Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Kapers - fakta om blomsterknopperne samt opskrifter

Kapers - fakta om blomsterknopperne samt opskrifter

Billede med kapers.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Kapers kender vi som uundværlig topping på pariserbøffen. Men de små, syltede bær kan bruges til en masse andet. Se anvendelsesmulighederne.

Kapers bruger vi ofte til at toppe maden med herhjemme, men det er ikke det eneste de små bær er gode til. De er glimrende smagsgivere til en række retter.

Når jeg skriver bær, er det lidt misvisende, for det vi kalder kapers, er i virkeligheden blomsterknopper fra middelhavsbusken Capparis spinosa.

Blomsterne i sig selv er utrolig smukke, men dem får vi ikke at se, fordi knopperne plukkes, længe før de springer ud. Når blomsterknopperne er høstet, kommer de i salt- eller eddikelage.

Man kan spise buskens frugter, som er større og har en mildere smag end de små blomsterknopper.

Køber du kapers i salt, vil du opleve en meget mere intens blomstersmag i forhold til dem, der er lagret i eddike. Husk blot at skylle saltet af, før du bruger dem i en ret.

Oversigt over indhold
  • Kapers kender vi som uundværlig topping på pariserbøffen. Men de små, syltede bær kan bruges til en masse andet. Se anvendelsesmulighederne.
  • Anvendelse
  • Næringsindhold
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Opskrifter
  • Spaghetti Puttanesca med tun og kapers
  • Sauce gribiche med grønne asparges
  • Middelhavssalat med halloumi, kapers og oliven
  • Rørt tatar
  • Sauce tartare - nem opskrift
  • Wienerschnitzel
  • Verdens bedste pariserbøf - nem og lækker
  • Pastasalat med tun
  • Romersk kylling i en lækker sauce
  • Verdene bedste tunmousse
  • FAQ
  • Kommentarer

Anvendelse

Da kapers stammer fra Middelhavsområdet, er italienerne og malteserne særligt glade for de små blomsterknopper. De bruges over en god carpaccio, i simreretter, i citronsauce til fisk og meget andet.

Blandt de klassiske retter er der en forret, som må være stjernen af dem alle: Den italienske forret Vitello Tonnato. Det er ultratynde skiver af kold kalvekød med en sauce bestående af tun, kapers og ansjoser.

Kapers er også stjernen i den enkle, men lækre, italienske ret Pasta Puttanesca, som også indeholder oliven, hvidløg, ansjoser og tomater.

Kommer vi længere op i Europa, kan vi ikke undvære dem på pariserbøffen eller i tunmousse. Franskmændene skal blandt andet have kapers på en tatar, i fiskeretten Skate meunière, i salaten Salade Niçoise og i deres grønne tapenade.

Englænderne laver ofte en særlig lækker citronkapers-sauce til deres fiskeretter. I Østrig er wienerschnitzel "med dreng" en klassiker.

Kapers og fisk passer sammen. Uanset hvilken fisk vil smagen komplimentere fisken, da gode kapers har en nuanceret smag, der både er syrlig, bitter og salt. selvfølgelig også til en pariserbøf.

Næringsindhold

Kapers er en af de fødevarer, som smager frygteligt som rå, men skønt syltet og saltet. Derfor er det omsonst at tale om næringsindholdet for rå blomsterknopper. Der er simpelthen ingen, som spiser dem. Her får du i stedet næringsværdien for 100 gram vineddike-syltet.

Energi: 43 kalorier.
Fedt: 0,5 gram.
Kulhydrat: 5,9 gram.
Protein: 2,8 gram.

Opbevaring og holdbarhed

Kapers i eddikelage er langtidsholdbare - mindst tre år i et skab, hvis glasset ikke har været åbnet og et år i køleskabet, hvis glasset har været åbnet.

Du skal ikke hælde noget af væsken ud, når du fisker dem op af glasset, for de kan kun holde sig, hvis de er dækket af lage.

