Her får du den bedste opskrift på håkonskager. De uimodståelige håkonsmåkager er naturligvis smørbagte, og de passer perfekt til juletiden.
Smørbagte håkonkager er nogle af de allerbedste småkager til jul, og så er de utrolig nemme at bage.
Håkonsmåkager laves landet over i mange forskellige varianter, og i Vestjylland, hvor jeg kommer fra, har jeg i hvert fald smagt en del forskellige slags håkonkager.
Nogen steder laves de med marcipan, andre kommer citronskal eller appelsin i, og sådan er det jo med den slags.
Men her er min opskrift på de fantastiske håkonsmåkager, som jeg synes de skal være. Uden så mange dikkedarer, og med den helt rigtige smag af småkage.
Du får ca. 80 småkager af denne mængde, men det afhænger selvfølgelig af hvor store og tykke, du skærer dem ud.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på håkonskager
Håkonskager
Ingredienser
- 275 g hvedemel
- 100 g flormelis
- 10 g vaniljesukker - eller kornene af en hel stang vanilje
- 175 g smør
- 1 æg
Pynt
- pasteuriserede æggehvider
- perlesukker
Fremgangsmåde
- Dejen til håkonkager er meget nem at lave, og du starter med at veje hvedemel af i en skål sammen med flormelis og vaniljesukker. Blandes sammen.
- Smør skæres i mindre tern og kommes ved.
- Smuldr smørret godt ind i dejen, og her bruger du fingrene.
- Saml dejen med et æg. Tag den ud på køkkenbordet, der er drysses med lidt mel. Dejen er lidt blød i det, og sådan skal den være.
- Del nu dejen i fire lige store stykker, som trilles ud til pølser med en diameter på ca. 3-4 centimeter.
- Kom perlesukker i en tallerken.
- Pensl hver pølse småkagedej med æggehvide hele vejen rundt, hvorefter pølserne trilles i perlesukker.
- Hver pølse lægges på et stykke bagepapir og rulles sammen som en nytårsknallert.
- Læg dejen på køl i mindst tre timer, så du kan skære skarpe skiver til dine håkonsmåkager.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme - altså ikke varmluft. Bruger du alligevel varmluft, skal ovnen stilles på 180 grader.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Skær pølserne i ca. 3 millimeter tykke skiver, som lægges på bagepladen. Hold en smule afstand, da dine håkonskager flyder lidt ud i ovnen (ikke voldsomt meget).
- Håkonsmåkager bages ca. 8 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme, så kanterne er mørkegyldne (men ikke for mørke). Bagetiden afhænger af, hvor hårdt din ovn varmer.
- Afkøl håkonkagerne på bagepapiret på en rist, hvor de hurtigt bliver sprøde og lækre.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De afkølede og nu sprøde håkonkager kan spises straks.
Eller opbevares i en lufttæt beholder, det vi også kalder en kagedåse.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jolanda
Håkonskager er dejlige, men jeg plejer at lave dem efter min svigermors opskrift, som er med lidt marcipan i. Nu tror jeg, jeg vil prøve din opskrift. Må de bedste vinde.😉