Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?

Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?

Caviar kaviar
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS

Kaviar skrives med k, og det er nok den, de fleste af os er vant til. Men de ægte, eksklusive rogn staves med c. Her er alt, du skal vide.

Kaviar er, hvad vi har. Eller er det nu det? For langt det meste vi kalder kaviar, er ikke de rogn, som officielt har betegnelsen. Forskellen ligger i stavemåden: Om ordet begynder med et K eller et C.

Vi begynder med rognenes gyldne æg: caviar. Disse rogn må kun kaldes caviar, hvis de stammer fra størfamilien.

Denne fiskeart tæller 24 forskellige slags og levede oprindeligt i Det Kaspiske Hav og i Sortehavet.

Men som caviar blev mere populært, blev der dyrket rovfiskeri, og lande som Kina og Saudi-Arabien begyndte at oprette fiskefarme, så de selv kunne dyrke og høste de gyldne æg.

I dag bliver støren hovedsageligt opdrættet i kar på farme, vi har sågar en i Danmark.

Sådan produceres caviar

Når hunstøren er med rogn, i alderen mellem syv til ti år, slagtes fisken og æggestokkene tages forsigtigt ud.

Herefter skilles rognen fra æggestokkene ved at mose dem let mod en si, så man til sidst står med æggene tilbage. De skylles grundigt i koldt vand, saltes i 10 minutter til et par timer.

Så skylles de igen, tørres og håndpakkes i små dåser. Nu lagres de i tre måneder før salg.

De allerfineste caviar er Belugakaviar. Nogle er smukke og sorte som kul, andre sølvgrå. Dyrest og mest eksklusivt i følge Guinness World Records er Almas fra en iransk albinostør, hvis rogn er gyldne.

Hvordan spiser man kaviar og caviar?

Smagen er så fin og intens, at man ikke skal spise ægte kaviar med noget som helst andet. En lille nyåbnet dåse - eller et glas - en caviar-ske helst lavet af horn, og så skal rognen nydes i sin rene form.

Hvorfor horn? Fordi det materiale er helt neutralt. Bruger du for eksempel en sølvske, risikerer du at få metalsmag med rognen.

Så traditionelt er en ske lavet af horn fra dyr den foretrukne ske. Et glas champagne passer perfekt til de fineste kaviar, da champagne indeholder umamismag lige som kaviaren.

Mindre kan nu også gøre det, og da vi kan få kaviar selv fra danske fisk, kan vi spise den på et utal af måder.

Når kaviar staves med et K

Vi spiser rogn fra utallige forskellige fisk. Tænk for eksempel på torskerogn, laksekaviar, ørred- og stenbiderrogn.

De fleste fiske-elskere i Danmark glæder sig til, at det er sæson for stenbiderrogn herhjemme. Rognen har en smuk ferskenfarve, og smager salt og skønt.

Den er fremragende på blinis med creme fraiche, men også på et stjerneskud som her:

Stjerneskud - nem og lækker opskrift
Stjerneskud er en populær frokostret. Her er en luksus udgave med stegt og dampet rødspætte, stenbiderrogn og asparges på ristet brød.
Se opskriften her
billederesultat for stjerneskud

De små glas med sort kaviar vi køber til 15-20 kr. herhjemme og bruger som pynt til for eksempel rejecocktails, er i virkeligheden stenbiderrogn, der er farvet sorte.

Kilder: Attilus Kaviar, Coop.dk, IFT.org.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.