Hyben er rosernes frugter. Men ikke alle roser. Det er nemlig kun de vilde roser, kaldet vildroser, som danner spiselige hybenfrugter.
Smagen er sรฆregen og leder tankerne hen pรฅ et miks af tranebรฆr og brombรฆr tilsat et stรฆnk af noget parfumeret. Vores prydroser i haver og parker har ogsรฅ frugter, nรฅr de afblomstrer, men de er aldeles uspiselige.
Egentlig hรธrer hybenroser til i Asien, men i begyndelsen af 1800-tallet blev den mest almindelige art, rynket rose, indfรธrt i Danmark og plantet i haver.
Fรฅ รฅr senere, i 1875, begyndte buskene at vokse vildt flere steder. Og senere blev den plantet i stor stil i danske sommerhusomrรฅder.
Den er ualmindelig hรฅrdfรธr, og kan passe sig selv uden at blive nippet og vandet.
Anvendelse
- Fรธrst og fremmest kan du lave en lรฆkker hybenmarmelade af frugterne og et par รฆbler.
- Hjemmelavet snaps smager godt, og det er nemt at lave: 1 del tรธrret hyben, 2 dele neutral snaps trรฆkker et par mรฅneder, hvorefter det sis og serveres.
- Du kan ogsรฅ bruge frugterne til at lave gele, kompot og chutney, der smager fantastisk til ost og stรฆrke retter.
- Vil du lave din egen hybente, skal du bruge rosebladene i stedet for frugterne. De skal tรธrres i ovnen et par timer ved en lav temperatur og voila: Du har nu din egen hybente.
- Du kan ogsรฅ bruge hybenroser i maden eller som pynt, da de er spiselige. Se ogsรฅ vores oversigt over spiselige blomster.
Sรฅdan fjerner du kernerne
Nรฅr man skal bruge hyben til for eksempel marmelade, er det et pillearbejde uden lige at fjerne alle kernerne.
Du kan spare dig selv for det kedelige arbejde ved at skรฆre enderne af dine hyben, dele frugterne i to og fryse dem ned.
Nรฅr de er frosne, vil mange af kernerne drysse ud, nรฅr du ryster dem.
Resten kan skrabes ud med en lille ske.
En invasiv art
Der findes ti forskellige hybenrose-arter herhjemme. Den mest udbredte er rynket rose. Desvรฆrre.
For lige netop denne robuste plante tรฅler alt fra frost til tรธrke - og fortrรฆnger de naturligt forekommende planter.
Sรฅ selvom man kan plukke lรฆkre hyben fra buskene, er der mange steder, hvor man prรธver at slรฅ dem ned.
Pรฅ Miljรธstyrelsens hjemmeside kan man lรฆse fรธlgende: 'Rynket rose sรฆtter sรฅ mange og tรฆtte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et omrรฅde.
Spredningen af rynket rose medfรธrer en markant nedgang i tilgรฆngeligheden af lys.
Dette fรธrer til, at andre arter skygges ud af deres habitat og resultatet er et artsfattigt plantesamfund'.
Nรฆringsindhold
De vilde rosers frugter indeholder blandt andet masser af kostfibre og har et hรธjt indhold af kalium, kalcium, A- og C-vitaminer.
De er isรฆr rige pรฅ C-vitaminer, men ved kogning svinder en del af vitaminerne ind.
Derfor er hybenpulver blevet populรฆrt som kosttilskud, her bevares de gode mineraler og vitaminer, sรฅ man fรฅr fuldt udbytte af dem.
Mennesker med slidgigt kan have glรฆde af hybenpulver, da det virker anti-inflammatorisk.
Her er energiindholdet for 100 gram rรฅ hyben:
Energi: 79 kalorier.
Proteiner: 0,9 gram.
Kulhydrater: 15 gram.
Fedt: 0,5 gram.
Opbevaring
Hyben kan holde sig i kรธleskabet i to uger, hvis de opbevares i en lukket pose. De kan ogsรฅ fryses og opbevares i op til et รฅr i fryseren.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments