• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Karrypasta - fakta samt forskel på gul, grøn og rød

Karrypasta - fakta samt forskel på gul, grøn og rød

Karrypasta på glas
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. august 2024 - Udgivet: 14. april 2021

Karrypasta er en grundsten i thaikøkkenet. De fås i mange varianter, men særligt den gule, grønne og røde er kendt. Her er alt, du skal vide.

Karrypasta er nærmest uundværligt i det thailandske køkken. Et par skefulde i wokken er nok til at fylde køkkenet med eksotiske dufte og maden med velsmag.

Mange thailændere laver selv deres blandinger af chilier, krydderier, krydderurter og rødder, som stødes i en morter, men de kan også købes friske på ethvert marked.

Så heldige er vi ikke. Vi må gå i supermarkeder og købe pastaen på glas - eller lave dem selv, for det kan man sagtens.

Selvom der findes adskillige varianter af karrypasta, kender de fleste danskere hovedsageligt tre slags: Gul, rød og grøn karrypasta.

Her får du en oversigt over forskellige pastaer, som har hver sit særlige kendetegn og smagsindtryk.

Den stærkeste: Rød karrypasta

Den røde karrypasta har en dyb, rød farve, som giver en smuk kulør til hele retten. Det er den stærkeste af de pastaer, vi kender.

Og når man ser på ingredienserne, forstår man hvorfor. Her er den vigtigste ingrediens nemlig røde chilifrugter med navnet Red Spur.

Disse knuses med masser af hvidløgsfed, krydderier og rødder. Det er den stærkeste pasta af de tre og den karrypasta med flest smagsnuancer.

Brug den blandt andet til retter med oksekød eller kylling i kokosmælk eller supper som denne nudelsuppe:

Den gule karrypasta

Denne pasta har sin flotte, gule farve fra gurkemeje, ligesom det karrykrydderi vi bruger i blandt andet ris og boller i karry.

Her er også chilifrugter i, men pastaen er den mildeste af de tre. Typisk er der godt med ingefær, citrongræs, spidskommen og galangalrod i blandingen.

Hvis du skal lave thaimad til folk, som ikke er vild med stærk mad, men godt kan lide krydrede retter, er den gule pasta nok det bedste valg.

Særligt til vegetarretter, laks og andre fisk går den godt i spænd.

Den med koriander: Den grønne

Den grønne karrypasta er en lettere syrlig pasta med stærke toner. Her er hovedingredienserne som regel friske koriander, limeblade, kaffir limeblade og -skal samt grønne chilifrugter.

Smagen er nok den, de fleste af os forbinder med thaimad, da den er helt særlig for det thailandske køkken, hvor rød karrypasta kan minde om indiske krydderiblandinger.

Den grønne pasta kan bruges til rigtig mange retter, for eksempel supper, wokretter eller den traditionelle green curry med kylling og mini-auberginer.

Se, hvordan du selv laver din grønne karrypasta:

Grøn karrypasta - sådan laver du den selv

4.8 fra 5 stemmer
Grøn karrypasta smager af Thailand. Her er opskriften på hjemmelavet grøn karrypasta - green curry paste - som giver retter smag og duft.
Gå til opskrift
Grøn karrypasta

Panang pasta

Denne pasta er rød, men den hverken ligner eller smager som rød karrypasta. Panang er mere tør i konsistensen, og har en sødere smag.

Her er der blandt andet knuste peanuts, tørrede, stødte rejer og kaffir limeblade. Udover det er der selvfølgelig godt med røde chilifrugter samt en del rødder og krydderier i panang.

Personligt synes jeg, at denne karrypasta er den, som giver retter en mest nuanceret smag. Prøv blandt andet disse opskrifter:

Panang karry - superlækker vegansk ret fra Thailand

5 fra 6 stemmer
Panang karry er kræs for alle os, der elsker thaimad. Her er opskriften på en vegetarisk ret med butternut squash, bønnespirer og babymajs.
Gå til opskrift
Panang karry

Panang Curry med oksekød

5 fra 12 stemmer
Panang Curry har alle de dejlige smage, vi kender fra thaikøkkenet. Her er opskriften på en ret, som simpelthen smager af Thailand.
Gå til opskrift
Panang Curry
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Taweesap

    juli 04, 2022 at 3:50 am

    Jeg keder af det at sige. Der er rigtig meget info her der er forkert som jeg vil gerne tilføje😊. Jeg voksede op i Thailand og havde lært thai cuisine i flere år. Fx. Vi bruger ikke koriander i den grønne karrypasta og faktisk den grønne karrypasta er den stærkeste pga. de flere grønne chili typer er i brug. Du må gerne skrive til mig for at hygge snakke. ♥️

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her