• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Brød › Fødselsdagsboller (den klassiske og nemme opskrift)

Fødselsdagsboller (den klassiske og nemme opskrift)

billede med fødselsdagsboller
4.7 fra 701 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
5.2k
SHARES
FacebookMessenger5.2kPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 19. maj 2025 - Udgivet: 31. marts 2017
Oversigt over indhold
  • Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
  • Opskrift på fødselsdagsboller
  • Fødselsdagsboller
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Tips
  • Brug røremaskine
  • Vej dejen af
  • FAQ
  • Kommentarer

Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.

Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.

De er selvfølgelig standard til enhver fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.

Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige fødselsdagsboller i fryseren, når der dukker uventede gæster op. Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.

Andre populære opskrifter:

  • Hjemmebagte boller
  • Gulerodsboller
  • Verdens bedste rosinboller

Opskrift på fødselsdagsboller

billede med fødselsdagsboller
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Fødselsdagsboller

4.74 fra 701 stemmer
Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Samlet hævetid 55 minutter min
Samlet tid 1 time t 22 minutter min
Antal: 16 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 187
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 2,5 dl sødmælk - eller anden mælk
  • 125 g smør
  • 50 g gær - en hel pakke
  • 500 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme - kan udelades
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde
 

  1. Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt. Kom det op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
  2. Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
  3. Sæt dejen til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
  4. Kom dejen ud på et meldrysset bord, og virk dejen op.
  5. Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
  6. Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir. Nu skal bollerne hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
  7. Inden du stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt. Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
  8. Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.

Næringsindhold

Kalorier: 187kcalKulhydrater: 25gProtein: 4gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.3gKolesterol: 29mgNatrium: 86mgKalium: 82mgKostfibre: 1gSukker: 1gVitamin A: 235IUVitamin C: 0.02mgCalcium: 28mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.

Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.

Brug røremaskine

Bollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!

Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen. Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.

Vej dejen af

For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.

Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet. Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Luftigt franskbrød med mælk
  • Nemt og lækkert grydebrød
  • Sunde grovboller

FAQ

Kan man fryse fødselsdagsboller?

Du kan sagtens fryse fødselsdagsboller. Lad dem køle af, og kom derefter bollerne i en frysepose. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i ovnen.

Kan jeg bage fødseldagsboller dagen før?

Det kan du sagtens. Fødselsdagsbollerne har en fin holdbarhed. Lun dem evt. i ovnen inden servering.

Kan fødselsdagsboller hæve natten over?

Ja, du kan sagtens lade dejen til fødselsdagsbollerne hæve i køleskabet natten over. Det er så en koldhævet dej. Nedsæt mængden af gær til 10 gram, og tag dejen ud en time før du skal bruge den, så der kommer liv i dejen igen.

Hvordan holder man boller friske til dagen efter?

Kom fødselsdagsbollerne i en pose, hvor de sagtens kan holde sig i et par dage ved stuetemperatur.

Kan jeg bage fødselsdagsboller i airfryer?

Du kan sagtens bage fødselsdagsbollerne i airfryeren. Her skal de have ca. 12 minutter ved 170 grader. Du kan med fordel lige vende bollerne efter 10 minutter, og give dem de sidste 2 minutter med bunden i vejret.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Sussie

    juli 04, 2025 at 4:44 pm

    Svar
  2. Berit Christensen

    juni 10, 2025 at 1:23 pm

    Jeg har fundet opskriften på fødselsdagsboller under Airfryer, men i opskriften skriver du varmluft, jeg har kun en Airfryer

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 10, 2025 at 2:32 pm

      Hej Berit
      Du kan sagtens bage dem i airfryeren, og jeg har lige skrevet det ind i opskriften. Ca. 12 minutter ved 170 minutter - gerne med de sidste to minutter med bunden i vejret. Altså 10+2 minutter 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Charlotte

    april 13, 2025 at 12:26 pm

    Hej Holger
    Bollerne smagte fantastisk. Jeg lavde en dobbelt portion, men fik ikke så mange boller ud af det.For at få det til at række, blev bollerne på størrelse med romkugler før hævning.

    Svar
  4. Frank

    marts 22, 2025 at 11:22 am

    Hvad forstås ved sammenpisket æg? Med eller uden hviden?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 22, 2025 at 6:12 pm

      Hej Frank
      Det er et helt æg, blomme og hvide inklusive 🙂
      BH Holger

      Svar
      • Anna

        juli 18, 2025 at 9:41 pm

        Hej, hvis jeg laver dobbeltportion, skal jeg så godt nok bruge to pakker gær? 😅

      • Holger Rørby Madsen

        juli 19, 2025 at 9:43 am

        Hej Anna
        Ja, det er du nødt til hvis hævetiden holdes på samme tid 🙂
        Rigtig god bagelyst - det bliver godt.
        Alt det bedste
        Holger

    • Frank

      marts 23, 2025 at 3:05 pm

      Tak Holger
      Rettelse til ingredienser:
      Der skal så bruges 2 æg!

      Mvh
      Frank

      Svar
  5. Ulla Hansson

    marts 14, 2025 at 11:04 am

    Nu har jeg prøvet denne opskrift
    Skulle lave 64 boller til barnebarnets fødselsdag. Lavede dem i 2 omgange. De blev super gode. Dobbel x2
    Perfekt. Tak
    Ulla

    Svar
  6. Edith Lafrentz

    februar 27, 2025 at 12:19 am

    Har ikke smagt dem endnu.

    Svar
  7. Signe

    december 13, 2024 at 9:33 pm

    Hejsa 🙂 Jeg skal bage 60 boller i alt, og forestiller mig at lave dem ad to omgange. Opskriften skal fordobles - men skal mængden af gær også fordobles, så jeg bruger 100 gram gær pr. 1 kg mel? Det virker som en ret stor mængde gær til 32 boller 😉

    På forhånd tak for svar 🙂
    Vh, Signe

    Svar
    • I.J

      marts 13, 2025 at 2:36 pm

      Jeg har prøvet denne opskrift de 16 styk og da jeg så skulle bruge dobbelt prøve at komme 1 PK også halv PK gær men det blev ikke godt.
      Så vis skulle komme et råd så rør opskrift over fler omgang og hold dig til opskriften punk for punkt

      Svar
  8. Camilla Holst

    november 17, 2024 at 8:59 am

    Lækre luftige boller-tak🙏🏻😊✨

    Svar
  9. S.

    november 12, 2024 at 7:32 pm

    Dejlige luftige boller - bager dem hver gang.

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)
  • Billede med rabarberbrud.
    Rabarberbrud (skønne boller med rabarber og marcipan)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Ugens madplan uge 35

Ugens madplan uge 35 - her er lækker aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål - en populære fiskeret→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner→ Se opskriften
Billede af millionsalsiccia.
Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)→ Se opskriften
indisk karryret med kylling
Indisk karryret med kylling, kikærter og spinat→ Se opskriften
billede med chokoladekage
Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
billede med blomkålspure
Blomkålspure: Cremet og lækker pure med blomkål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required