• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Frosne grøntsager - er de lige så sunde som friske?

Frosne grøntsager - er de lige så sunde som friske?

frosne grøntsager
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. september 2023 - Udgivet: 21. september 2023

Spis løs af de frosne grøntsager - der er nemlig ikke stor forskel på mængden af vitaminer og mineraler i frisk versus frossen frugt og grønt.

Frosne grøntsager kan være en nem løsning til det grønne indslag i aftensmaden på en travl hverdag.

’Spis frugt og mange grøntsager’ - sådan lyder et af kostrådene. Frugt og grønt bidrager nemlig med vigtige vitaminer og mineraler, som du skal bruge for at holde kroppen sund.

Men skal det være frisk frugt og grønt, eller er det lige så sundt at spise frosne grøntsager og frossen frugt? Det ser vi nærmere på her.

Fra jord til bord

Det er nærliggende at tænke, at frisk frugt og grønt er sundere og indeholder flere næringsstoffer end frossen frugt og frosne grøntsager, da de er uforarbejdede. Men sådan er det ikke nødvendigvis.

Store mængder af den frugt og grønt vi spiser i dag kommer fra udlandet og undergår lang transporttid, før det når de danske forbrugere.

Man bliver derfor nødt til at høste det, før det er modent, og dermed inden både smag og næringsstoffer når sit fulde potentiale.

Samtidig nedbrydes en del af vitaminerne i de friske frugter og grøntsager under transport og opbevaring, og det kan være nødvendigt at bruge kemikalier for at konservere det.

Omvendt bliver frugt og grønt, der skal fryses, først høstet når det er modent. Umiddelbart efter høst bliver det pakket og frosset, så behandlingstiden kan klares på et par timer og uden brug af kemikalier.

Ikke stor forskel på frisk eller frost

Undersøgelser af mængden af vitaminer og mineraler i friske versus frosne grøntsager og frugter viser, at der ikke umiddelbart er stor forskel.

Frost kan være et lige så godt alternativ til frisk – i nogle tilfælde kan frossen frugt og grønt faktisk indeholde flere vitaminer end friske.

Står du i supermarkedet og skal vælge, skal du altså ikke bekymre dig om, hvad der er sundest men vælge det, du foretrækker. Eksempelvis hvis du laver laks med frosne grøntsager.

Husk at være opmærksom på, at særligt udenlandske, frosne bær kan indeholde virus som leverbetændelse eller norovirus, så for at undgå smitte, bør du koge frosne bær.

Det samme gælder ikke for frosne grøntsager.

Spis dansk frugt og grønt i sæson

Bedst er dog at spise lokal dansk frugt og grønt, når det er i sæson. Og allerhelst økologisk. Her får du mest smag, flest vitaminer og mineraler og færrest pesticidrester samtidig med, at du sparer miljøet for sprøjtegifte og lange fødevaretransporter.

Er det ikke muligt, så er der intet i vejen for, at du spiser frosne grøntsager og frugt fra frost.

Har du frisk frugt eller grønt i køleskabet, som du ikke skal bruge inden for de næste par dage, så overvej om det med fordel kan nedfryses.

På denne måde ligger det ikke og mister næringsstoffer, og du giver din mad en længere levetid og undgår måske madspild.

Ved at spise både friske og frosne grøntsager og frugter kan du få større variation i måltiderne til gavn for både smag og sundhed.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Else Bøgelund

    juni 19, 2024 at 8:36 am

    Spændende, god og nyttig information.
    Information på et tilgængeligt og let forståeligt niveau omkring hvorfor "tingene er, som de er".
    Vil glæde mig til at læse mere om de nyeste forskningsresultater.
    De bedste hilsner Else B.

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af squashfritter.

Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash

uge34-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 34, 2025: 20 topkøb fra Australien til Champagne!

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Forsiden lige nu

billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
billederesultat for vegetarisk pastaret
Vegetarisk pastaret med squash og tomater på 15 min.→ Se opskriften
billede til peberfrugt i peberfrugt
Peberfrugt i peberfrugt med kylling og blomkål→ Se opskriften
Billede med figner.
Figner - opskrifter med figen, sæson, og holdbarhed→ Se opskriften
billede med kefirboller
Kefirboller - koldhævede→ Se opskriften
Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.
Kyllingelår i fad med tomater og kartofler→ Se opskriften
Ugens madplan uge 34
Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for kalkun nuggets.
Sprøde kalkun nuggets i panko rasp→ Se opskriften
billede med brombærmarmelade
Brombærmarmelade - nem marmelade med brombær→ Se opskriften
Billede med havregryn.
Havregryn - fakta, opskrifter og derfor er havren så sund→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her