Hvad skal vi spise for at spise en sund kost? Rรฅdene er mange, og det er let at blive forvirret. Men tre simple rรฅd kan hjรฆlpe i sundhedsjunglen.
Vi lรฆrer fra en tidlig alder om sund kost og at skelne mellem sรฅkaldt sunde og usunde fรธdevarer.
Vi har mรฅske lavet plancher i bรธrnehaven eller skolen med den ene side klistret til med sunde fรธdevarer udklippet fra blade og trykte reklamer overfor alle de usunde fรธdevarer klistret pรฅ den anden side.
Nogle af os er vokset op med kostpyramiden og oplevede, hvordan den pludselig skulle vendes pรฅ hovedet. Nu var den usunde top med fedtstof og animalske produkter blevet til den sunde bund โ det var der i hvert fald nogle, der mente.
Nye sundhedstrends skyder hele tiden frem, og det er blevet en jungle at finde rundt i, hvad der egentligt er en sund kost. Og sundt for hvad? Kroppen? Hjernen? Sindet?
Hvad er sundhed?
Nรฅr vi til daglig taler om โsund kostโ, tรฆnker vi nok primรฆrt sundt for kroppen. Kroppen har brug for nรฆringsstoffer for at kunne fungere, og disse nรฆringsstoffer kommer fra den mad, vi spiser.
Og det gรฆlder hele vores krop. Vores hjerne har eksempelvis ogsรฅ brug for nรฆringsstoffer, og der er forsket en del i, om fiskeolie kan styrke vores hjernes udvikling og sundhed.
Men sundhed er mere end blot fysisk sundhed.
WHO definerede i 1948 sundhed pรฅ fรธlgende mรฅde:
Sundhed er en tilstand af fuldkommen fysisk, psykisk og socialt velvรฆre og ikke blot fravรฆr af sygdom eller svaghed.
Sundhed er altsรฅ mere end blot en sund krop. Den mad vi spiser, har indflydelse pรฅ bรฅde den fysiske og psykiske sundhed.
Sundt for kroppen
Kroppen har brug for at fรฅ tilfรธrt nรฆring via vores mad, for at vi kan opretholde en fysisk sundhed.
Maden bestรฅr af proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler, der fungerer som kroppens byggesten. Hvilke mรฆngder, der er optimale, er der til stadighed uenighed om.
Er protein og fedt de vigtigste, og kan vi helt undvรฆre kulhydraterne?
Ifรธlge de officielle nordiske nรฆringsstofanbefalinger for en sund kost, bรธr vores mad vรฆre sammensat, sรฅ den har fรธlgende sammensรฆtning af de sรฅkaldte makronรฆringsstoffer:
- 25-40 % fedt (max. 10% mรฆttet fedt)
- 45-60 % kulhydrat
- 10-20 % protein
Sundhedsguruer, forskere og ernรฆringsprofessionelle kรฆmper om at finde opskriften pรฅ den optimale kost-sammensรฆtning, men spรธrgsmรฅlet er, om det nogensinde vil lykkes eller om det som sรฅ mange andre gange viser sig at vรฆre individuelt, hvad der er den optimale kost.
Men hvad skal vi sรฅ spise?
Ifรธlge de officielle kostrรฅd, skal du spise frugt og mange grรธntsager, der er fyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre.
Du skal spise mere fisk, vรฆlge kรธd og mejeriprodukter med mindre mรฆttet fedt og spise mindre sukker og salt.
Men mรฅske skal vi gรฅ bort fra den traditionelle tankegang, hvor mad er sรฅ skarpt adskilt i sunde og usunde fรธdevarer, og hvor vi tรฆller kalorier og makronรฆringsstoffer.
For intet er sundt i for store mรฆngder og de sรฅkaldt usunde fรธdevarer kan sagtens indgรฅ i en sund kost, sรฅ lรฆnge der er en overordnet balance og variation i den mad, du spiser.
Tre simple kostrรฅd
Skal du have et simpelt redskab at navigere efter i forhold til dine madvaner, sรฅ har den amerikanske forfatter og madaktivist Michael Pollan formuleret tre overordnede rรฅd til sunde madvaner i sin bog โIn defence of foodโ.
