• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Karklude - fem gode råd om brug og vask af kludene

Karklude - fem gode råd om brug og vask af kludene

Karklude rengøring vask
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  25. april 2023 - Udgivet:  25. april 2023

Karklude er uundværlige i vores køkken, men hvor tit skal de skiftes og ved hvilken temperatur, skal de vaskes? Få svar på det og meget andet.

Karklude er ikke til at undvære i køkkenet. Vi bruger dem mange gange om dagen til lidt af hvert.

Lidt fedtstænk på komfuret fjernes med en opvredet karklud, grøntsagsrester tørres op og kaffepletter fjernes.

Der er stort set ikke det, vi ikke bruger dem til, derfor er det vigtigt at skifte dem ofte. Og at bruge nogen effektive klude.

Her får du fem gode råd til, hvordan du vasker, udskifter og bruger karkludene, så de ikke samler bakterier.

Se mere indhold:

  • Rengøring af bradepander så de bliver som nye
  • Termokander - rengøringstip så kaffen smager bedre
  • Sådan rengør du en gryde hvis maden er brændt på
  • Sådan undgår du glaspest på glas i opvaskemaskinen
  • Fjern flyverust fra dit bestik med disse tips

1. Så tit skal de skiftes

Svaret er enkelt: Hver eneste dag. Da vi netop bruger kludene til alt, samler de bakterier sammen.

Disse bakterier formerer sig, og det er ikke superlækkert. Derfor skal du smide dagens karklud til vask om aftenen og udskifte med en ren.

Har du tørret rå æg, jord fra grøntsager eller kødsaft op med kluden, skal den udskiftes med en ren og lægges til vask med det samme.

2. Vask af karklude

Man kan komme i tvivl. Er kogevask lig med kogning eller er 60 grader nok? Ja, 60 grader er faktisk godt nok til at rengøre vores karklude, hvis vi bruger et af de lange programmer.

Med mindre kludene er brugt til at tørre kødsaft op med. Er de det, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at vi vasker dem på 90 grader.

3. Sådan skal du opbevare brugte klude

Kender du det med at lægge karkluden sammenkrøllet ved køkkenvasken, fordi det er nemt blot at smide den? Det er ikke en god ide, med mindre man elsker bakterier.

En sammenkrøllet karklud eller et ditto viskestykke er nemlig slik for bakterier. Her trives de perfekt i alle folderne.

I stedet skal du skylle og vride kluden og så hænde den over vasken på vandhanen, på et opvaskestativ eller en holder til karklude.

Se i øvrigt her hvordan du strikker karklude.

4. Det må du ikke bruge kluden til

Det frarådes at bruge karkluden til at tørre op med. Man kan fristes til lige at snuppe en opvreden klud og vaske-tørre spækbræt eller knive af med.

Men husk, at selv om spækbrættet er relativt rent og kluden virker lige så, kan du overføre bakterier fra det ene til det andet.

5. Nogle karklude er bedre end andre

Det ser eget sødt ud med hæklede og strikkede karklude, men disse klude er også søde mode bakterier. Og det gider vi ikke at have i køkkenet.

Jo mindre snirklede mønstre og jo lettere kluden er, desto bedre er den til at gøre rent - og holde sig ren.

De kendte pastelfarvede klude vi køber i en stak på fem-ti stykker er gode, da de er glatte i strukturen.

De kan købes komposterbare og uden mikroplast, hvilket er den mest klimavenlige model.

Her finder du alle vore artikler om rengøring.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her