Kapers kender vi som uundvรฆrlig topping pรฅ pariserbรธffen. Men de smรฅ, syltede bรฆr kan bruges til en masse andet. Se anvendelsesmulighederne.
Kapers bruger vi ofte til at toppe maden med herhjemme, men det er ikke det eneste de smรฅ bรฆr er gode til. De er glimrende smagsgivere til en rรฆkke retter.
Nรฅr jeg skriver bรฆr, er det lidt misvisende, for det vi kalder kapers, er i virkeligheden blomsterknopper fra middelhavsbusken Capparis spinosa.
Blomsterne i sig selv er utrolig smukke, men dem fรฅr vi ikke at se, fordi knopperne plukkes, lรฆnge fรธr de springer ud. Nรฅr blomsterknopperne er hรธstet, kommer de i salt- eller eddikelage.
Man kan spise buskens frugter, som er stรธrre og har en mildere smag end de smรฅ blomsterknopper.
Kรธber du kapers i salt, vil du opleve en meget mere intens blomstersmag i forhold til dem, der er lagret i eddike. Husk blot at skylle saltet af, fรธr du bruger dem i en ret.
Indhold pรฅ siden
- Kapers kender vi som uundvรฆrlig topping pรฅ pariserbรธffen. Men de smรฅ, syltede bรฆr kan bruges til en masse andet. Se anvendelsesmulighederne.
- Anvendelse
- Nรฆringsindhold
- Opbevaring og holdbarhed
- Opskrifter
- Spaghetti Puttanesca med tun og kapers
- Sauce gribiche med grรธnne asparges
- Middelhavssalat med halloumi, kapers og oliven
- Rรธrt tatar
- Sauce tartare - nem opskrift
- Wienerschnitzel
- Verdens bedste pariserbรธf - nem og lรฆkker
- Pastasalat med tun
- Romersk kylling i en lรฆkker sauce
- Verdene bedste tunmousse
- FAQ
- Kommentarer
Anvendelse
Da kapers stammer fra Middelhavsomrรฅdet, er italienerne og malteserne sรฆrligt glade for de smรฅ blomsterknopper. De bruges over en god carpaccio, i simreretter, i citronsauce til fisk og meget andet.
Blandt de klassiske retter er der en forret, som mรฅ vรฆre stjernen af dem alle: Den italienske forret Vitello Tonnato. Det er ultratynde skiver af kold kalvekรธd med en sauce bestรฅende af tun, kapers og ansjoser.
Kapers er ogsรฅ stjernen i den enkle, men lรฆkre, italienske ret Pasta Puttanesca, som ogsรฅ indeholder oliven, hvidlรธg, ansjoser og tomater.
Kommer vi lรฆngere op i Europa, kan vi ikke undvรฆre dem pรฅ pariserbรธffen eller i tunmousse. Franskmรฆndene skal blandt andet have kapers pรฅ en tatar, i fiskeretten Skate meuniรจre, i salaten Salade Niรงoise og i deres grรธnne tapenade.
Englรฆnderne laver ofte en sรฆrlig lรฆkker citronkapers-sauce til deres fiskeretter. I รstrig er wienerschnitzel "med dreng" en klassiker.
Kapers og fisk passer sammen. Uanset hvilken fisk vil smagen komplimentere fisken, da gode kapers har en nuanceret smag, der bรฅde er syrlig, bitter og salt. selvfรธlgelig ogsรฅ til en pariserbรธf.
Nรฆringsindhold
Kapers er en af de fรธdevarer, som smager frygteligt som rรฅ, men skรธnt syltet og saltet. Derfor er det omsonst at tale om nรฆringsindholdet for rรฅ blomsterknopper. Der er simpelthen ingen, som spiser dem. Her fรฅr du i stedet nรฆringsvรฆrdien for 100 gram vineddike-syltet.
Energi: 43 kalorier.
Fedt: 0,5 gram.
Kulhydrat: 5,9 gram.
Protein: 2,8 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Kapers i eddikelage er langtidsholdbare - mindst tre รฅr i et skab, hvis glasset ikke har vรฆret รฅbnet og et รฅr i kรธleskabet, hvis glasset har vรฆret รฅbnet.
Du skal ikke hรฆlde noget af vรฆsken ud, nรฅr du fisker dem op af glasset, for de kan kun holde sig, hvis de er dรฆkket af lage.
Er blomsterknopperne i salt i stedet, kan de holde sig i et uรฅbnet glas i et halvt รฅr ved stuetemperatur.
Opskrifter
Her er udvalgte opskrifter med kapers.
Spaghetti Puttanesca med tun og kapers
Sauce gribiche med grรธnne asparges
Middelhavssalat med halloumi, kapers og oliven
Rรธrt tatar
Sauce tartare - nem opskrift
Wienerschnitzel
Verdens bedste pariserbรธf - nem og lรฆkker
Pastasalat med tun
Romersk kylling i en lรฆkker sauce
Verdene bedste tunmousse
FAQ
Kapers er smรฅ, runde blomsterknopper fra planten Capparis spinosa, ogsรฅ kendt som kapersbusken. De plukkes, inden de springer ud, og bliver derefter saltede eller syltet i eddike โ og det er sรฅdan, vi typisk kender dem i madlavning.
Kapers fra glas er ofte meget salte eller syrlige โ det kan vรฆre en god idรฉ at skylle dem i koldt vand, fรธr de bruges, for at mildne smagen.
Smagen er saltet, syrlig og let bitter, med en karakteristisk skarphed. Kapers bruges som krydderi eller smagsgiver, isรฆr i middelhavsretter.
Ja, kapers kan godt betragtes som sunde โ isรฆr som smagsgiver โ men der er et par ting at vรฆre opmรฆrksom pรฅ. Blandt andet kan de indeholde en del salt, og det skal man ikke have for meget af. Sรฅ spis dem med mรฅde. Og husk at skylle dem, hvis du vil reducere saltindtaget.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments