• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Hvedesur

Hvedesur

hvedesur
Hvedesur er tørret surdej, der anvendes til de lyse brødtyper. Hvedesuren kan enten røres op i vand eller blot tilsættes hvedemel. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  4. november 2023 - Udgivet:  17. december 2018

Del gerne:
38
SHARES
FacebookMessenger38PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Hvedesur er en tørret surdej, som du kan bruge til lyse brødtyper. Hvedesur blandes direkte i hvedemel eller røres ud i vand. Meget nem at anvende.
  2. Anvendelse
  3. Dosering
  4. Indhold
  5. Opbevaring og holdbarhed

Hvedesur er en tørret surdej, som du kan bruge til lyse brødtyper. Hvedesur blandes direkte i hvedemel eller røres ud i vand. Meget nem at anvende.

Hvedesur er genialt når du skal bage, men ikke orker at bøvle rundt med en rigtig surdej.

Hvedesuren er en tørret surdej, som er meget nem at anvende og arbejde med, og hvis du køber en god bøtte af den, så har du altid surdejen lige ved hånden.

Anvendelse

Hvedesur er fremragende at anvende i de lyse brødtyper, herunder selvfølgelig især franskbrød, flutes og den slags.

Men jeg bruger også hvedesuren i pizza og rundstykker. Den giver altså brødet en god smag af surdej, men uden bøvlet med surdejen.

Samtidig er det med at forlænge holdbarheden på dit brød.

Dosering

Doseringen kan variere afhængig af hvilket brød du bager.

Men normalt vil jeg sige cirka 40 gram pr. kilo hvedemel.

Det betyder, at du til en dej med et halvt kilo mel skal bruge cirka 20 gram hvedesur.

Der kan anvendes lidt mindre eller mere af hvedesuren.

Indhold

Hvedesuren er blandt andet lavet af durum hvedemel, nogle mælkesyrebakterier og enzymer.

Og fungerer altså som en almindelig surdej.

Opbevaring og holdbarhed

Hvedesur skal opbevares tørt og køligt, men ikke nødvendigvis i et køleskab.

Dog ikke sammen med andre fødevarer, der afgiver lugt.

Efter åbning kan hvedesuren holde i op til et år.

Her kan du også læse mere om bageenzymer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mads Sørensen

    juni 09, 2024 at 1:10 pm

    Jeg har et spørgsmål vedrørende hvedesur. Da det er tørret surdej vil jeg høre om det er muligt at anvende levende surdej i stedet? Hvis det er muligt, hvor stor mængde i forhold til det tørrede?

    På forhånd tak!
    MVH
    Mads

    Svar
  2. Doris Byriel

    august 19, 2023 at 8:22 pm

    Kan man bruge sit eget tør surdej som hvedesur?

    Svar
  3. Freddy graff

    januar 20, 2023 at 6:49 pm

    Tak for gode opskrifter , både til mad og bagværk, har bare ikke gode oplevelser med varm luft.

    Svar
  4. Annette

    december 29, 2022 at 6:13 pm

    Jeg har en surdej på køl, hvor meget skal der bruges i stedet for hvedesur?

    Svar
    • John

      januar 26, 2023 at 9:30 pm

      Anvendelsesmængde af hvedesur er 1 – 5 %

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her