Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Hyben - hvad kan du bruge rosernes frugter til?

Hyben - hvad kan du bruge rosernes frugter til?

billede med hyben til hybenmarmelade
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS
Opdateret: 15. juli 2025 - Udgivet: 20. juli 2020

Hyben er fulde af C-vitaminer og smag. Her kan se, hvordan du lettest fjerner de mange kerner samt få opskrifter og tips til at bruge hyben.

Hyben er rosernes frugter. Men ikke alle roser. Det er nemlig kun de vilde roser, kaldet vildroser, som danner spiselige hybenfrugter.

Smagen er særegen og leder tankerne hen på et miks af tranebær og brombær tilsat et stænk af noget parfumeret. Vores prydroser i haver og parker har også frugter, når de afblomstrer, men de er aldeles uspiselige.

Egentlig hører hybenroser til i Asien, men i begyndelsen af 1800-tallet blev den mest almindelige art, rynket rose, indført i Danmark og plantet i haver.

Få år senere, i 1875, begyndte buskene at vokse vildt flere steder. Og senere blev den plantet i stor stil i danske sommerhusområder.

Den er ualmindelig hårdfør, og kan passe sig selv uden at blive nippet og vandet.

Oversigt over indhold
  • Hyben er fulde af C-vitaminer og smag. Her kan se, hvordan du lettest fjerner de mange kerner samt få opskrifter og tips til at bruge hyben.
  • Anvendelse
  • Sådan fjerner du kernerne
  • En invasiv art
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Opskrifter med hyben
  • Hybenkompot til ost, brød og middagsretter
  • Hybenmarmelade - nem opskrift på marmelade med hyben
  • Kommentarer

Anvendelse

  • Først og fremmest kan du lave en lækker hybenmarmelade af frugterne og et par æbler.
  • Hjemmelavet snaps smager godt, og det er nemt at lave: 1 del tørret hyben, 2 dele neutral snaps trækker et par måneder, hvorefter det sis og serveres.
  • Du kan også bruge frugterne til at lave gele, kompot og chutney, der smager fantastisk til ost og stærke retter.
  • Vil du lave din egen hybente, skal du bruge rosebladene i stedet for frugterne. De skal tørres i ovnen et par timer ved en lav temperatur og voila: Du har nu din egen hybente.
  • Du kan også bruge hybenroser i maden eller som pynt, da de er spiselige. Se også vores oversigt over spiselige blomster.

Sådan fjerner du kernerne

Når man skal bruge hyben til for eksempel marmelade, er det et pillearbejde uden lige at fjerne alle kernerne.

Du kan spare dig selv for det kedelige arbejde ved at skære enderne af dine hyben, dele frugterne i to og fryse dem ned.

Når de er frosne, vil mange af kernerne drysse ud, når du ryster dem.

Resten kan skrabes ud med en lille ske.

En invasiv art

Der findes ti forskellige hybenrose-arter herhjemme. Den mest udbredte er rynket rose. Desværre.

For lige netop denne robuste plante tåler alt fra frost til tørke - og fortrænger de naturligt forekommende planter.

Så selvom man kan plukke lækre hyben fra buskene, er der mange steder, hvor man prøver at slå dem ned.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man læse følgende: 'Rynket rose sætter så mange og tætte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et område.

Spredningen af rynket rose medfører en markant nedgang i tilgængeligheden af lys.

Dette fører til, at andre arter skygges ud af deres habitat og resultatet er et artsfattigt plantesamfund'.

Næringsindhold

De vilde rosers frugter indeholder blandt andet masser af kostfibre og har et højt indhold af kalium, kalcium, A- og C-vitaminer.

De er især rige på C-vitaminer, men ved kogning svinder en del af vitaminerne ind.

Derfor er hybenpulver blevet populært som kosttilskud, her bevares de gode mineraler og vitaminer, så man får fuldt udbytte af dem.

Mennesker med slidgigt kan have glæde af hybenpulver, da det virker anti-inflammatorisk.

Her er energiindholdet for 100 gram rå hyben:

Energi: 79 kalorier.

Proteiner: 0,9 gram.

Kulhydrater: 15 gram.

Fedt: 0,5 gram.

Opbevaring

Hyben kan holde sig i køleskabet i to uger, hvis de opbevares i en lukket pose. De kan også fryses og opbevares i op til et år i fryseren.

Opskrifter med hyben

Hybenkompot til ost, brød og middagsretter

5 fra 2 stemmer
Hybenkompot med æbler, rosiner og vanilje er en aromatisk kompot, som smager fint til oste, på skyr eller som tilbehør til kød.
Gå til opskrift
Hybenkompot

Hybenmarmelade - nem opskrift på marmelade med hyben

Gå til opskrift
billede med hyben til hybenmarmelade
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.