede

Fremgangsmåde

  1. Smør smeltes ved lav varme i en tykbundet kasserolle.
  2. Chokolade hakkes groft og kommes i det smeltede smør, hvor chokoladen røres ud i smørret.
  3. Rør derefter flormelis og pasteuriserede æggeblommer i chokoladecremen, tag gryden af varmen, og nu du skal fortsætte med at røre indtil cremen bliver blank.
  4. Beklæd en form med husholdningsfilm - se her hvordan du undgår at husholdningsfilm driller dig. Brug gerne en form, der passer med bredden på kiksene, og med cirka tre kiks i længden. Altså så du har tre kiks den ene vej, og seks lag i højden.
  5. Start med at komme et lille lag chokoladecreme i bunden af formen, og derefter et lag vaniljekiks. Så kommes endnu et lille lag chokoladecreme på, et lag kiks, og sådan fortsætter du indtil du har lagt seks lag kiks. Slut af med et lag chokoladecreme på toppen.
  6. Overdæk med et låg eller husholdningsfilm, og stil din kiksekage på køl i mindst fem timer, og den bliver kun bedre af at stå til dagen efter.

Næringsindhold

Kalorier510kcalKulhydrater52gProtein5gFedt32gMættet fedt18gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt9gTransfedt1gKolesterol102mgNatrium246mgKalium292mgKostfibre4gSukker31gVitamin A517IUCalcium55mgJern5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på kiksekage

Kiksekage var tidligere en særdeles populær kage, men de senere år er den gledet lidt mere i baggrunden. Og det er en skam, for kagen smager altså godt når den laves rigtigt.

Der er flere måder at lave en kiksekage på, og her får du tre gode bud, hvor du kan lave den uden eller med palmin, og så er der også en opskrift, hvor den laves med kondenseret mælk.

Kiksekagen er jo smart, for den skal slet ikke bages. I stedet lægges vaniljekiks i lag med lidt chokoladecreme imellem, hvorefter den stilles køl og stivner.

Den skal helst stå mindst fem timer i køleskabet før den skæres ud - og gerne til dagen efter. Opskriften er til mindst fire personer.

Se flere opskrifter:

  • Rytterkage med lækker kokos- og karameltopping
  • Flødebollekage (no-bake kage med flødeboller og jordbær)
  • Tuc kage - opskrift på lækker kage med Tuc saltkiks

Billeder

Her er nogle billeder fra fremstillingen af kiksekagen:

form med husholdningsfilm til kiksekage
billede med chokolade til kiksekage
billede med chokoladecreme til kiksekage
billede med samling af kiksekage
billede med færdiglavet kiksekage i form

Tips

Min personlige holdning til kiksekagen er, at jeg ikke synes man skal have alt for meget chokoladecreme i kagen, og at der skal være masser af kiks. Eller kan man hurtigt få for meget.

Og det er denne opskrift indrettet efter, hvor der kun er et tyndt lag chokoladecreme mellem hvert lag kiks.

Salmonella i rå æg

Tilbage i nytåret ved indgangen til år 2000 døde to mennesker efter at have spist kiksekage med rå æg. En 44-årig mand og 18-årige søn fra Ejstrupholm uden for Horsens havde indtaget kiksekage i juledagene, og det vurderede fødevaremyndigheder var årsagen til de tragiske dødsfald.

Forklaringen var salmonella i de rå æg, der var anvendt til at fremstille kiksekagen, og de to mænd døde af salmonella typen Enteritidis, der netop fremkommer i rå æg og fjerkræ.

Skal man så være nervøs for at anvende rå i kiksekagen i dag? Eller i det hele taget for salmonella i æg? Ikke umiddelbart hvis man spørger Fødevarestyrelsen, og det kan du læse mere om her. Især svækkede og ældre personer skal dog være opmærksomme.

Symptomer på salmonella

Symptomerne på salmonella er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast. Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger, men i sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.

Man bliver gerne syg et halvt til to døgn efter at have spist fødevaren med salmonella. Du kan læse mere om symptomer på salmonella på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)
  • Bodil Ipsen kage
  • Grøn giftkage (nem og lækker opskrift på bladankage)

FAQ

Kan man fryse kiksekage?

Du kan godt fryse en kiksekage. Husk blot at tage den ud af fryseren i god tid inden servering, hvor du kan skære den i passende skiver. Så kiksekagen er bestemt fryseegnet.

Hvordan laver man kiksekage med palmin?

Du kan sagtens lave kiksekagen med palmin, der kort fortalt er kokosfedt. Det kan næsten høre på navnet. Tidligere blev kiksekagen stort set altid lavet med palmin. Du skal blot skifte mængden af smør ud med palmin, og det vil sige, at du skal bruge 100 gram til denne opskrift. Start med at varme palminen op, hvorefter den køles en smule ned. Rør derefter de øvrige ingredienser i, og følg opskriften.

Kan man lave kiksekage med kondenseret mælk?

Kiksekage kan også laves med kondenseret mælk, og her er opskriften på den. 200 gram mørk chokolade smeltes ved svag varme, hvorefter du rører cirka 200 gram kondenseret mælk og 25 gram smør ind i blandingen. Derefter er det blot at lægge kagen sammen som beskrevet tidligere.

Kan man undlade æg i kiksekage?

Man kan også lave kiksekage uden æg, og det bliver også rigtig godt. Du udelader blot æggeblommerne i opskriften her, og tilsætter i stedet fire spiseskefulde piskefløde. Og følger ellers opskriften. Vær lige opmærksom på, at du så også anvender vaniljekiks uden æg. Dem er der heldigvis en del af på markedet, men kig lige efter på pakken.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Silvana carillo skriver

    november 25, 2024 at 8:22 pm

    Jeg har lavet kiksekagen uden palmin men med chokolade og så tilsatte jeg reven skal fra 3 appelsiner og den smagte fantastisk, tak for opskriften😋

    Svar
  2. Tina skriver

    december 29, 2022 at 12:39 pm

    Kan den fryses?

    Svar
  3. Johnny Paulick skriver

    december 15, 2022 at 10:19 am

    Jeg har lavet rigtig mange kiksekager gennem livet både med smør og palmin. Jeg holder mest af palmin.. Men jeg har aldrig prøvet kondenceret mælk.. ! Men jeg plejer at dyppe kiks i appelsinsaft inden de lægges i lag med chokolademassen. Det giver både en god smag, men gør også at kiksene ikke er så hårde når der skal skæres skiver af dem.. River lidt appelsinskal i massen... ½ appelsin.

    Svar
  4. Birte skriver

    november 15, 2022 at 4:09 pm

    Har lige frembragt kiksekagen med tuc kiks og kondenseret mælk, spændt på resultatet. Der var en udfordring med at få chokolade blandingen lind nok/flydende.

    Svar
  5. Merete skriver

    september 07, 2022 at 2:53 am

    Det er nemmere, at bygge kiksekagen op i fri hånd på et stykke bagepapir med fire kiks på række, så er der ikke nogen kiks, der skal knækkes i mindre stykker. Bagepapiret pakkes om kagen sammen med staniol og en elastik, og sættes til afkøling i køleskabet.

    Svar
  6. Camilla Jakobsen skriver

    august 30, 2022 at 3:24 pm

    Hej
    Varianten med kondenseret mælk; bliver den ikke meget sød eller?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required