Er blomsterknopperne i salt i stedet, kan de holde sig i et uåbnet glas i et halvt år ved stuetemperatur.

Opskrifter

Her er udvalgte opskrifter med kapers.

Spaghetti Puttanesca med tun og kapers

4.5 fra 8 stemmer
Spaghetti Puttanesca er den lækreste italienske pastaret med tomatsauce, der indeholder tun og kapers. Den smager helt fantastisk.
Gå til opskrift
Spaghetti puttanesca

Sauce gribiche med grønne asparges

5 fra 1 stemme
Få den nemme opskrift på sauce gribiche, der er en klassisk fransk æggesauce lavet med bla. sennep og olie. Her serveret med grønne asparges.
Gå til opskrift
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Middelhavssalat med halloumi, kapers og oliven

5 fra 2 stemmer
Middelhavssalat indeholder naturligvis alt det gode, man kan tænke sig fra sommerferien. Her får du en opskrift, som minder om sol og sommer.
Gå til opskrift
Middelhavssalat

Rørt tatar

5 fra 8 stemmer
Rørt tatar med peberrod, kapers og andre lækre ingredienser samt en rå æggeblomme. Findes der noget bedre? Ikke efter du har smagt denne.
Gå til opskrift
Rørt tatar med æggeblomme

Sauce tartare - nem opskrift

4.9 fra 12 stemmer
Her får du en nem opskrift på sauce tartare. Den populære sauce serveres kold til blandt andet fisk og skaldyr, og laves med kapers.
Gå til opskrift
billederesultat for sauce tartare

Wienerschnitzel

4.8 fra 80 stemmer
En ægte wienerschnitzel bliver bedst af paneret kalvefilet. Få opskrift her på schnitzlen med tilbehør i form af brasede kartofler og ærter.
Gå til opskrift
billede med wienerschnitzel af kalvefilet med tilbehør

Verdens bedste pariserbøf - nem og lækker

4.8 fra 27 stemmer
Her er den bedste opskrift på pariserbøf. En populær ret med hakket oksekød, der steges og anrettes på ristet brød med rødbeder og peberrod.
Gå til opskrift
billede resultat for pariserbøf

Pastasalat med tun

5 fra 8 stemmer
Pastasalat med tun, kapers og grøntsager er eminent til madpakken, sund og mættende som den er. Kan også spises til middag med brød til.
Gå til opskrift
Pastasalat med tun og dressing

Romersk kylling i en lækker sauce

4.8 fra 4 stemmer
Romersk kylling er en klassisk italiensk ret. Kylling steges med bl.a. tomat, hvidvin, kapers, så du får en lækker sauce og mørt kød.
Gå til opskrift
Romersk kylling

Verdene bedste tunmousse

4.7 fra 54 stemmer
Tunmousse uden smør med kapers, forårsløg og peberfrugt er en sund lækkerbisken, som selv de argeste fiskeforagtere vil spise. Her er en nem opskrift.
Gå til opskrift
Tunmousse med citron

FAQ

Hvad er kapers?

Kapers er små, runde blomsterknopper fra planten Capparis spinosa, også kendt som kapersbusken. De plukkes, inden de springer ud, og bliver derefter saltede eller syltet i eddike - og det er sådan, vi typisk kender dem i madlavning.

Skal man skylle kapers?

Kapers fra glas er ofte meget salte eller syrlige - det kan være en god idé at skylle dem i koldt vand, før de bruges, for at mildne smagen.

Hvordan smager kapers?

Smagen er saltet, syrlig og let bitter, med en karakteristisk skarphed. Kapers bruges som krydderi eller smagsgiver, især i middelhavsretter.

Er kapers sunde?

Ja, kapers kan godt betragtes som sunde - især som smagsgiver - men der er et par ting at være opmærksom på. Blandt andet kan de indeholde en del salt, og det skal man ikke have for meget af. Så spis dem med måde. Og husk at skylle dem, hvis du vil reducere saltindtaget.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.