• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Karrypasta - fakta samt forskel på gul, grøn og rød

Karrypasta - fakta samt forskel på gul, grøn og rød

Karrypasta på glas
Karrypasta er en vigtig ingrediens i thaikøkkenet. Herhjemme køber vi ofte pastaen på glas, enten gul, grøn eller rød som her. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. august 2024 - Udgivet:  14. april 2021

Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Karrypasta er en grundsten i thaikøkkenet. De fås i mange varianter, men særligt den gule, grønne og røde er kendt. Her er alt, du skal vide.
  2. Den stærkeste: Rød karrypasta
  3. Den gule karrypasta
  4. Den med koriander: Den grønne
  5. Grøn karrypasta - sådan laver du den selv
  6. Panang pasta
  7. Panang karry - superlækker vegansk ret fra Thailand
  8. Panang Curry med oksekød

Karrypasta er en grundsten i thaikøkkenet. De fås i mange varianter, men særligt den gule, grønne og røde er kendt. Her er alt, du skal vide.

Karrypasta er nærmest uundværligt i det thailandske køkken. Et par skefulde i wokken er nok til at fylde køkkenet med eksotiske dufte og maden med velsmag.

Mange thailændere laver selv deres blandinger af chilier, krydderier, krydderurter og rødder, som stødes i en morter, men de kan også købes friske på ethvert marked.

Så heldige er vi ikke. Vi må gå i supermarkeder og købe pastaen på glas - eller lave dem selv, for det kan man sagtens.

Selvom der findes adskillige varianter af karrypasta, kender de fleste danskere hovedsageligt tre slags: Gul, rød og grøn karrypasta.

Her får du en oversigt over forskellige pastaer, som har hver sit særlige kendetegn og smagsindtryk.

Den stærkeste: Rød karrypasta

Den røde karrypasta har en dyb, rød farve, som giver en smuk kulør til hele retten. Det er den stærkeste af de pastaer, vi kender.

Og når man ser på ingredienserne, forstår man hvorfor. Her er den vigtigste ingrediens nemlig røde chilifrugter med navnet Red Spur.

Disse knuses med masser af hvidløgsfed, krydderier og rødder. Det er den stærkeste pasta af de tre og den karrypasta med flest smagsnuancer.

Brug den blandt andet til retter med oksekød eller kylling i kokosmælk eller supper som denne nudelsuppe:

Den gule karrypasta

Denne pasta har sin flotte, gule farve fra gurkemeje, ligesom det karrykrydderi vi bruger i blandt andet ris og boller i karry.

Her er også chilifrugter i, men pastaen er den mildeste af de tre. Typisk er der godt med ingefær, citrongræs, spidskommen og galangalrod i blandingen.

Hvis du skal lave thaimad til folk, som ikke er vild med stærk mad, men godt kan lide krydrede retter, er den gule pasta nok det bedste valg.

Særligt til vegetarretter, laks og andre fisk går den godt i spænd.

Den med koriander: Den grønne

Den grønne karrypasta er en lettere syrlig pasta med stærke toner. Her er hovedingredienserne som regel friske koriander, limeblade, kaffir limeblade og -skal samt grønne chilifrugter.

Smagen er nok den, de fleste af os forbinder med thaimad, da den er helt særlig for det thailandske køkken, hvor rød karrypasta kan minde om indiske krydderiblandinger.

Den grønne pasta kan bruges til rigtig mange retter, for eksempel supper, wokretter eller den traditionelle green curry med kylling og mini-auberginer.

Se, hvordan du selv laver din grønne karrypasta:

Grøn karrypasta - sådan laver du den selv

4.8 fra 5 stemmer
Grøn karrypasta smager af Thailand. Her er opskriften på hjemmelavet grøn karrypasta - green curry paste - som giver retter smag og duft.
Gå til opskrift
Grøn karrypasta

Panang pasta

Denne pasta er rød, men den hverken ligner eller smager som rød karrypasta. Panang er mere tør i konsistensen, og har en sødere smag.

Her er der blandt andet knuste peanuts, tørrede, stødte rejer og kaffir limeblade. Udover det er der selvfølgelig godt med røde chilifrugter samt en del rødder og krydderier i panang.

Personligt synes jeg, at denne karrypasta er den, som giver retter en mest nuanceret smag. Prøv blandt andet disse opskrifter:

Panang karry - superlækker vegansk ret fra Thailand

5 fra 6 stemmer
Panang karry er kræs for alle os, der elsker thaimad. Her er opskriften på en vegetarisk ret med butternut squash, bønnespirer og babymajs.
Gå til opskrift
Panang karry

Panang Curry med oksekød

5 fra 12 stemmer
Panang Curry har alle de dejlige smage, vi kender fra thaikøkkenet. Her er opskriften på en ret, som simpelthen smager af Thailand.
Gå til opskrift
Panang Curry
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Taweesap

    juli 04, 2022 at 3:50 am

    Jeg keder af det at sige. Der er rigtig meget info her der er forkert som jeg vil gerne tilføje😊. Jeg voksede op i Thailand og havde lært thai cuisine i flere år. Fx. Vi bruger ikke koriander i den grønne karrypasta og faktisk den grønne karrypasta er den stærkeste pga. de flere grønne chili typer er i brug. Du må gerne skrive til mig for at hygge snakke. ♥️

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her