Tun

Tun er en vildt populær spisefisk. Her kan du læse om fisken, den sundhedsværdi og samtidig blive inspireret af en masse gode opskrifter.
Tun er en af de fisk, som vi spiser flest af herhjemme. En af årsagerne er formentlig, at vi kan købe lækre stykker tunfisk i dåser.
Det er nemt at lave en god sandwich med dem, hvis blot man har mayonnaise, citron, løg og salatblade.
Og det er også let at vende tun fra dåse i en god, blandet salat, så vi hurtigt har en tunsalat.
Se også: Alt om tun på dåse
Fakta om de hurtige tunfisk
Tunfisk, Thunnus, er i familie med makrellen, blot er tun langt større end deres familiemedlemmer.
Der findes syv forskellige arter tunfisk, den største bliver op til fem meter, men i gennemsnit er tun ca. to meter lange. Den mindste Skipjack holder sig dog til godt 80 cm.
De store fisk lever i stimer helt ned til 100 meter under havets overflade. De er fantastiske svømmere og kan svømme op til 56 km/t ifølge Naturporten.dk.
Vigtigste spisefisk er er Albacore, Bigeye, Bluefin, Yellowfin og Skipjack, som er den art, vi bedst kan lide i Europa.
Skipjack er en lille fyr, som vejer ca. 10 kg. Da den ikke er stor nok til at give store tunbøffer, sælges den kød ofte i dåser.
Se også: Tunmousse uden smør - perfekt til sandwich
Næring og sundhed
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, så vi nyder godt af kødets D-vitamin og Omega 3-fedtsyrer.
Det findes også i tunkød sammen med andre vigtige mineraler og vitaminer som A-vitamin, folat og kalium.
Her ses energifordelingen for henholdsvis 100 gram rå tun og 100 gram tun i vand på dåse.
Som du kan se, er der ikke meget forskel på de to forskellige fødevarer.
Energifordeling | Rå fisk | Dåse i vand |
Kalorier | 117 | 107 |
Proteiner | 26,8 gram | 23,9 gram |
Kulhydrater | 0 gram | 0 gram |
Fedt | 1,1 gram | 1,2 gram |
Pas på med tungmetaller
Fisk er sundt. Det er en konstatering, der er dog et lille men. På grund af de store tuns enorme størrelser indeholder kødet ofte tungmetaller.
De spiser nemlig godt, så der ryger mange fisk gennem dem dagligt. Disse fisk indeholder tungmetaller på grund af forurening i havene.
Her er Skipjack dem, der indeholder færrest tungmetaller, fordi de er relative små. Alligevel frarådes børn, ammende og gravide at spise tun.
Foretrækker du fisk, der er fanget på en bæredygtig måde, hvor der ikke drives rovdrift på dem, skal du altid købe MSC-mærket fisk.
Anvendelse og opskrifter med tun
Japanerne er vilde med rå tun, og er et af de mest tunspisende folk i verden. Det skyldes ikke mindst deres tradition med at spise sushi.
Her på Madens Verden er vi også glade for tunens kød, og har derfor en række gode opskrifter med tunkød.
Om det er fra dåse eller frisk, er det nemlig en dejlig spise, som man kan tilberede i en fart.
Prøv for eksempel at købe tunbøffer hos fiskehandleren og vend dem let på grillen. De skal ikke steges igennem men blot få farve på ydersiden.
Du kan også lave indbagt tun med persille og hvidløg, hvis du følger denne opskrift.