Kidneybønner

Her kan du læse alt om hvad kidneybønner er, hvad du kan bruge dem til og hvorfor de røde bønner er så sunde, at du bør spise flere af dem.
Kidneybønner er faktisk nogle af de bønner, som vi spiser rigtig mange af. De røde bønner er da også sunde, og så er de rimelig nemme at anvende.
Hvis du køber kidneybønner på dåse, så er de både iblødsat og kogt, og dermed er de klar til brug.
Nemmere bliver det ikke, og de røde bønner indeholder mange gode næringsstoffer.
De sunde kidneybønner
Når du åbner en dåse kidneybønner, så ligger de i en saltlage, hvor de har ligget i blød.
Bønnerne er som sagt forkorte, og derfor klar til brug.
Når vi kigger på hvad de røde bønner indeholder, så er det blandt andet masser af proteiner og kostfibre.
Bønnerne er jo bælgfrugter i familie med blandet andet ærter, og derfor har de røde bønner et højt indhold af såvel proteiner som kostfibre, mineraler og blandt andet B-vitaminer.
Af mineraler er bønnerne blandt andet rige på zink, magnesium og jern.
Bønnerne er med til at sænke både blodtryk og kolesteroltallet.
Smag og konsistens i røde bønner
Kidneybønner er ret milde i smagen, og derfor er det de færreste, der ikke bryder sig om bønnerne. Og så er det i hvert fald ikke på grund af smagen.
Bønnerne smager også let sødlig, og så er de lidt melede i konsistensen. Netop det gør dem gode i sammenkogte retter, herunder i en chili con carne.
Farve
Ganske vist er kidneybønnerne meget ofte røde, men de kan faktisk også godt have andre farver.
De kan både være hvide, sorte eller plettede, og det er da meget rart at vide, så du ikke bliver forvirret. Men typisk er de altså røde.
Lektiner i kidneybønner
Hvis du ikke køber kidneybønner på dåse, men i stedet som tørrede, ja så skal du være opmærksom på indholdet af lektiner.
Det er Fødevarestyrelsen, der advarer om lektiner i blandt andet kidneybønner.
Lektiner ødelægges effektivt ved kogning, og derfor skal tørrede bønner skal lægges i blød i 10-12 timer og koges i mindst en halv time.
Nogle bønner skal dog koges mere, før de er helt møre. Det er vigtigt, at iblødsætning sker i køleskab, fordi du så kan undgå at ”aktivere” sundhedsskadelige bakterier, som ellers kan få tid til og mulighed for at formere sig ved stuetemperatur.
Pralbønner, kidneybønner, limabønner, hestebønner, samt brune, sorte og hvide bønner har et højt indhold af lektiner.
Symptomerne på en forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer oftest inden for et par timer efter du har spist bønnerne, oplyser Fødevarestyrelsen.
De fleste bønner indeholder også stoffer, der hæmmer fordøjelsen af protein. Disse stoffer nedbrydes ved kogning.
Men bøvlet med lektiner undgår du altså ved at købe bønnerne på dåse, hvor de er blevet kogt og er klar til brug.
Skyl bønnerne
Når du åbner en dåse kidneybønner, er det en god ide at skylle bønnerne inden brug.
Hæld bønnerne i en sigte eller et dørslag, hvorefter de overhældes med koldt vand. Derefter er de røde bønner klar til brug.
Jeg bruger også kidneybønner i denne opskrift på indisk curry, og den skal du prøve.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 330
Fedt: 1 gram
Kulhydrat: 60 gram
Protein: 24 gram