Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Granatæble

Granatæble (superfood der giver rynkerne modspil)

Billede med granatæble.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Fakta og frugternes oprindelse
  • Energifordeling, kalorier og sundhed
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Opskrifter med granatæble
  • Kommentarer

Et granatæble er en mystisk størrelse. Hård udenpå og fyldt med bittesmå kerner indeni.

Smagen er som en kombination af ribs og vandmelon, men bider vi helt ind i de små, lyse kerner, får vi også en bitter smag.

Det er ikke verdens nemmeste frugt at spise, da der lige skal gøres lidt forarbejde, før vi kan drysse kernerne ud - se her hvordan du får kernerne ud af et granatæble - alligevel er den uhyre populær. Særligt i Mellemøsten.

Mange har sikkert undret sig over navnet, for granatæbler minder ikke ligefrem om de æbler, vi er vant til. Og det er da heller ikke et æble men et bær.

Fakta og frugternes oprindelse

Granatæblet er en tropisk frugt, som kun kan gro under varme himmelstrøg. Oprindeligt stammer træerne fra det gamle Persien, hvor det har været dyrket i flere tusinde år.

I dag finder du det i mange asiatiske lande, i middelhavslandene og ikke mindst i Mellemøsten, hvor man ofte bruger "æblerne" i juice, madretter og kogt ind til sirup.

Granatæbler vokser på et træ, som kan blive op til 10 meter højt, og det botaniske navn er Punica granatum. Når du køber dem, skal du prøve at fornemme deres vægt i hånden. De mest saftige er nemlig tungere, end de ser ud til at være. Så prøv dig frem.

Energifordeling, kalorier og sundhed

Granatæbler indeholder en særlig gruppe antioxidanter kaldet polyfenol, og disse menes, at kunne forsinke hudens tegn på aldring. Det er særligt mørkerøde bær og frugter som solbær og tranbær som indeholder denne gruppe antioxidanter.

Granatæblerne er også rige på det vigtige C-vitamin og K-vitamin samt mineralet kalium. Energifordelingen ser således ud for 100 gram frugt ifølge Frida fooddata.dk:

Kalorier: 74
Kulhydrat: 16,6 gram
Protein: 0,9 gram
Fedt: 0,3 gram

Opbevaring og holdbarhed

Når først man har høstet granatæblerne stopper deres modningsproces. Derfor er de holdbare meget længe, hvis de høstes tidligt.

Det betyder til gengæld, at de kan være ret sure, når vi køber dem herhjemme. I modsætning til i de lande, de dyrkes, hvor du ofte kan få fuldmodne, supersaftige granatæbler.

Ved stuetemperatur vil de kunne holde op et par uger, og i køleskabet er de holdbare endnu en uge.

Opskrifter med granatæble

Da kernerne er så smukke og fotogene, bruges de ofte som pynt i alt fra desserter til salater og drinks. Det kan være i en aubergine fatteh med granatæble.

Såvel juicen som siruppen er også eminente i en festlig drink som denne flamingofarvede velkomstdrink: Asti med granatæble og lime. I Mellemøsten bruges siruppen både til desserter og salatdressinger.

Og kernerne er en fast del af deres berømte salat taboulleh samt meget anvendt i gryderetter. Her får du nogle opskrifter, hvori der indgår de røde kerner. Og husk hvis du ikke bryder dig om bitterhed, skal du sutte saften i dig og sluge de inderste, lyse kerner eller spytte dem ud.

Grønkålssalat med feta og granatæble
Grønkålssalat med feta, valnødder og granatæblekerner er en sprød og god salat, som de fleste kan lide. Og så er den tilmed smuk at se på.
Se opskriften her
Grønkålssalat med feta
Asti med granatæble og lime
Se her hvordan du laver Asti med granatæble og lime. En lækker og flot velkomstdrink til nytårsaften eller andre festlige lejligheder.
Se opskriften her
billederesultat for Asti med granatæble og lime
Grøn salat med granatæble og avocado
Nem opskrift på lækker grøn salat med granatæble og avocado. Salaten er hurtig at lave, og den passer til de fleste retter med kylling og kød.
Se opskriften her
billederesultat for grøn salat med granatæble og avocado
Marokkansk gulerodssalat med sprøde kikærter
Marokkansk gulerodssalat med sprøde kikærter og den lækreste tahindressing samt friske granatæblekerner er virkelig velsmagende tilbehør.
Se opskriften her
Marokkansk gulerodssalat
Bagt aubergine med za'atar og tahin
Bagt aubergine med med granatæblekerner og mynteblade på toppen er en lækker og kaloriefattig ret. Den er ovenikøbet utrolig smuk.
Se opskriften her
Bagt aubergine med tahin
Rødkålssalat
Rødkålssalat er en klassiker til andesteg og julemad, og her er min bedste opskrift på rødkål, æble, granatæble og en lækker dressing.
Se opskriften her
rødkålssalat
Græskarsalat med feta
Græskarsalat med feta, granatæble og salatblade med den lækreste dressing. Den smager så godt, at man nærmest glemmer, at den er sund.
Se opskriften her
Græskarsalat
Romfromage med vanilje og mandler
Romfromage med vanilje, mandler og lidt granatæblekerner til pynt smager dejligt. En smuk dessert, som er utrolig nem at lave.
Se opskriften her
Romfromage
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.