Kastanjer er smukke og indbydende. Samtidig gemmer de på den fineste smag, hvis du får fat i de rigtige. Få fakta om og tips til kastanjer.
Kastanjer er så smukke, som de ligger der helt blanke og chokoladefarvede på jorden. De er lige til at sætte tænderne i, fordi de ser så indbydende ud.
Men lad være med det. De fleste kastanjer herhjemme er hestekastanjer fra sæbetræ-ordenen og ganske uspiselige. Dels smager de ækelt, dels kan de give forgiftningssymptomer.
Spisekastanjer, også kaldt den ægte kastanje, tilhører en helt anden familie end hestekastanjen: bøgefamilien. De ligner hinanden, ja, men hestekastanjerne er runde, hvor den spiselige kastanje går op i en spids.
Sådan rister du kastanjer
Du skal ridse et kryds i kastanjerne, så skallen ikke lukker kastanjens kød inde. Derefter bager du dem i et fad med en masse groft salt i ovnen på 200 grader over- og undervarme.
Det tager en halv times tid, før de er klar til at blive spist med en god smør. Skallen smager dårligt, så pil kastanjekødet ud af den.
Du kan bruge de ristede kastanjer til alt muligt. Kastanjepure med piskefløde er lækkert tilbehør til en steg. Kommer du sukker i, kan pureen bruges til desserter for eksempel pandekager.
Når du har bagt dem i ovnen og fjernet skallen, kan du skære kastanjerne i tern, stege dem i smør på panden og tilsætte dem i en kartoffelmos. De bagte nødder kan også tilsættes i denne svampestuvning:
Næringsindhold
Kastanjer har et forholdsvis højt indhold af A-vitaminer, Calium og fosfor.
De er i virkeligheden nødder, men har et højere indhold af kulhydrater end de fleste nødder. Her er energiindholdet for 100 gram rå kastanjer ifølge Frida Fooddata.dk:
Kalorier: 189.
Proteiner: 2 gram.
Kulhydrater: 35,8 gram.
Fedt: 2,7 gram.
Kostfibre: 6,8 gram.
Holdbarhed
Hvis de opbevares i en pose med små huller i køleskabet, kan de holde i flere måneder. Kastanjer kan ikke fryses.
Del dine ideer og tanker med os andre her: