• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvorfor lugter tis, når man spiser asparges?

Hvorfor lugter tis, når man spiser asparges?

hvorfor lugter tis når man spiser asparges
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  24. maj 2022 - Udgivet:  24. maj 2022

Hvorfor lugter tis, når vi har spist asparges? Det spørgsmål er der mange, som stiller. Og det kan vi godt forstå, for hvad er der med den uskyldig udseendet grøntsag, der gør, at mange kan lugte den, når de tisser?

Når jeg skriver mange, er det fordi, det ikke er alle mennesker, som kan lugte det, men det vender vi tilbage til.

Asparges er en såkaldt stængelgrøntsag som bladselleri og rabarber. Den eneste forskel på den grønne og hvide asparges er selve dyrkningsmetoden. De grønne vokser over jorden, de hvide under.

Det er solen, der får asparges til at blive grønne. Det hverken lugter eller smager grimt, når vi tilbereder og spiser asparges, hvorfor lugter tis så bagefter?

Oversigt
  • Svovl er synderen
  • Det ligger i generne
  • Grønne asparges (her er den perfekte kogetid)
  • Hvide asparges med brunet smør
  • Hvide asparges
  • Tarteletter med høns i asparges
  • Aspargessalat med bagte radiser
  • Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)
  • FAQ
  • Kommentarer

Svovl er synderen

Forklaringen er, at asparges indeholder en syreforbindelse med svovl - aspargussyre. Denne syre er vandholdig og binder sig til urinen.

Det betyder, at svovldampen kommer ud med urinen i modsætning til hvidløgets svovl, som vi udskiller gennem huden og ikke mindst lungerne. Bare tænk på hvidløgsånde.

Det er kun muligt at undgå disse svovl-lugte, hvis vi skam-koger asparges, men det er synd for den lækre grøntsag.

Til gengæld er det ikke alle, der vil spørge "Hvorfor lugter tis, efter jeg har spist asparges?" Det er nemlig ikke alle, som kan lugte det. Kun halvdelen af jordens befolkning.

Det ligger i generne

Det skyldes ikke, at de ikke udskiller svovllugten, men de kan simpelthen ikke lugte det på grund af deres genetiske sammensætning.

Det er samme årsag til, at nogen afskyr frisk koriander og mener, at det smager af sæbe.

En artikel fra Videnskab.dk forklarer, at koriander indeholder aldehyder, og at folk med en særlig genetisk variant opfatter koriander-duft som sæbeduft.

Ifølge KemiIFokus tager det mindre end en halv time, fra vi har spist asparges, til vi kan lugte svovlforbindelsen, når vi går på toilettet.

Men lad os nu nyde vores asparges, som kan pifte enhver ret op - og så må vi jo bøde for det senere. Den tid, den sorg.

Flere inspirerende opskrifter:

Grønne asparges (her er den perfekte kogetid)

4.6 fra 57 stemmer
Grønne asparges er noget af det allermest lækre man kan lægge på sin tallerken, og her kan du se den perfekte kogetid på de skønne asparges.
Gå til opskrift
Billede med grønne asparges

Hvide asparges med brunet smør

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på hvide asparges med brunet smør. En helt fantastisk forret og en skøn forårsbebuder, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede til hvide asparges med brunet smør

Hvide asparges

4.8 fra 89 stemmer
Se hvordan du bedst skræller og koger hvide asparges, så du undgår en dårlig oplevelse i munden. Kogetiden er cirka tre minutter i letsaltet vand.
Gå til opskrift
Billede med hvide asparges

Tarteletter med høns i asparges

4.8 fra 60 stemmer
Den bedste opskrift på tarteletter med høns i asparges – en klassiker fra det danske køkken. Se hvordan du laver kyllingen og tarteletfyld.
Gå til opskrift
tarteletter med høns i asparges

Aspargessalat med bagte radiser

5 fra 4 stemmer
Aspargessalat er en skøn salat, og i min opskrift laves salaten med ristede grønne asparges, bagte radiser og en meget lækker dressing.
Gå til opskrift
billede med aspargessalat

Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)

4.9 fra 9 stemmer
Grøn aspargessuppe er en nem suppe, der laves med masser af grønne asparges. Aspargessuppen tager kun omkring 25 minutter at lave, og er god som forret.
Gå til opskrift
billederesultat for grøn aspargessuppe

FAQ

Er asparges giftige?

Nej, selvom urinen kan lugte efter indtagelse af asparges, så er det på ingen måde hverken giftigt eller farligt at spise asparges. Så spis bare løs.

Må må man spise de grønne asparges rå?

Du kan sagtens spise grønne asparges rå, hvorimod de hvide bør dampes eller koges.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    september 13, 2022 at 4:13 pm

    Jeg kan godt lugte det på andre, men det sker ikke for mig, jeg går ud fra at det er fordi jeg ikke spiser kunstige fødevarer, så har kroppen en bedre balance til at håndtere sådan noget 🙂

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her