Nem opskrift på hasselback kartofler (hasselbagte kartofler). Se også hvordan man laver kartoflerne med ost, bacon, på grill eller med rasp.
Hasselback kartofler er en populær måde at tilberede kartofler på. Og de smager da også fremragende. Kartoflerne bliver også kaldt for hasselbagte kartofler, men det er altså ikke den korrekte betegnelse.
Grundlæggende er hasselback kartoflerne kartofler, der er skåret næsten helt igennem, hvorefter de steges i ovnen indtil de er møre. Metoden stammer fra en restaurant i Sverige, og det kan du læse mere om længere nede i denne opskrift.
Og jo tyndere skiver du skærer kartoflerne i, jo pænere bliver de under bagningen i ovnen.
I denne opskrift kan du også se hvordan du laver hasselback kartofler på grillen, med ost eller bacon - eller eventuelt med rasp. Vi kommer hele vejen rundt her.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Hasselback kartofler i airfryer
Opskrift på hasselback kartofler
Hasselback kartofler
Ingredienser
- 800 g kartofler
- 50 g smør
- 2 tsk salt
- rosmarin
Fremgangsmåde
- Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.
- Skræl kartoflerne og skyl dem under vandhanen. Skær eventuelt lige lidt af bunden, så kartoflerne står bedre på bagepladen.
- Kunsten med hasselback kartoflerne er, at skære tynde skiver i kartoflen, uden du skærer igennem. Med en skarp kniv skærer du cirka ¾ dele gennem kartoflen. Et godt trick er, at lægge kartofler mellem to trægrydeskeer. Så kan du i ro og mag skære ned til træet - uden frygt for at ødelægge kartoflerne ved at skære helt igennem. Se hvordan i videoen herunder.
- Læg alle kartoflerne op i et ildfast fad, og pensl dem med smeltet smør. De må gerne få et godt lag. Det er i øvrigt også godt, hvis du et par gange under bagningen i ovnen pensler kartoflerne.
- Drys dem eventuelt med salt eller hvidløgssalt, og drys friske rosmarinblade ud over. Timian er også godt, og har du ikke friske krydderurter ved hånden, kan du sagtens anvende tørret rosmarin eller timian.
- Bag så dine hasselback kartofler - hasselbagte kartofler - ved 200 grader varmluft i cirka 55-60 minutter - afhængig af størrelsen på dine kartofler.
- Bliver kartoflerne hurtigt for brune, kan du med fordel skrue lidt ned for varmen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tid
Som sagt er den normale tid for hasselback kartofler i ovn lige under en time.
Men stegetiden afhænger blandt andet af hvor store kartoflerne er, og de lidt mindre kartofler skal måske ikke have mere end omkring 45 minutter.
Derfor er det også en god idé, at vælge kartoflerne med en nogenlunde ens størrelse, for så er de færdige på samme tid. Kartoflerne skal nemlig ikke tilberedes så længe, at de bliver tørre.
Når du nærmer dig de 50 minutter, kan du med fordel lige prikke i dem for at mærke om de er ved at være helt møre.
Hasselback kartofler med bacon
Du kan også meget nemt lave hasselback kartofler med bacon.
Her skærer du kartoflerne som anvist i opskriften, hvorefter skiver af bacon skæres i små stykker.
Du skal selvfølgelig bruge rå bacon, da baconen steges i ovnen.
Pensl kartoflerne med smør eller olie, hvorefter de drysses med små stykker bacon og timian. Krydr også med salt og peber, men husk at bacon jo indeholder en del salt.
Bag hasselback kartoflerne med bacon ved 200 grader varmluft i cirka 50-55 minutter.
Med ost
Hasselback kartofler med ost er en anden og meget populær variant, og de kan laves på flere forskellige måder.
Dels kan du komme små skiver af parmesan ned mellem kartoffelskiverne, hvor du sætter parmesan og smør skiftesvis. Det giver en god smag.
Pensl igen med smør og bag kartoflerne som anvist længere oppe. Knap en time ved 200 grader varmluft.
Server kartoflerne som de er nu, eller hæld en smule fløde ned mellem rillerne, drys med lidt revet ost, og gratinér dem ved 225 grader varmluft i nogle minutter til osten er smeltet.
En anden metode og opskrift på hasselback kartofler med ost er, at du bager kartoflerne næsten færdige, hvorefter de nemt drysses med lidt revet parmesan, og bages nogle få minutter mere indtil parmesanen er smeltet.
