Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Hvorfor lugter tis, når man spiser asparges?

Hvorfor lugter tis, når man spiser asparges?

hvorfor lugter tis når man spiser asparges
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Svovl er synderen
  • Det ligger i generne
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvorfor lugter tis, når vi har spist asparges? Det spørgsmål er der mange, som stiller. Og det kan vi godt forstå, for hvad er der med den uskyldig udseendet grøntsag, der gør, at mange kan lugte den, når de tisser?

Når jeg skriver mange, er det fordi, det ikke er alle mennesker, som kan lugte det, men det vender vi tilbage til.

Asparges er en såkaldt stængelgrøntsag som bladselleri og rabarber. Den eneste forskel på den grønne og hvide asparges er selve dyrkningsmetoden. De grønne vokser over jorden, de hvide under.

Det er solen, der får asparges til at blive grønne. Det hverken lugter eller smager grimt, når vi tilbereder og spiser asparges, hvorfor lugter tis så bagefter?

Svovl er synderen

Forklaringen er, at asparges indeholder en syreforbindelse med svovl - aspargussyre. Denne syre er vandholdig og binder sig til urinen.

Det betyder, at svovldampen kommer ud med urinen i modsætning til hvidløgets svovl, som vi udskiller gennem huden og ikke mindst lungerne. Bare tænk på hvidløgsånde.

Det er kun muligt at undgå disse svovl-lugte, hvis vi skam-koger asparges, men det er synd for den lækre grøntsag.

Til gengæld er det ikke alle, der vil spørge "Hvorfor lugter tis, efter jeg har spist asparges?" Det er nemlig ikke alle, som kan lugte det. Kun halvdelen af jordens befolkning.

Det ligger i generne

Det skyldes ikke, at de ikke udskiller svovllugten, men de kan simpelthen ikke lugte det på grund af deres genetiske sammensætning.

Det er samme årsag til, at nogen afskyr frisk koriander og mener, at det smager af sæbe.

En artikel fra Videnskab.dk forklarer, at koriander indeholder aldehyder, og at folk med en særlig genetisk variant opfatter koriander-duft som sæbeduft.

Ifølge KemiIFokus tager det mindre end en halv time, fra vi har spist asparges, til vi kan lugte svovlforbindelsen, når vi går på toilettet.

Men lad os nu nyde vores asparges, som kan pifte enhver ret op - og så må vi jo bøde for det senere. Den tid, den sorg.

Flere inspirerende opskrifter:

Grønne asparges (her er den perfekte kogetid)
Grønne asparges er noget af det allermest lækre man kan lægge på sin tallerken, og her kan du se den perfekte kogetid på de skønne asparges.
Se opskriften her
Billede med grønne asparges
Hvide asparges med brunet smør
Nem og lækker opskrift på hvide asparges med brunet smør. En helt fantastisk forret og en skøn forårsbebuder, der smager himmelsk godt.
Se opskriften her
billede til hvide asparges med brunet smør
Hvide asparges
Se hvordan du bedst skræller og koger hvide asparges, så du undgår en dårlig oplevelse i munden. Kogetiden er cirka tre minutter i letsaltet vand.
Se opskriften her
Billede med hvide asparges
Tarteletter med høns i asparges
Den bedste opskrift på tarteletter med høns i asparges - en klassiker fra det danske køkken. Se hvordan du laver kyllingen og tarteletfyld.
Se opskriften her
tarteletter med høns i asparges
Aspargessalat med bagte radiser
Aspargessalat er en skøn salat, og i min opskrift laves salaten med ristede grønne asparges, bagte radiser og en meget lækker dressing.
Se opskriften her
billede med aspargessalat
Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)
Grøn aspargessuppe er en nem suppe, der laves med masser af grønne asparges. Aspargessuppen tager kun omkring 25 minutter at lave, og er god som forret.
Se opskriften her
billederesultat for grøn aspargessuppe

FAQ

Er asparges giftige?

Nej, selvom urinen kan lugte efter indtagelse af asparges, så er det på ingen måde hverken giftigt eller farligt at spise asparges. Så spis bare løs.

Må må man spise de grønne asparges rå?

Du kan sagtens spise grønne asparges rå, hvorimod de hvide bør dampes eller koges.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole skriver

    september 13, 2022 at 4:13 pm

    Jeg kan godt lugte det på andre, men det sker ikke for mig, jeg går ud fra at det er fordi jeg ikke spiser kunstige fødevarer, så har kroppen en bedre balance til at håndtere sådan noget 🙂

    Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.