Allehånde

Allehånde har fået sit navn, fordi det smager af lidt af hvert. Muskat, kanel og nelliker anes i krydderiet, som bruges i mange juleretter.
Allehånde smager lidt af alverdens krydderier, deraf navnet. Du kan ane kanel, nelliker, peber og muskat i krydderiet, som især bliver brugt frivilligt i juletiden.
Vi bruger allehånde i farsretter, i marinerede sild, i bagværk og i sylte og leverpostej. Det giver et lille drys julesmag på den eksotiske måde.
For allehånde er eksotisk. Det vokser på træet Pimenta dioica i tropiske lande, særligt på Jamaica, og træet kan ikke klare sig herhjemme på grund af vores kolde halvår.
Ofte køber man allehånde som stødt krydderi, men faktisk er det bær, der tørres og pulveriseres.
Bærrene vokser på træer i myrtefamilien. De høstes fra træerne, inden de når at modnes, for de taber nemlig smag, når de først får deres røde farve.
Derfor plukkes de og tørres i solen, før de enten pakkes som hele bær eller kværnes til krydderi.
Opskrifter med allehånde
En ting skal du huske, og det er ikke at overdosere krydderiet. Da det har meget smag, kan det overdøve de andre krydderier. Så hold dig til opskriften.
Du kan bruge allehånde i traditionelle juleklassikere som varm leverpostej, julemedister og rullepølse. Også god i klassiske frikadeller.
Du kan bruge krydderiet i for eksempel brunkager, kanelkager og krydderkager som disse:
Holdbarhed og opbevaring
Ligesom alle andre krydderier skal allehånde opbevares tørt og køligt, for eksempel i et køkkenskab.