• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?

Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?

Caviar kaviar
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. november 2020 - Udgivet: 24. november 2020

Kaviar skrives med k, og det er nok den, de fleste af os er vant til. Men de รฆgte, eksklusive rogn staves med c. Her er alt, du skal vide.

Kaviar er, hvad vi har. Eller er det nu det? For langt det meste vi kalder kaviar, er ikke de rogn, som officielt har betegnelsen. Forskellen ligger i stavemรฅden: Om ordet begynder med et K eller et C.

Vi begynder med rognenes gyldne รฆg: caviar. Disse rogn mรฅ kun kaldes caviar, hvis de stammer fra stรธrfamilien.

Denne fiskeart tรฆller 24 forskellige slags og levede oprindeligt i Det Kaspiske Hav og i Sortehavet.

Men som caviar blev mere populรฆrt, blev der dyrket rovfiskeri, og lande som Kina og Saudi-Arabien begyndte at oprette fiskefarme, sรฅ de selv kunne dyrke og hรธste de gyldne รฆg.

I dag bliver stรธren hovedsageligt opdrรฆttet i kar pรฅ farme, vi har sรฅgar en i Danmark.

Sรฅdan produceres caviar

Nรฅr hunstรธren er med rogn, i alderen mellem syv til ti รฅr, slagtes fisken og รฆggestokkene tages forsigtigt ud.

Herefter skilles rognen fra รฆggestokkene ved at mose dem let mod en si, sรฅ man til sidst stรฅr med รฆggene tilbage. De skylles grundigt i koldt vand, saltes i 10 minutter til et par timer.

Sรฅ skylles de igen, tรธrres og hรฅndpakkes i smรฅ dรฅser. Nu lagres de i tre mรฅneder fรธr salg.

De allerfineste caviar er Belugakaviar. Nogle er smukke og sorte som kul, andre sรธlvgrรฅ. Dyrest og mest eksklusivt i fรธlge Guinness World Records er Almas fra en iransk albinostรธr, hvis rogn er gyldne.

Hvordan spiser man kaviar og caviar?

Smagen er sรฅ fin og intens, at man ikke skal spise รฆgte kaviar med noget som helst andet. En lille nyรฅbnet dรฅse - eller et glas - en caviar-ske helst lavet af horn, og sรฅ skal rognen nydes i sin rene form.

Hvorfor horn? Fordi det materiale er helt neutralt. Bruger du for eksempel en sรธlvske, risikerer du at fรฅ metalsmag med rognen.

Sรฅ traditionelt er en ske lavet af horn fra dyr den foretrukne ske. Et glas champagne passer perfekt til de fineste kaviar, da champagne indeholder umamismag lige som kaviaren.

Mindre kan nu ogsรฅ gรธre det, og da vi kan fรฅ kaviar selv fra danske fisk, kan vi spise den pรฅ et utal af mรฅder.

Nรฅr kaviar staves med et K

Vi spiser rogn fra utallige forskellige fisk. Tรฆnk for eksempel pรฅ torskerogn, laksekaviar, รธrred- og stenbiderrogn.

De fleste fiske-elskere i Danmark glรฆder sig til, at det er sรฆson for stenbiderrogn herhjemme. Rognen har en smuk ferskenfarve, og smager salt og skรธnt.

Den er fremragende pรฅ blinis med creme fraiche, men ogsรฅ pรฅ et stjerneskud som her:

Stjerneskud - nem og lรฆkker opskrift

4.7 fra 29 stemmer
Stjerneskud er en populรฆr frokostret. Her er en luksus udgave med stegt og dampet rรธdspรฆtte, stenbiderrogn og asparges pรฅ ristet brรธd.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for stjerneskud

De smรฅ glas med sort kaviar vi kรธber til 15-20 kr. herhjemme og bruger som pynt til for eksempel rejecocktails, er i virkeligheden stenbiderrogn, der er farvet sorte.

Kilder: Attilus Kaviar, Coop.dk, IFT.org.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og sรฅ er hun en รฆgte madnรธrd, som elsker at eksperimentere i kรธkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sรธlvbede.
    Bladbede og sรธlvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskรฅl med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskรฅl med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lรฆkre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrรธd.

Havregrynsbrรธd (nemt brรธd med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkรธb

Forsiden lige nu

Billede af cremet spidskรฅl med porre og ovnbagte kyllingeboller.
Cremet spidskรฅl med porre og ovnbagte kyllingebollerโ†’ Se opskriften
Billede af asiatisk nakkefilet.
Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)โ†’ Se opskriften
รฆblemuffins
Svampede รฆblemuffins med kanelโ†’ Se opskriften
sprรธde kartofler i fad
Sprรธde kartofler i fad med krydderurterโ†’ Se opskriften
perlebygsalat med รฆble og avocado
Perlebygsalatโ†’ Se opskriften
mad i fad opskrifter
Mad i fad (lรฆkre retter du kan lave i fad i ovn)โ†’ Se opskriften
Billede af blommemuffins
Blommemuffins (lรฆkre muffins med blommer)โ†’ Se opskriften
Billede med havregrynsbrรธd.
Havregrynsbrรธd (nemt brรธd med havregryn og havreklid)โ†’ Se opskriften
billederesultat for pastasalat med bรธnner
Pastasalat med bรธnner, kylling og basilikumsolieโ†’ Se opskriften
Grรธnkรฅlssalat med feta
Grรธnkรฅlssalat med feta og granatรฆbleโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her