Min bedste opskrift på fuldkornsboller. Sunde og luftige boller med masser af fuldkorn og havregryn. De er gode til madpakken, sandwich eller til fryseren.
Det her er verdens bedste fuldkornsboller, og det er helt sikkert en opskrift, som du kommer til at vende tilbage til igen og igen.
De skønne grovboller bages med masser af fuldkorn og havregryn, men alligevel får du meget lette og luftige boller, som alle kan lide.
Fuldkornsbollerne er fremragende til morgenbordet, madpakken, som brød til sandwich eller når du bare har lyst til et godt stykke brød.
Servér dem også gerne til fødselsdagen, hvis du vil gøre den lidt sundere.
Opskriften giver 12 store og luftige fuldkornsboller.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på sunde fuldkornsboller
Fuldkornsboller - nemme og luftige boller med fuldkorn
Ingredienser
- 350 g vand - lunkent
- 50 g gær
- 350 g hvedemel
- 200 g fuldkornsmel
- 50 g havregryn
- 1 æg
- 30 g honning
- 75 g smør
- 10 g salt
Fremgangsmåde
- Vej lunkent vand af i skålen til din røremaskine, og smuldr gæren i. Sæt dejkrogen på og rør gæren ud i vandet.
- I en anden skål vejes hvedemel af sammen med fuldkornsmel, havregryn og salt. Blandes sammen.
- Pisk et æg sammen med 30 gram honning. Eventuelt akaciehonning.
- Smelt smørret i mikroovn eller gryde.
- Ælt nu melblanding ind i dejen sammen med æg/honning og det smeltede smør.
- Æltes to minutter ved lav hastighed og derefter otte minutter ved høj hastighed.
- Tag dejen ud på bordet og virk den op. Se eventuelt her hvordan du nemt virker dej op. Lad kuglen ligge og hvile i 15 minutter.
- Virk derefter dejen op igen.
- Nu har du cirka 1.100 gram dej, som deles i 12 lige store stykker til fuldkornsboller. Vej gerne dejstykkerne af og de skal veje cirka 90 gram pr. styk.
- Trilles til boller som sættes på smurt hulrist eller bageplade med bagepapir. Du får det bedste resultat med en hulplade.
- Pensl grovbollerne med lidt vand og lad dem hæve 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 240 grader varmluft og stil et lille fad eller bradepande ind nederst i ovn. Varm ovnen godt igennem.
- Drys de færdighævede fuldkornsboller med lidt fuldkornsmel, og stil dem i ovnen.
- Kom en lille sjat vand ind i fadet/bradepanden, luk straks ovnlågen og skru ned til 210 grader varmluft.
- Fuldkornsbollerne bages cirka 12 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De bagte fuldkornsboller køles af på en rist, hvorefter de er klar til servering.
Et par noter om opskriften: Du kan bruge fuldkornsmel som du synes eller lige har i køkkenskabet, og jeg har her anvendt en økologisk fuldkorns ølands hvedemel fra Claus Meyer, som jeg synes er fantastisk til grovbollerne.
Havregryn kan både være finvalsede eller grovvalsede, selvom jeg foretrækker de grovvalsede gryn.
Omkring honning kan du anvende en almindelig honning, eller bruge en akaciehonning. Jeg synes begge giver et godt resultat, og med honningen kan du bage fuldkornsbollerne uden sukker.
Frysning
De nemme fuldkornsboller kan sagtens fryses ned når de er kølet lidt af.
Ved brug efter frost skylles bollerne hurtigt under vandhanen, vandet rystes af igen og de bages cirka 4-5 minutter ved 200 grader varmluft.
Så er grovbollerne sprøde og nybagte igen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lotte Schluter
Simpelthen de perfekte boller både til min søns lune frokosten og til eftermiddag s madpakken de bliver en fast del af madpakkene
Jill Wadstrøm
Klart de bedst boller jeg har bagt 🌺
Meget nemme og hele familien elsker dem
Mette
Virkelig lækre grovboller. Jeg tilføjede
1 spk hakkede mandler
1 spk hakkede valnødder
1 spk hakkede hasselnødder
1 spk solsikkekerner og
1 spk græskarkerner
Penslede med vand og dryssede med hørfrø
Bagt i airfryer ved 200 grader direkte på risten
Virkelig lækkert også her dagen efter 😊
Evan
Hey. Jeg fik en meget klæ dej, og var nød til at tilføje mere hvedemel, er det normalt?
Majken
De bedste fuldkornsboller friske også efter frost.
Haan
Jeg bagte med emmermel og en lille smule ekstra hvedemel. Det færdige resultat er blevet super godt. Tak for opskrift og inspiration🤓
Michael Changkhaen
Hej
Jeg vil gerne lave bollerne, men uden smør.
Tænker at smørret tælles som væske, ville jeg kunne erstatte med lidt mere vand el. mælk ?
(skal også undgå olie)
Bh. Michael
Holger Rørby Madsen
Hej Michael
Jo, det kan du godt, men de får selvfølgelig en anden konsistens. Så prøv med lidt mere væske. Skriv gerne her hvordan det blev 🙂
God bagelyst - og god weekend.
Alt det bedste
Holger
Birgit-Marie Silword
Er glad for opskriften ikke skal findes et eller andet sted, men er der sammen med omtalen. Tak