Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Gode råd

Gode råd (opskrift og bagetips til de sønderjyske kager)

gode råd kager
4.8 fra 25 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
74
SHARES
FacebookMessenger74PinterestEmailSMS
Indhold
  • Gode råd
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på gode råd
  • Tips
  • Krumkage
  • Kræmmerhus
  • Hippe
  • Kommentarer

Gode råd

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 25 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Samlet tid: 40 minutter min
Dette er en original opskrift på gode råd, som er de velkendte småkager fra Sønderjylland, og her kan du læse alt om hvordan du gør.
Antal: 40 stk.
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 1 vaniljestang (alle vaniljekorn fra stangen)
  • 250 g sukker
  • 250 g smør (skal være blødt)
  • 6 æg
  • 500 g hvedemel (sigtes i dejen)

Fremgangsmåde

  1. Til gode råd starter du med, at skrabe en vaniljestang fri for vaniljekorn. Bland vaniljen med lidt sukker, så du får din egen vaniljesukker.
  2. Kom vaniljesukkeret i en skål sammen med blødt smør, og pisk det lyst og luftigt.
  3. Derefter piskes æggene i et ad gangen, inden hvedemelet til sidst sigtes hvedemel i, og det piskes med i dejen.
  4. Så finder du dit god råd jern frem, og det varmes op. Det skal være gennemvarm.
  5. Til første bagning smøres det let med lidt smør, og en god spiseskefuld dej kommes på midten af jernet.
  6. Luk jernet sammnen så stramt som muligt, og hold det sammen i 20 sekunder.
  7. Så vendes jernet om, og du klemmer det fortsat sammen i 20 sekunder.
  8. Kig til kagen og tag den af med en spartel.
  9. Fortsæt med at bage resten af dine gode råd.
    gode råd opskrift

Næringsindhold

Kalorier124kcalKulhydrater16gProtein2gFedt6gMættet fedt3gFlerumættet fedt0.4gEnkelumættet fedt2gTransfedt0.2gKolesterol38mgNatrium50mgKalium24mgKostfibre0.3gSukker6gVitamin A192IUCalcium7mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på gode råd

Her får du opskriften på de populære sønderjyske småkager, der går under navnet gode råd.

De er elsket af enhver sønderjyde, og det er altså ikke uden grund. Småkagerne smager fantastisk godt, og så er de nemme at lave.

Dejen er hurtig at røre sammen, men måden de bages på er lidt anderledes. Her skal du nemlig anvende et særligt bagejern, sådan lidt som et vaffeljern.

Det hedder et gode råd-jern, og det kan købes i isenkræmmerbutikker som eksempelvis Imerco med videre. Du får cirka 40 stk. af denne portion dej.

Ser også gode opskrifter på:

  • Ingenting
  • Sønderjyske herrnhut kager
  • Rugbrødslagkage
  • Fedtkager

Tips

Efter bagning kan du servere småkagerne som de er, og det er de ægte gode råd, som man elsker i det sønderjyske.

Men du kan også folde dem på tre måder, og så får de nye navne. Her er en kort guide til det.

Krumkage

Småkagerne er bløde lige når de tages ud af jernet, og derfor kan de hurtigt foldes uden at knække.

Buk dem forsigtigt rundt om en lille kagerulle eller tyk stok, så enderne næsten når sammen. Det er en krumkage.

Kræmmerhus

De nybagte kager kan også rulles hurtigt sammen til et kræmmerhus, og her giver navnet jo så næsten sig selv.

Hippe

Og den tredje mulighed er, at du former dine gode råd til en såkaldt hippe.

Her rulles kagen om en cylinder, så kagen bliver til en cylinderform.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Conny Jørgensen skriver

    august 04, 2025 at 10:11 am

    Hej
    Tror du man kan tilsætte lakridspulver?
    Mvh Conny

    Svar
  2. Marianne Jacobsen skriver

    september 06, 2024 at 8:07 pm

    Hej, jeg har ikke prøvet din version af Goje Raj, som de hedder på sønderjysk, endnu.
    Men traditionen tro, så serveres gode raj lune med iskoldt smør til 🙂

    Svar
  3. Hanne skriver

    december 18, 2023 at 4:17 pm

    Hej Holger, hvordan opbevarer jeg de gode råd ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 21, 2023 at 4:09 pm

      Hej Hanne
      Gerne i en stak i en lufttæt beholder.
      Alt det bedste - og glædelig jul
      Holger

      Svar
  4. Frieda Petersen skriver

    november 18, 2023 at 10:55 am

    Det er sådan de fleste laver opskriften, men min mormor erstattede altid halvdelen af sukkeret med brun farin, hvor man så får en mere intens smag i småkagen. Så sådan bliver den lavet i min familie.

    Svar
  5. Kirsten Woller skriver

    november 17, 2023 at 2:27 pm

    Kender dem så godt. Min mor har bagt så mange, hun havde et godt råd😉 hun kom et “skvat” snaps i dejen hun mente de dermed blev ekstra sprøde. Jeg har fulgt hendes råd og ja, de bliver ret sprøde. Vh Kirsten

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 17, 2023 at 4:00 pm

      Hej Kirsten
      Tak, det var da et dejligt tip - og godt du deler det med os. Det vil jeg prøve.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Lone Mathilde Marie Jørgensen skriver

    november 17, 2023 at 12:51 pm

    Hej Holger. Jeg har købt et gode-råd jern da jeg besøgte min moster i Aalborg. Nu skal det afprøves. Vi kom til at snakke krustader. Min moster kunne huske dem fra sin ungdom. Det kræver også et specielt jern. Tror du man overhovedet kan købe det mere. Det er en meget gammel ting.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 17, 2023 at 4:01 pm

      Hej Lone
      Jo da - jeg støder indimellem på krustadejern i isenkræmmerbutikkerne. Så det tror jeg sagtens du kan købe - og ellers kan de bestilles hjem til dig.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required