Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)

billede med fødselsdagsboller
4.7 fra 703 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
5.2k
SHARES
FacebookMessenger5.2kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Fødselsdagsboller
  • Opskrift på fødselsdagsboller
  • Tips
  • Brug røremaskine
  • Vej dejen af
  • FAQ
  • Kommentarer

Fødselsdagsboller

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.7 fra 703 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 12 minutter min
Samlet hævetid: 55 minutter min
Samlet tid: 1 time t 22 minutter min
Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Antal: 16 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 2,5 dl sødmælk eller anden mælk
  • 125 g smør
  • 50 g gær en hel pakke
  • 500 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme kan udelades
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

  1. Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt. Kom det op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
  2. Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
  3. Sæt dejen til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
  4. Kom dejen ud på et meldrysset bord, og virk dejen op.
  5. Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
  6. Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir. Nu skal bollerne hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
  7. Inden du stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt. Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
  8. Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.

Næringsindhold

Kalorier187kcalKulhydrater25gProtein4gFedt7gMættet fedt4gFlerumættet fedt0.4gEnkelumættet fedt2gTransfedt0.3gKolesterol29mgNatrium86mgKalium82mgKostfibre1gSukker1gVitamin A235IUVitamin C0.02mgCalcium28mgJern2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på fødselsdagsboller

Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.

De er selvfølgelig standard til enhver fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.

Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige fødselsdagsboller i fryseren, når der dukker uventede gæster op. Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.

Andre populære opskrifter:

  • Hjemmebagte boller
  • Gulerodsboller
  • Verdens bedste rosinboller

Tips

Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.

Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.

Brug røremaskine

Bollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!

Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen. Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.

Vej dejen af

For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.

Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet. Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Luftigt franskbrød med mælk
  • Nemt og lækkert grydebrød
  • Sunde grovboller

FAQ

Kan man fryse fødselsdagsboller?

Du kan sagtens fryse fødselsdagsboller. Lad dem køle af, og kom derefter bollerne i en frysepose. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i ovnen.

Kan jeg bage fødseldagsboller dagen før?

Det kan du sagtens. Fødselsdagsbollerne har en fin holdbarhed. Lun dem evt. i ovnen inden servering.

Kan fødselsdagsboller hæve natten over?

Ja, du kan sagtens lade dejen til fødselsdagsbollerne hæve i køleskabet natten over. Det er så en koldhævet dej. Nedsæt mængden af gær til 10 gram, og tag dejen ud en time før du skal bruge den, så der kommer liv i dejen igen.

Hvordan holder man boller friske til dagen efter?

Kom fødselsdagsbollerne i en pose, hvor de sagtens kan holde sig i et par dage ved stuetemperatur.

Kan jeg bage fødselsdagsboller i airfryer?

Du kan sagtens bage fødselsdagsbollerne i airfryeren. Her skal de have ca. 12 minutter ved 170 grader. Du kan med fordel lige vende bollerne efter 10 minutter, og give dem de sidste 2 minutter med bunden i vejret.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Zarah skriver

    oktober 09, 2025 at 1:29 pm

    Svar
  2. Ida skriver

    september 15, 2025 at 7:59 pm

    Så lækre og nemme, bruger denne opskrift hver gang til børnefødselsdag

    Svar
  3. Ronja skriver

    september 02, 2025 at 11:51 am

    1000 tak for en virkelig god side, jeg bruger mange af dine bageopskrifter og se fungere bare HVER gang.

    Et lille tip, til de fleste deje hvor man skal røre gæren ud i lun mælk og smelter smør: smelt smøret i gryden, sluk for gryden, tilsæt den kolde mælk.

    Så ender man med en tempereret lun mælk.

    Svar
  4. Sussie skriver

    juli 04, 2025 at 4:44 pm

    Svar
  5. Berit Christensen skriver

    juni 10, 2025 at 1:23 pm

    Jeg har fundet opskriften på fødselsdagsboller under Airfryer, men i opskriften skriver du varmluft, jeg har kun en Airfryer

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      juni 10, 2025 at 2:32 pm

      Hej Berit
      Du kan sagtens bage dem i airfryeren, og jeg har lige skrevet det ind i opskriften. Ca. 12 minutter ved 170 minutter - gerne med de sidste to minutter med bunden i vejret. Altså 10+2 minutter 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Charlotte skriver

    april 13, 2025 at 12:26 pm

    Hej Holger
    Bollerne smagte fantastisk. Jeg lavde en dobbelt portion, men fik ikke så mange boller ud af det.For at få det til at række, blev bollerne på størrelse med romkugler før hævning.

    Svar
  7. Frank skriver

    marts 22, 2025 at 11:22 am

    Hvad forstås ved sammenpisket æg? Med eller uden hviden?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      marts 22, 2025 at 6:12 pm

      Hej Frank
      Det er et helt æg, blomme og hvide inklusive 🙂
      BH Holger

      Svar
      • Anna skriver

        juli 18, 2025 at 9:41 pm

        Hej, hvis jeg laver dobbeltportion, skal jeg så godt nok bruge to pakker gær? 😅

      • Holger Rørby Madsen skriver

        juli 19, 2025 at 9:43 am

        Hej Anna
        Ja, det er du nødt til hvis hævetiden holdes på samme tid 🙂
        Rigtig god bagelyst - det bliver godt.
        Alt det bedste
        Holger

    • Frank skriver

      marts 23, 2025 at 3:05 pm

      Tak Holger
      Rettelse til ingredienser:
      Der skal så bruges 2 æg!

      Mvh
      Frank

      Svar
  8. Ulla Hansson skriver

    marts 14, 2025 at 11:04 am

    Nu har jeg prøvet denne opskrift
    Skulle lave 64 boller til barnebarnets fødselsdag. Lavede dem i 2 omgange. De blev super gode. Dobbel x2
    Perfekt. Tak
    Ulla

    Svar
  9. Edith Lafrentz skriver

    februar 27, 2025 at 12:19 am

    Har ikke smagt dem endnu.

    Svar
  10. Signe skriver

    december 13, 2024 at 9:33 pm

    Hejsa 🙂 Jeg skal bage 60 boller i alt, og forestiller mig at lave dem ad to omgange. Opskriften skal fordobles - men skal mængden af gær også fordobles, så jeg bruger 100 gram gær pr. 1 kg mel? Det virker som en ret stor mængde gær til 32 boller 😉

    På forhånd tak for svar 🙂
    Vh, Signe

    Svar
    • I.J skriver

      marts 13, 2025 at 2:36 pm

      Jeg har prøvet denne opskrift de 16 styk og da jeg så skulle bruge dobbelt prøve at komme 1 PK også halv PK gær men det blev ikke godt.
      Så vis skulle komme et råd så rør opskrift over fler omgang og hold dig til opskriften punk for punkt

      Svar
  11. Camilla Holst skriver

    november 17, 2024 at 8:59 am

    Lækre luftige boller-tak🙏🏻😊✨

    Svar
  12. S. skriver

    november 12, 2024 at 7:32 pm

    Dejlige luftige boller - bager dem hver gang.

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required