Karrypasta er en grundsten i thaikøkkenet. De fås i mange varianter, men særligt den gule, grønne og røde er kendt. Her er alt, du skal vide.
Karrypasta er nærmest uundværligt i det thailandske køkken. Et par skefulde i wokken er nok til at fylde køkkenet med eksotiske dufte og maden med velsmag.
Mange thailændere laver selv deres blandinger af chilier, krydderier, krydderurter og rødder, som stødes i en morter, men de kan også købes friske på ethvert marked.
Så heldige er vi ikke. Vi må gå i supermarkeder og købe pastaen på glas - eller lave dem selv, for det kan man sagtens.
Selvom der findes adskillige varianter af karrypasta, kender de fleste danskere hovedsageligt tre slags: Gul, rød og grøn karrypasta.
Her får du en oversigt over forskellige pastaer, som har hver sit særlige kendetegn og smagsindtryk.
Den stærkeste: Rød karrypasta
Den røde karrypasta har en dyb, rød farve, som giver en smuk kulør til hele retten. Det er den stærkeste af de pastaer, vi kender.
Og når man ser på ingredienserne, forstår man hvorfor. Her er den vigtigste ingrediens nemlig røde chilifrugter med navnet Red Spur.
Disse knuses med masser af hvidløgsfed, krydderier og rødder. Det er den stærkeste pasta af de tre og den karrypasta med flest smagsnuancer.
Brug den blandt andet til retter med oksekød eller kylling i kokosmælk eller supper som denne nudelsuppe:
Den gule karrypasta
Denne pasta har sin flotte, gule farve fra gurkemeje, ligesom det karrykrydderi vi bruger i blandt andet ris og boller i karry.
Her er også chilifrugter i, men pastaen er den mildeste af de tre. Typisk er der godt med ingefær, citrongræs, spidskommen og galangalrod i blandingen.
Hvis du skal lave thaimad til folk, som ikke er vild med stærk mad, men godt kan lide krydrede retter, er den gule pasta nok det bedste valg.
Særligt til vegetarretter, laks og andre fisk går den godt i spænd.
Den med koriander: Den grønne
Den grønne karrypasta er en lettere syrlig pasta med stærke toner. Her er hovedingredienserne som regel friske koriander, limeblade, kaffir limeblade og -skal samt grønne chilifrugter.
Smagen er nok den, de fleste af os forbinder med thaimad, da den er helt særlig for det thailandske køkken, hvor rød karrypasta kan minde om indiske krydderiblandinger.
Den grønne pasta kan bruges til rigtig mange retter, for eksempel supper, wokretter eller den traditionelle green curry med kylling og mini-auberginer.
Se, hvordan du selv laver din grønne karrypasta:
Panang pasta
Denne pasta er rød, men den hverken ligner eller smager som rød karrypasta. Panang er mere tør i konsistensen, og har en sødere smag.
Her er der blandt andet knuste peanuts, tørrede, stødte rejer og kaffir limeblade. Udover det er der selvfølgelig godt med røde chilifrugter samt en del rødder og krydderier i panang.
Personligt synes jeg, at denne karrypasta er den, som giver retter en mest nuanceret smag. Prøv blandt andet disse opskrifter:
Taweesap
Jeg keder af det at sige. Der er rigtig meget info her der er forkert som jeg vil gerne tilføje😊. Jeg voksede op i Thailand og havde lært thai cuisine i flere år. Fx. Vi bruger ikke koriander i den grønne karrypasta og faktisk den grønne karrypasta er den stærkeste pga. de flere grønne chili typer er i brug. Du må gerne skrive til mig for at hygge snakke. ♥️