Med rasp
Prøv også at lave hasselback kartofler med rasp.
Her pensles kartoflerne når de er skåret i skiver som anvist i opskriften og videoen, hvorefter de drysses med rasp.
Raspen giver kartoflerne en dejlig sprødhed, som er virkelig lækker.
Udover rasp drysses kartoflerne med lidt timian eller rosmarin.
Ingredienser
600 gram små kartofler med skræl
50 gram smør
Rasp
Groft salt
Tørret timian
Fremgangsmåde
- Kartoflerne vaskes grundigt, og tørres af i et rent viskestykke.
- Lav så et snit i kartoflerne, hvor du skærer dem ud i otte "dele" - selvfølgelig uden af skære helt igennem kartoflerne. Jeg har her lagt kartoflerne mellem to trægrydeskeer, og skåret ned til kniven stoppes af dem.
- Stil derefter kartoflerne i et ildfast fad med snitsiden opad.
- Smelt smørret og pensl kartoflerne med rigeligt smør.
- Drys derefter rasp over dem, og til sidst groft salt og lidt tørret timian.
- Bag nu hasselback kartoflerne i ovnen ved 185 grader varmluft, hvor de skal have cirka 50 minutter. Hvis du anvender større kartofler er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
Hasselback kartofler på grill
Du kan også lave lækre hasselback kartofler på grill, og fremgangsmåden er ret simpel.
Kartoflerne snittes og pensles med smør. Derefter lægges de på en rist, hvor de drysses med salt, timian eller rosmarin.
Du skal grille hasselback kartoflerne ved indirekte varme, og temperaturen i grillen må gerne ligge på omkring de 200 grader.
Her skal kartoflerne have en lille time, men prik i dem for at mærke om de er helt møre.
Her kan du selvfølgelig også slutte af med at drysse lidt revet ost på og lade det smelte ned over kartoflerne de sidste fem minutter.
Kartoflerne grilles selvfølgelig med låget på.
Som tilbehør
Hasselback kartoflerne - hasselbagte kartofler - er godt tilbehør til oksekød (eks. culotte eller oksefilet), men kan selvfølgelig sagtens også bruges til svinekød og fjerkræ.
Under alle omstændigheder er hasselback kartoflerne flotte at servere, og noget mere spændende at se på end de almindelige hvide kartofler.
Oprindelse
Navnet stammer fra Sverige. Nærmere bestemt en restaurant i Stockholm med navnet Hasselbacken, der er et spisested med flere hundrede år på bagen.
Selve begrebet hasselbackkartofler blev dog først opfundet i 1950erne, hvor meningen med de overskårne kartofler var, at man på den måde kunne bage hele kartofler på hurtigere tid.
At det så samtidig smager godt gør det jo ikke dårligere, og kartoflerne er i dag kendte over store dele af verden.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kim
Bliver bacon ikke sort ved 50 min. på 200 grader?
Asiya
Tak for opskriften. Jeg skal lave din opskriften på langtidsstegt roastbeef i morgen med de her hasselbackkartofler. Jeg har jo kun en ovn, så mit spørgsmål er om det vil ødelægge smagen på kartoflerne at lave dem i dag, så de bare skal opvarmes i morgen inden servering.
De bedste hilsner Asiya
Thomas Mouritsen
Igen min super opskrift side.. 1000 tak Holger 🦴🧇🥯🥖🥐🍞
Mads Lundberg
Det hedder Hasselback-kartofler, det blev opfundet på restaurant Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.
Stine Rasmussen
Jeg laver gerne hasselbach kartofler med frisk timian. Det smager bedst synes jeg. Og det hedder vel hasselbach kartofler og ikke hasselbagte?
Vh Stine
Anonym
Hej.
Verdens bedste hasselbach kartofler. Super opskrift og dem skal vi lave igen.
Mvh Andreas - vi bor i Skælskør
Guffeliguf
Tak for rosen, Andreas - og det er faktisk meget nemt at lave hasselbach kartofler. Når bare man ikke skærer for dybt 🙂
Bedste hilsner, Holger, Guffeliguf.dk.
Anja
Hej og tak. Vi har altid kaldt dem hasselbagte men det er så åbenbart forkert ? Så fremover siger vi hasselbach kartofler. Smager i øvrigt også godt med paprika.
Kram fra Anja i Struer