Dette er en original opskrift på gode råd, som er de velkendte småkager fra Sønderjylland, og her kan du læse alt om hvordan du gør.
Her får du opskriften på de populære sønderjyske småkager, der går under navnet gode råd.
De er elsket af enhver sønderjyde, og det er altså ikke uden grund. Småkagerne smager fantastisk godt, og så er de nemme at lave.
Dejen er hurtig at røre sammen, men måden de bages på er lidt anderledes. Her skal du nemlig anvende et særligt bagejern, sådan lidt som et vaffeljern.
Det hedder et gode råd-jern, og det kan købes i isenkræmmerbutikker som eksempelvis Imerco med videre. Du får cirka 40 stk. af denne portion dej.
Opskrift på gode råd
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 1 vaniljestang - alle vaniljekorn fra stangen
- 250 gram sukker
- 250 gram smør - skal være blødt
- 6 æg
- 500 gram hvedemel - sigtes i dejen
Sådan gør du
- Til gode råd starter du med, at skrabe en vaniljestang fri for vaniljekorn. Bland vaniljen med lidt sukker, så du får din egen vaniljesukker.
- Kom vaniljesukkeret i en skål sammen med blødt smør, og pisk det lyst og luftigt.
- Derefter piskes æggene i et ad gangen, inden hvedemelet til sidst sigtes hvedemel i, og det piskes med i dejen.
- Så finder du dit god råd jern frem, og det varmes op. Det skal være gennemvarm.
- Til første bagning smøres det let med lidt smør, og en god spiseskefuld dej kommes på midten af jernet.
- Luk jernet sammnen så stramt som muligt, og hold det sammen i 20 sekunder.
- Så vendes jernet om, og du klemmer det fortsat sammen i 20 sekunder.
- Kig til kagen og tag den af med en spartel.
- Fortsæt med at bage resten af dine gode råd.
Næringsindhold
Tips
Efter bagning kan du servere småkagerne som de er, og det er de ægte gode råd, som man elsker i det sønderjyske.
Men du kan også folde dem på tre måder, og så får de nye navne. Her er en kort guide til det.
Krumkage
Småkagerne er bløde lige når de tages ud af jernet, og derfor kan de hurtigt foldes uden at knække.
Buk dem forsigtigt rundt om en lille kagerulle eller tyk stok, så enderne næsten når sammen. Det er en krumkage.
Kræmmerhus
De nybagte kager kan også rulles hurtigt sammen til et kræmmerhus, og her giver navnet jo så næsten sig selv.
Hippe
Og den tredje mulighed er, at du former dine gode råd til en såkaldt hippe.
Her rulles kagen om en cylinder, så kagen bliver til en cylinderform.
Se også mine opskrifter på:
Hanne
Hej Holger, hvordan opbevarer jeg de gode råd ?
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Gerne i en stak i en lufttæt beholder.
Alt det bedste - og glædelig jul
Holger
Frieda Petersen
Det er sådan de fleste laver opskriften, men min mormor erstattede altid halvdelen af sukkeret med brun farin, hvor man så får en mere intens smag i småkagen. Så sådan bliver den lavet i min familie.
Kirsten Woller
Kender dem så godt. Min mor har bagt så mange, hun havde et godt råd😉 hun kom et “skvat” snaps i dejen hun mente de dermed blev ekstra sprøde. Jeg har fulgt hendes råd og ja, de bliver ret sprøde. Vh Kirsten
Holger Rørby Madsen
Hej Kirsten
Tak, det var da et dejligt tip - og godt du deler det med os. Det vil jeg prøve.
Alt det bedste
Holger
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Hej Holger. Jeg har købt et gode-råd jern da jeg besøgte min moster i Aalborg. Nu skal det afprøves. Vi kom til at snakke krustader. Min moster kunne huske dem fra sin ungdom. Det kræver også et specielt jern. Tror du man overhovedet kan købe det mere. Det er en meget gammel ting.
Holger Rørby Madsen
Hej Lone
Jo da - jeg støder indimellem på krustadejern i isenkræmmerbutikkerne. Så det tror jeg sagtens du kan købe - og ellers kan de bestilles hjem til dig.
Alt det bedste
Holger