Hjemmelavede marcipansnitter med nougat er verdens nemmeste konfekt at lave til jul – her kan alle være med.
Elsker du også smagen af marcipan og nougat? Så prøv disse hjemmelavede marcipansnitter, der er en nem og lækker variant af de færdiglavede marcipansnitter.
Marcipansnitter er en klassiker i konfektskålen til jul i mange familier. De kan købes færdiglavede med enten nougat eller farvet marcipan i midten.
Færdiglavede marcipansnitter fyldt med sukker og kemi
Køber du de færdiglavede marcipansnitter med farvet marcipan, får du dog en del andet end marcipan med i prisen.
De indeholder nemlig over dobbelt så meget sukker end almindelig ren rå marcipan og er tilsat adskillige tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, konsistensmiddel og farvestoffer.
Vil du have marcipansnitter uden kemi, er det altså en god ide at lave dem selv.
Læs mere om de færdiglavede marcipansnitter længere nede på siden.
Se også: Marcipankonfekt - 3 forskellige, fine opskrifter
Vælg råvarer med omhu
Hjemmelavede marcipansnitter består kun af to ingredienser: Marcipan og blød nougat.
Når du laver noget så simpelt, er det vigtigt, at du vælger de to ingredienser med omhu. De er nemlig det eneste du smager, og skal dermed have en rigtig god og ren smag.
På Madens Verden har vi lavet smagstest af både marcipan og nougat. Her kan du læse om forskellen i smag og pris på de forskellige varianter samt se hvilke, der smager bedst.
Se de to smagstest her:
Opskrift på marcipansnitter
Hjemmelavede marcipansnitter
Ingredienser
- 300 g marcipan
- 150 g nougat - blød
Fremgangsmåde
- Kom lidt flormelis på bordet og rul marcipanen ud til en flad firkant, der er cirka 0,5 cm høj. Brug evt. et stykke bagepapir over marcipanen, når du ruller, så marcipanen ikke klistrer fast på kagerullen.
- Skær nougaten ud i tynde skiver på cirka 0,5 cm.
- Skær marcipanpladen over på midten og fordel skiver af nougat på den ene halvdel af marcipanen, så de ligger tæt uden mellemrum.
- Kom den anden halvdel af marcipanen ovenpå nougaten og pres forsigtigt sammen.
- Skær dine hjemmelavede marcipansnitter ud i små firkanter eller hvilken form du ønsker.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Købte marcipansnitter er fyldt med sukker og tilsætningsstoffer
De små harlekinformede marcipansnitter er en klassisk julekonfekt.
De består af to lag marcipan med en skive farvet masse i midten og er skåret ud i små belejlige mundfulde.
Men hvad er der egentligt i de færdiglavede marcipansnitter?
Hvad er der i marcipansnitter?
Færdiglavede marcipansnitter produceres af blandt andet Anthon Berg og Spangsberg.
De indeholder som forventet marcipan, men derudover er ingredienslisten temmelig lang og omfatter tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, konsistensmiddel og adskillige farvestoffer.
Derudover kan der være tilsat aroma, for at give ekstra smag til marcipanen.
Ingredienslisten for marcipansnitter fra Spangsberg ser således ud:
Marcipan (51% mandler, 27% sukker, 11% vand, 11% invertsukkersirup), flormelis (sukker, kartoffelstivelse), finsprit, kakaopulver, konserveringsmiddel (E202), farvestof (E120, E141, E150c), konsistensmiddel (E1103), aroma.
Læs også: Konfekt - sådan skal du opbevare det
Marcipan med tilsætningsstoffer
Køber du en rulle færdiglavet ren rå marcipan, indeholder den sjældent andet end mandler, sukker, vand og glukosesirup.
Det kan altså sagtens lade sig gøre at producere færdiglavet marcipan helt uden brug af tilsætningsstoffer.
Men det er åbenbart ikke tilfældet for en marcipansnitte, der er tilsat både konserveringsmiddel, konsistensmiddel og farvestoffer.
Det kan undre, at der er tilsat så mange hjælpestoffer til marcipansnitterne, når det ikke behøves til den rene marcipan.
Er der mandler i marcipanen?
Marcipan laves traditionelt af mandler, der blendes med sirup eller sukkerlage.
Fødevareindustrien har dog fundet ud af at bruge abrikoskerner, som et billigt alternativ til mandler, så du kan ikke længere være sikker på, at din marcipan er lavet af mandler.
I marcipansnitter fra Spangsberg og Anthon Berg er marcipanen dog i begge tilfælde lavet på mandler.
Spangsberg indeholder 51 procent mandler, mens dem fra Anthon Berg indeholder lidt færre mandler, nemlig 40 procent.
I begge tilfælde er der dog færre mandler i marcipanen, end hvis du køber en rulle ren rå marcipan, der typisk indeholder 55-60 procent mandler.
Se også: Kagefigurer (julekager med sirup)
Dobbelt så meget sukker
Ser man på næringsindholdet i marcipansnitter, ser det også anderledes ud end for ren marcipan. De indeholder nemlig hele 60 procent sukkerarter.
Det er dobbelt så meget sukker som i ren rå marcipan, der typisk indeholder omkring 25-35 procent sukkerarter.
Til gengæld indeholder ren marcipan mere fedt. Fedtet kommer dog ikke fra en tilsat fedtkilde, men er et naturligt fedtindhold fra mandlerne, der jo er flere af i den rene marcipan.
Du kan se næringsindholdet i Marcipansnitter fra Spangsberg sammenlignet med Odense Original Marcipan her:
Indhold per 100 gram | Marcipansnitter, Spangsberg | Ren marcipan, Odense Original |
Energi (kcal) | 438 | 485 |
Fedt (g) | 17 | 32 |
- heraf mættet fedt (g) | 1,4 | 2,4 |
Kulhydrater (g) | 61 | 33 |
- heraf sukkerarter (g) | 60 | 27 |
Protein (g) | 5,8 | 13 |
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: