Kastanjer er smukke og indbydende. Samtidig gemmer de pรฅ den fineste smag, hvis du fรฅr fat i de rigtige. Fรฅ fakta om og tips til kastanjer.
Kastanjer er sรฅ smukke, som de ligger der helt blanke og chokoladefarvede pรฅ jorden. De er lige til at sรฆtte tรฆnderne i, fordi de ser sรฅ indbydende ud.
Men lad vรฆre med det. De fleste kastanjer herhjemme er hestekastanjer fra sรฆbetrรฆ-ordenen og ganske uspiselige. Dels smager de รฆkelt, dels kan de give forgiftningssymptomer.
Spisekastanjer, ogsรฅ kaldt den รฆgte kastanje, tilhรธrer en helt anden familie end hestekastanjen: bรธgefamilien. De ligner hinanden, ja, men hestekastanjerne er runde, hvor den spiselige kastanje gรฅr op i en spids.
Sรฅdan rister du kastanjer
Du skal ridse et kryds i kastanjerne, sรฅ skallen ikke lukker kastanjens kรธd inde. Derefter bager du dem i et fad med en masse groft salt i ovnen pรฅ 200 grader over- og undervarme.
Det tager en halv times tid, fรธr de er klar til at blive spist med en god smรธr. Skallen smager dรฅrligt, sรฅ pil kastanjekรธdet ud af den.
Du kan bruge de ristede kastanjer til alt muligt. Kastanjepure med piskeflรธde er lรฆkkert tilbehรธr til en steg. Kommer du sukker i, kan pureen bruges til desserter for eksempel pandekager.
Nรฅr du har bagt dem i ovnen og fjernet skallen, kan du skรฆre kastanjerne i tern, stege dem i smรธr pรฅ panden og tilsรฆtte dem i en kartoffelmos. De bagte nรธdder kan ogsรฅ tilsรฆttes i denne svampestuvning:
Svampestuvning pรฅ ristet brรธd
Nรฆringsindhold
Kastanjer har et forholdsvis hรธjt indhold af A-vitaminer, Calium og fosfor.
De er i virkeligheden nรธdder, men har et hรธjere indhold af kulhydrater end de fleste nรธdder. Her er energiindholdet for 100 gram rรฅ kastanjer ifรธlge Frida Fooddata.dk:
Kalorier: 189.
Proteiner: 2 gram.
Kulhydrater: 35,8 gram.
Fedt: 2,7 gram.
Kostfibre: 6,8 gram.
Holdbarhed
Hvis de opbevares i en pose med smรฅ huller i kรธleskabet, kan de holde i flere mรฅneder. Kastanjer kan ikke fryses.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments