Græskarkerner - fakta, viden og næringsindhold

Græskarkerner er supersunde, de mætter og smager dejligt. Her får du klar besked om deres indhold og oprindelse samt tips til at bruge dem.
Græskarkerner smager dejligt i og ovenpå brød, de giver knas til salaten og kan ristes og spises som sprøde snacks.
Bare vi ikke overspiser, for græskarrets store kerner er enormt fedtholdige og så indeholder de stoffer, vi ikke skal have for meget af.
Kernerne er i virkeligheden frø, som stammer fra græskarret, der igen oprindeligt stammer fra Syd- og Mellemamerika.
Mennesket har spist både græskar og græskarkerner i 10.000 år, og de orange frugter dyrkes nu i hele verden. I dag er Kina og Indien de største producenter af græskarkerner.
De flade kerner kaldes pepita i oprindelseslandene, og har været brugt til alt fra mexicansk mole til dyrefoder. I et gennemsnitligt størrelse græskar findes der ca. 500 kerner.
Næringsindhold
Græskarkerner er som udgangspunkt sunde med et højt indhold af kostfibre og mineraler som magnesium, kalium og jern.
Samtidig har de også et højt indhold af fedt, både det mættede og det sunde umættet fedt, næsten halvdelen af en kerne består af fedt.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan de have et højt indhold af svampegiftstoffer og tjærestoffer, derfor skal man undgå at overspise.
Men lad dig ikke afskrække, kernerne er sunde, hvis du holder dig til et par håndfulde om ugen.
Cadmium-indholdet (naturligt tungmetal) er for eksempel lavere end i for eksempel hørfrø og solsikkekerner.
Her er energiindholdet for 100 gram græskarkerner:
Energi: 568 kalorier.
Proteiner: 36,3 gram.
Kulhydrater: 2 gram.
Fedt: 45,9 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Kernerne kan holde sig op til et halvt år i en lukket beholder eller pose i køkkenskabet.
Fryser du dem ned, kan de holde mindst et år.
Tips og inspiration
Selvom kernerne kan spises direkte fra posen, smager de bedst, når de bliver ristet. Her kan du vælge at riste dem på panden et par minutter med salt og krydderier helt efter din egen smag.
De ristede kerner kan spises som snack eller drysses over salaten som her i en skøn melonsalat.
Du kan også drysse ristede græskarkerner over en hvilken som helst suppe eller bruge usaltede kerner i eller på din grød.
I brød giver græskarkerner en lækker nøddeagtig smag. Prøv for eksempel vores opskrift på hjemmebagt græskarrugbrød eller græskarboller.