Her kan du se hvordan du nemt ruller dejen ud til gifler og horn. Det er bageren selv, der her viser hvordan du gør, og det er inklusiv opskrift på gifler.
Gifler hører til på ethvert veldækket morgenbord, og er klassisk morgenbrød, der er nemt at lave selv.
Men måske har du undret dig over hvordan bageren ruller dejen til gifler og horn, så de bliver så flotte og stramme i udtrykket.
Fortvivl ikke, for her kommer svaret. Og det er slet ikke så svært.
Udrulning af gifler
Det er bagersvend Morten Jønsson fra John's Kagehus på Oliefabriksvej på Amager, der her viser hvordan du nemt ruller gifler ud.
Metoden er den samme til horn, hvor brødet jo blot bukkes lidt om.
Det ser jo nemt når Morten gør, og det er da heller ikke så svært.
Dejen rulles som sagt rimelig stramt sammen, mens du holder fast i den spidse ende.
Samtidig trækker du dejen lidt lang i den anden ende mens der rulles sammen.
Men som Morten siger: Husk, at spidsen skal lukkes godt sammen under bunden på giflerne eller dine horn, så den ikke bukker op og ruller sig selv ud under bagningen i ovnen!
Opskrift på gifler
Jeg vil klart anbefale dig, at bruge denne opskrift på rundstykker til bagning af gifler og horn.
Det er bagerens egen opskrift på rundstykker, men det er også en god grundopskrift på blandt andet giflerne.
Vil du bage en hurtigere version af dem, kan du bruge denne opskrift:
30 gram gær
200 gram mælk
10 gram sukker
100 gram smør
5 gram salt
1 æg
450 gram hvedemel
Vejledning
- Rør gæren ud i lunken mælk, og kom den i skålen til din røremaskine med dejkrog
- Ælt nu sammen med sukker, smeltet smør, salt, et æg og det meste af melet. Hold lidt tilbage af melet, og tilsæt indtil du dejen er nogenlunde fast.
- Ælt dejen til giflerne i to minutter ved lav hastighed, og derefter fem minutter på høj.
- Tag dejen ud på bordet, hvor den virkes op. Lad derefter dejen hvile 15 minutter.
- Del dejen i cirka 20 lige store stykker, som derefter rulles ud som Morten gør i det videoen. Lav gifler eller bøj dem til horn.
- Lægges på smurt bageplade (eller med bagepapir) - gerne hulplade.
- Pensles med vand og drysses evt. med birkes. Hæver tildækket med plastic i cirka 20 minutter.
- Forvarm ovnen til 240 grader varmluft. Stil en dyb bradepande ind i bunden af ovnen.
- Når ovnen er varm smides en sjat vand ind i bradepanden, pladen med gifler sættes midt i ovnen og der skrues ned til 210 grader. Stadig varmluft.
- Bages 15 minutter, men husk at lukke dampen ud de sidste fem minutter af bagetiden. For så bliver giflerne lækre og sprøde.
Efter bagning
Lad de færdigbagte gifler (eller horn) køle af i 10 minutter inden du spiser med smør.
Se her hvordan du bedst opbevarer gær.
Del dine ideer og tanker med os andre her: