Potaske

Her kan du se hvad potaske er, hvad dette hævemiddel er lavet af og hvad du præcist kan bruge det til. Læs også hvordan du udtaler potaske.
Måske har du undret dig over, hvad potaske er for noget? Altså udover at det er et velkendt hævemiddel til visse småkager.
Her kigger jeg lidt nærmere på potaske, hvad det er og hvad du bruger det til helt præcist.
Hvad er potaske?
Potaske er som sagt et hævemiddel, som du kender det med bagepulver, natron og hjortetaksalt.
Det fremstilles af kaliumcarbonat, og er altså en slags salt.
Hvordan bruges potaske?
Potasken skal altid opløses i vand før det tilsættes dejen. Her har det, kort fortalt, samme effekt som bagepulver og natron.
Det vil sige, at under bagningen danner potasken kuldioxid, som får kagen til at hæve, og samtidig gør det sprødt.
I bagværk kan potasken i øvrigt godt erstattes med natron, men du mister så noget af sprødheden.
Hvad bruger man det til?
Potaske anvendes især til brunkager, hvor det gør brunkagerne sprøde og porøse. Præcist som vi ønsker en god brunkage.
Det kan også anvendes når du bager honningkager eller sirupskager. Tidligere anvendte man iøvrigt også potasken til rengøring.
Hvorfor hedder det potaske?
Det noget spøjse navn har faktisk en god forklaring. For selvom man i dag fremstiller hævemidlet ad kemisk vej, så var det mere jordnært i gamle dage.
Her udvandt man nemlig potasken ved, at brænde plantedele af i en lerpotte. Deraf navnet, som jo så lige pludselig giver giver god mening. Potaske udtales derfor også pot-aske. Altså med tryk på pot.