Oversigt over indhold
Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk - eller anden mælk
- 125 g smør
- 50 g gær - en hel pakke
- 500 g hvedemel
- 1 æg
- 3 spsk sukker
- 0,5 tsk kardemomme - kan udelades
- 1 tsk salt
Fremgangsmåde
- Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt. Kom det op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
- Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
- Sæt dejen til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og virk dejen op.
- Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
- Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir. Nu skal bollerne hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
- Inden du stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt. Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
- Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på fødselsdagsboller
Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.
De er selvfølgelig standard til enhver fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.
Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige fødselsdagsboller i fryseren, når der dukker uventede gæster op. Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.
Andre populære opskrifter:
Tips
Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.
Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.
Brug røremaskine
Bollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!
Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen. Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.
Vej dejen af
For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.
Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet. Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.
Flere inspirerende opskrifter:
FAQ
Du kan sagtens fryse fødselsdagsboller. Lad dem køle af, og kom derefter bollerne i en frysepose. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i ovnen.
Det kan du sagtens. Fødselsdagsbollerne har en fin holdbarhed. Lun dem evt. i ovnen inden servering.
Ja, du kan sagtens lade dejen til fødselsdagsbollerne hæve i køleskabet natten over. Det er så en koldhævet dej. Nedsæt mængden af gær til 10 gram, og tag dejen ud en time før du skal bruge den, så der kommer liv i dejen igen.
Kom fødselsdagsbollerne i en pose, hvor de sagtens kan holde sig i et par dage ved stuetemperatur.
Du kan sagtens bage fødselsdagsbollerne i airfryeren. Her skal de have ca. 12 minutter ved 170 grader. Du kan med fordel lige vende bollerne efter 10 minutter, og give dem de sidste 2 minutter med bunden i vejret.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Ida skriver
Så lækre og nemme, bruger denne opskrift hver gang til børnefødselsdag