• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?

Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?

Caviar kaviar
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  24. november 2020 - Udgivet:  24. november 2020

Kaviar skrives med k, og det er nok den, de fleste af os er vant til. Men de ægte, eksklusive rogn staves med c. Her er alt, du skal vide.

Kaviar er, hvad vi har. Eller er det nu det? For langt det meste vi kalder kaviar, er ikke de rogn, som officielt har betegnelsen. Forskellen ligger i stavemåden: Om ordet begynder med et K eller et C.

Vi begynder med rognenes gyldne æg: caviar. Disse rogn må kun kaldes caviar, hvis de stammer fra størfamilien.

Denne fiskeart tæller 24 forskellige slags og levede oprindeligt i Det Kaspiske Hav og i Sortehavet.

Men som caviar blev mere populært, blev der dyrket rovfiskeri, og lande som Kina og Saudi-Arabien begyndte at oprette fiskefarme, så de selv kunne dyrke og høste de gyldne æg.

I dag bliver støren hovedsageligt opdrættet i kar på farme, vi har sågar en i Danmark.

Sådan produceres caviar

Når hunstøren er med rogn, i alderen mellem syv til ti år, slagtes fisken og æggestokkene tages forsigtigt ud.

Herefter skilles rognen fra æggestokkene ved at mose dem let mod en si, så man til sidst står med æggene tilbage. De skylles grundigt i koldt vand, saltes i 10 minutter til et par timer.

Så skylles de igen, tørres og håndpakkes i små dåser. Nu lagres de i tre måneder før salg.

De allerfineste caviar er Belugakaviar. Nogle er smukke og sorte som kul, andre sølvgrå. Dyrest og mest eksklusivt i følge Guinness World Records er Almas fra en iransk albinostør, hvis rogn er gyldne.

Hvordan spiser man kaviar og caviar?

Smagen er så fin og intens, at man ikke skal spise ægte kaviar med noget som helst andet. En lille nyåbnet dåse - eller et glas - en caviar-ske helst lavet af horn, og så skal rognen nydes i sin rene form.

Hvorfor horn? Fordi det materiale er helt neutralt. Bruger du for eksempel en sølvske, risikerer du at få metalsmag med rognen.

Så traditionelt er en ske lavet af horn fra dyr den foretrukne ske. Et glas champagne passer perfekt til de fineste kaviar, da champagne indeholder umamismag lige som kaviaren.

Mindre kan nu også gøre det, og da vi kan få kaviar selv fra danske fisk, kan vi spise den på et utal af måder.

Når kaviar staves med et K

Vi spiser rogn fra utallige forskellige fisk. Tænk for eksempel på torskerogn, laksekaviar, ørred- og stenbiderrogn.

De fleste fiske-elskere i Danmark glæder sig til, at det er sæson for stenbiderrogn herhjemme. Rognen har en smuk ferskenfarve, og smager salt og skønt.

Den er fremragende på blinis med creme fraiche, men også på et stjerneskud som her:

Stjerneskud - nem og lækker opskrift

4.7 fra 29 stemmer
Stjerneskud er en populær frokostret. Her er en luksus udgave med stegt og dampet rødspætte, stenbiderrogn og asparges på ristet brød.
Gå til opskrift
billederesultat for stjerneskud

De små glas med sort kaviar vi køber til 15-20 kr. herhjemme og bruger som pynt til for eksempel rejecocktails, er i virkeligheden stenbiderrogn, der er farvet sorte.

Kilder: Attilus Kaviar, Coop.dk, IFT.org.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her