De tre rรฅd er:
1. Spis mad
Med ordet โmadโ menes ikke-forarbejdede fรธdevarer, dvs. fรธdevarer bestรฅende af naturlige rรฅvarer og uden tilsรฆtningsstoffer og lignende. Tjek ingredienslisten og fรธlg Pollans tommelfingerregel: โDet er ikke mad, hvis din bedstemor ikke ville kunne genkende det som madโ.
2. Ikke for meget
Dette rรฅd giver sig selv, men kan vรฆre svรฆrt. Spis langsomt og sรธrg for at have fokus pรฅ maden og de sanseoplevelser, den giver dig. Mรฆrk efter i krop og sรฆrligt dine sanser, hvornรฅr du fรธler dig mรฆt, og stop nรฅr du er sansemรฆssigt mรฆt.
3. Mest plantebaseret
Spis fรฆrre animalske produkter og flere af de vegetabilske, dvs. frugt, grรธnt, korn, nรธdder, urter osv.
Fรธlger du disse tre rรฅd, er der stadig plads til et stykke kage, chokolade, et glas vin eller hvad du ellers forbinder med nydelse. Alt med mรฅde og husk at nyde det.
Hvis du lever overordnet efter disse tre rรฅd, vil det ikke blot vรฆre sundt for din krop, men ogsรฅ for klimaet.
Sundt for sjรฆlen
Men en sund kost har ikke kun en indflydelse pรฅ vores fysiske sundhed. Det vi spiser, og hvordan vi spiser det, har ogsรฅ en stor effekt pรฅ vores psykiske sundhed.
Mad kan vรฆre forbundet med et hav af forskellige fรธlelser fra afsky til ekstase. For mange er mad en kilde til nydelse og personligt ser jeg altid frem til dagens nรฆste mรฅltid med glรฆde og forventning.
Men hvordan vi spiser vores mad, har ogsรฅ en effekt pรฅ vores sundhed. Sidder vi ufrivilligt alene foran en computerskรฆrm, et tv eller blot i stilhed, kan det give en fรธlelse af ensomhed, da mad og mรฅltider traditionelt er noget vi samles og danner et fรฆllesskab omkring.
Pรฅ samme mรฅde kan et mรฅltid delt med nรฆre venner eller familie vรฆre med til at give รธget livsglรฆde og ligefrem รธge livskvaliteten.
Samtidig kan mad- og smagsoplevelser vรฆre med til at udvide vores horisonter og overskride vores grรฆnser.
Vi kan fรฅ en fรธlelse af stolthed, nรฅr vi tรธr kaste os ud i nye fรธdevarer og enten fรฅr tilberedt et velsmagende mรฅltid af dem, eller overvinder frygten for at smage pรฅ noget fremmedartet.
At spise et insekt kan vรฆre en form for manddomsprรธve i vores del af verden, selvom det er det mest naturlige at spise i andre dele af verden.
Den mad vi spiser, er ogsรฅ en vigtig del af vores kultur og selvforstรฅelse, og er med til at definere, hvem vi er. Nรฅr vi har siddet pรฅ en eksotisk strand langt fra Danmark lรฆnge nok, drรธmmer mange om en leverpostejsmad pรฅ rugbrรธd, for det er en del af โhjemmeโ, og dermed en del af os.
Og det vรฆkker store protester nรฅr mad, der har vรฆret en del af vores traditionelle madkultur, pludselig udelukkes fra vores vante rammer, som frikadeller i bรธrneinstitutionerne.
Den mad vi spiser, og mรฅden vi spiser den pรฅ, kan altsรฅ have stor indflydelse pรฅ vores mentale eller psykiske sundhed.
Og vores psykiske sundhed hรฆnger sammen med vores fysiske sundhed, sรฅ du bรธr tรฆnke over alle aspekter af din mad og mรฅltidsvaner, hvis du vil spise en sund kost.
Kilder: WHO, Nordic Nutrition Recommendations 2012, Fรธdevarestyrelsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Vi er desvรฆrre ikke skabt til plantebaseret kost, det er en forfรฆrdelig misforstรฅelse!
De toxiner der findes i planteriget, kan vi ikke nedbryde, og der er da ogsรฅ andre ting lige at bemรฆrke, f.eks at vi har รธjne foran i kraniet, til at bedรธmme afstand til bytte... Vi har hjรธrne tรฆnder til at flรฅ kรธd... Vores tarm system er stort set identisk med en Ulv, og den mรฅde maden bliver nedbrudt pรฅ!