Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.
Fødselsdagsbollerne er selvfølgelig standard til en fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.
Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige boller i fryseren, når der dukker uventede gæster op.
Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk - eller anden mælk
- 125 g smør
- 50 g gær - en hel pakke
- 500 g hvedemel
- 1 æg
- 3 spsk sukker
- 0,5 tsk kardemomme - kan udelades
- 1 tsk salt
Fremgangsmåde
- Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
- Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
- Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen til dine fødselsdagsboller godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
- Sæt dejen til bollerne til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem. Virkes op.
- Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
- Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Nu skal bollerne så hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
- Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
- Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
- Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift på fødselsdagsboller, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.
Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.
Brug røremaskine
Fødselsdagsbollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!
Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen.
Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.
Vej dejen af
For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.
Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet.
Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Charlotte
Hej Holger
Bollerne smagte fantastisk. Jeg lavde en dobbelt portion, men fik ikke så mange boller ud af det.For at få det til at række, blev bollerne på størrelse med romkugler før hævning.
Frank
Hvad forstås ved sammenpisket æg? Med eller uden hviden?
Holger Rørby Madsen
Hej Frank
Det er et helt æg, blomme og hvide inklusive 🙂
BH Holger
Frank
Tak Holger
Rettelse til ingredienser:
Der skal så bruges 2 æg!
Mvh
Frank
Ulla Hansson
Nu har jeg prøvet denne opskrift
Skulle lave 64 boller til barnebarnets fødselsdag. Lavede dem i 2 omgange. De blev super gode. Dobbel x2
Perfekt. Tak
Ulla
Edith Lafrentz
Har ikke smagt dem endnu.
Signe
Hejsa 🙂 Jeg skal bage 60 boller i alt, og forestiller mig at lave dem ad to omgange. Opskriften skal fordobles - men skal mængden af gær også fordobles, så jeg bruger 100 gram gær pr. 1 kg mel? Det virker som en ret stor mængde gær til 32 boller 😉
På forhånd tak for svar 🙂
Vh, Signe
I.J
Jeg har prøvet denne opskrift de 16 styk og da jeg så skulle bruge dobbelt prøve at komme 1 PK også halv PK gær men det blev ikke godt.
Så vis skulle komme et råd så rør opskrift over fler omgang og hold dig til opskriften punk for punkt
Camilla Holst
Lækre luftige boller-tak🙏🏻😊✨
S.
Dejlige luftige boller - bager dem hver gang.