Kaffebrød med en lækker makronmasse på toppen er både sprødt og sødt. Her er opskriften på traditionelle kagebrød, som er perfekt til kaffen.
Kaffebrød betyder noget særligt for mig, fordi min mor elskede dem. Både dem fra bageren en søndag morgen og de hjemmebagte.
Da jeg var barn, kunne jeg ikke se den store lækkerbisken i sprøde brødskiver med marcipanmasse på toppen. Næh, så hellere en cremebolle med chokoladeglasur.
Det har ændret sig. De sprøde brødskiver, der bager ti minutter i ovnen med det lækreste makronlag, er perfekte til kaffen.
Der er ikke et gram kaffe i dem, men navnet opstod, fordi de altid blev serveret til kaffeselskaber i 1800-tallet.
Dengang var der oftest bare mandelmel i brødet, ingen top. Men mandler var en luksus-spise, og dermed var kaffebrødene heller ikke hverdagsmad.
Heldigvis opstod den skønne topping hen ad vejen, for det er netop kombinationen af det sprøde brød og den søde top, der gør dem så lækre.
Bag flade brød og skær dem ud
Kaffebrød - eller kaffestænger - laves ved at bage flade brød, tage dem ud, skære dem i skiver og toppe med marcipanmasse. Her ser du de de to stænger, før de sættes til hævning og bages.
Jeg kan bedst lide dem, når de lige er kommet ud af ovnen. Det vil sige efter 10 minutters afkøling. Her er de helt usædvanligt lækre, men det er en smagssag.
Mange elsker det knasende brød, så er du en af dem, venter du bare en times tid med at spise dem, så er brødet endnu mere sprødt.
De kaffebrød der ikke spises med det samme, kan spises næste dag med koldt smør til morgenmaden. En delikatesse, der vil vække barndomsminder hos mange.
Opskrift på gammeldags kaffebrød
Kaffebrød - opskrift på sprød og sød dansk klassiker
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTIngredienser
Brød
Marcipanmasse
- 200 gram marcipan
- 180 gram sukker
- 2 æggehvider
- 0,5 tsk bagepulver
- 1 tsk vanilje
- 1,5 spsk hvedemel
Sådan gør du
Brødet
- Smelt smør i en lille gryde, hæld mælken i gryden og vent, til væsken er fingervarm - 37 grader.
- Smuldr gæren i væsken og sørg for at få den rørt ordentligt ud.
- Nu hælder du alle ingredienser undtagen mel og bagepulver ned i væsken og rører det godt sammen. Jeg bruger røremaskine, men du kan selvfølgelig gøre det uden.
- Hæld to-tredjedele af melet ned i røreskålen og kør videre. Hvis dejen hænger for meget fast, tager du mere mel i - men lidt ad gangen, ellers bliver dejen for melet. Den skal være fin, elastisk, når du sætter den til hævning.
- Når du har rørt dej i otte-ti minutter, sætter du den til hævning i en time.
- Efter hævning deler du dejen i to, former to aflange kugler og ruller dem ud, så de er ca. 1,5 cm høje. Se foto ovenfor. Lad disse to stænger hæve i en halv time.
- Bag stængerne i et kvarter ved 180 grader varmluft.
- Tag derefter brødet ud af ovnen og lad det køle af, før du skærer 1-1,5 cm. tykke skiver af det.
Makronmasse
- Smuldr eller riv den rå marcipan ned i en skål, tilsæt resten af ingredienserne og pisk godt til. Hvis du synes, at den er for tyk, tilsætter du endnu en - eller en halv - æggehvide.
- Massen skal blive tyk - men ikke så tyk, at du ikke kan få den ud af en sprøjtepose. Det er dog værre, hvis den er for tynd, da den vil flyde ud over brødets sider.
Kaffebrød
- Placer brødskiverne på en bageplade. Du kan eventuelt rette dem til med en kniv, hvis de skal stå snorlige.
- Kom makronmassen i en frostpose og klip et hul i bunden. Hullet skal være stort nok til at få fyldet ud i en bane på ca. to cm.
- Nu sprøjter du en stribe makronmasse på langs af hver brødskive. Hvis du vil have meget marcipansmag, laver du et tykt lag, hvis ikke - ja, så får du flere kaffebrød med et tyndere lag.
- Bages i 10 minutter på 180 grader varmluft. Lidt mere, hvis du have en brunere og mere "brændt" smag.
- Server på et fad med koldt, godt smør i en skål, så de der vil, kan smøre smør på bagsiden af sit kaffebrød. Resten af brødet bliver meget tebolle-agtigt i konsistensen, så frys det ned eller spis det ristet næste dag.
Opskrifter på gammeldags bagværk
Hvis du har lyst til at bage andre, traditionelle brød og kager, kan du prøve en eller flere af disse.
Køber vi jævnligt her i Sorø, men ku da være jeg skulle prøve at lave dem selv.
Ja, de er rigtig gode, jeg kan sagtens finde på at købe sådan et en gang imellem
Muuuuums elsker kaffebrød 😋
Dem lavede bageren i Korsør... ved ik om de bliver lavet mere,Mums de er super gode....👍😉
Jep med tandsmør 😋køber stadig en gang imellem
Et must, når vi er på Fyn 😉
Uhmmm med koldt smør på