Oversigt over indhold
Karbonader
Ingredienser
- 500 g hakket svin og kalv - eller rent kalve- eller svinekød
- 2 æg
- rasp
- 4 store gulerødder - skåret i små tern
- 300 g ærter - evt. frosne
- 2 dl vand
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 2 dl mælk
- 2 spsk smør
- 1 spsk hvedemel - med lidt top
- muskatnød - revet
- citronsaft - friskpresset
- 1 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tag hakket kalv og svin ud af pakken, og del den i fire lige store stykker med en kniv.
- Tryk let det hakkede kød sammen, og form til fire karbonader.
- Pisk æggene sammen i en dyb tallerken, og hæld rasp i en anden dyb tallerken. Hvorefter karbonader og krebinetter paneres ved først at vende dem i æg og derefter i rasp. Læg til side.
- Smelt en god klat smør på en pande ved jævn varm og kom også lidt olie på. Steg nu karbonaderne i 6-7 minutter på hver side, men pas på de ikke bliver for mørke. Hold de færdigstegte karbonader varme mens du laver tilbehør. Krydr dem med salt og friskkværnet peber.
- Stuvede ærter og gulerødder: Gulerødder skæres i mindre tern og koges tre minutter i letsaltet vand. Hæld ærter i, og tag gryden af når vandet koger igen. Hæld gulerødder og ærter i et dørslag.
- Kog vand op sammen med grøntsagsbouillon. Hæld mælk i og tag af blusset.
- Smelt smør i en kasserolle, og pisk hvedemel i. Pisk gradvist bouillon og mælk i, og derefter lidt reven muskatnød. Smag til med citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber, og lad sovsen simre i fem minutter.
- Vend gulerødder og ærter i og varm igennem.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på karbonader
Her kan du se, hvordan du nemt tilbereder klassiske karbonader uden de vilde dikkedarer. Hakket svine- og kalvekød, der blot formes og paneres i æg og rasp. Jeg plejer at lave dem ca. 2 centimeter høje.
Stegetiden er cirka 6-7 minutter på hver side, og ikke længere. Så risikerer du nemlig at karbonaderne bliver tørre. Længere nede kan du se hvordan du nemt laver dem i ovn.
Og nu sidder du måske og tænker, hvad forskellen på karbonader og krebinetter egentlig er? Og den er er der altid mange gode bud på.
Du kan læse mere om det længere nede, men for mig handler det om hakket svine- og kalvekød, der paneres og steges. Og karbonaderne laves ikke af en rørt dej, men de skal blot formes. Om det så hedder det ene eller andet betyder mindre. Bare det smager godt.
Opskriften er til fire personer, og jeg har også lavet en lille video med fremgangsmåden.
Se flere opskrifter:
- Spinatkarbonader med stuvede grøntsager
- Gammeldags frikadeller (få slagterens bedste opskrift)
- Krebinetter med let sommerfrikassé
Tips
Server de lækre karbonader med stuvede ærter og gulerødder og eventuelt kogte kartofler.
Vær lige opmærksom på, at du så skal starte med at lave kartoflerne, så maden er færdig på samme tid.
Forskel på karbonader og krebinetter?
Ved du iøvrigt hvad forskellen på karbonader og krebinetter er? Det kan også være svært at finde rundt i, for der er mange forskellige forklaringer. Afhængig af hvem man spørger. Og hvor man bor.
Men jeg har blandt andet hørt nogle af disse forklaringer på forskellen: En karbonade laves normalt af svinekød, mens krebinetten er lavet af en blanding af hakket svine- og kalvekød.
Desuden er karbonader formet af farsen alene - uden æg og væske. Mens en god krebinet gerne røres med æg, lidt fløde og rasp. Eller brød.
Begge paneres i rasp, så her er de lighed. Men jeg ved også, at det er ikke alle enige i.
Og når det så er sagt og skrevet, så er der regionale forskelle og traditioner, hvor tingene og begreberne rodes lidt sammen.
Skriv gerne i kommentarfeltet under opskriften hvad du mener forskellen er på karbonader og krebinetter.
I ovn
Her får du den bedste opskrift på sprøde og saftige karbonader i ovn. De brunes først på panden, og derefter steges karbonaderne i ovnen.
Karbonader i ovnen er virkelig skøn hverdagsmad, som samtidig er meget nemme at lave.
Karbonaderne er jo populær aftensmad, og med denne opskrift er de endnu nemmere at lave.
Til fire personer skal du bruge
500-600 gram hakket svinekød med max. 10 procent fedt
2 æg
2 deciliter rasp
salt og friskkværnet peber
smør og rapsolie til stegning
Sådan laver du dem
- Del det hakkede svinekød i fire lige store dele, og klem kødet sammen i håndfladerne. Læg det på et skærebræt, og form nu fire dejlige karbonader.
- Pisk æggene sammen i en dyb tallerken, og hæld raspen i en anden.
- Vend så først karbonaderne i de sammenpiskede æg, og derefter i raspen. Læg dem på en tallerken.
- Smelt en god klat smør og lidt rapsolie i en pande, og brun karbonaderne et par minutter på hver side.
- Læg dem i et ildfast fad, og hæld fedtstoffet fra panden over karbonaderne. Krydr dem også med salt og friskkværnet peber. Bemærk, at jeg på fotoet har lavet en lidt større portion, men at opskriften kun giver fire karbonader.
- Stil dem i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og her skal de nu have præcis 20 minutter.
De ovnstegte karbonader serveres ligeledes med stuvede ærter og gulerødder, som anvist i opskriften længere oppe. Velbekomme.
Flere inspirerende opskrifter:
- Kålkrebinetter med spidskål (vegetar krebinetter)
- Karbonader i fad med rosmarin og peberflødesovs
- Stuvede ærter og gulerødder med opbagt sovs
FAQ
Jeg har spurgt en slagter, og hans svar er: Krebinetter laver man af en rørt fars, men karbonader laves af rent kød. Derefter formes, paneres og steges de i smør. Men der er også regionale forskelle på forklaringerne.
Til karbonader kan du enten bruge rent svinekød, eller en blanding af hakket kalve- og svinekød. Begge dele anvendes almindeligvis.
Karbonader steges ved en god varme i rigeligt med fedtstof, og stegetiden er ca. 6-7 minutter på hver side, afhængig af tykkelsen.
Du kan sagtens fryse karbonader ned, og det gælder både de rå og formede, men også de færdigstegte. Du kan opvarme dem i en ovn ved 180 grader, hvor de skal have ca. 10 minutter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
laurine Nørgaard skriver
Kan karbonader laves dagen før?
Jensen skriver
Sjovt at læse at alle forklaringerne er forskellige og modstridende… nogen mener krebinetter kommer fra øst og karbonader fra vest… mogen mener det omvendte… på samme måde med rørt/urørt fars og typen af kød, mel, æg og rasp… der er ingen enighed om noget… 😂😅
Poul Østergaard skriver
fint
P.V.Nielsen skriver
Hej Holger
Betegnelsen Karbonader og Krebinetter er regionsopdelt. Københavnere,- der bor ca. 1 million mennesker, kalder det karbonader. Os på Sydhavsøerne, Fyn og Jylland, kalder det krebinetter.
Det er i hvert fald hvad jeg er kommet frem til, uanset hvilke ingredienser man bruger.
Mvh. Per
Kirsten Rune skriver
Hej Holger
Lavede Karbonader i ovnen til hele familien og de blev FANTASTISKE
Tak for endnu en lækker opskrift
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Kirsten
Mange tak for det - og karbonader i ovn er også virkelig godt.
Alt det bedste
Holger