• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Fødselsdagsboller - den klassiske og nemme opskrift

Fødselsdagsboller - den klassiske og nemme opskrift

billede med fødselsdagsboller
4.7 fra 700 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
5.1k
SHARES
FacebookMessenger5.1kPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. maj 2025 - Udgivet:  31. marts 2017

Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.

De er selvfølgelig standard til enhver fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.

Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige boller i fryseren, når der dukker uventede gæster op. Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.

Oversigt
  • Fødselsdagsboller
  • Tips
  • Brug røremaskine
  • Vej dejen af
  • Hjemmebagte boller med smør
  • Gulerodsboller
  • Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn
  • Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør
  • Verdens bedste grydebrød
  • Verdens bedste rosinboller
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med fødselsdagsboller
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Fødselsdagsboller

4.74 fra 700 stemmer
Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Samlet hævetid 55 minutter min
Samlet tid 1 time t 22 minutter min
Antal: 16 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 187
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 2,5 dl sødmælk - eller anden mælk
  • 125 g smør
  • 50 g gær - en hel pakke
  • 500 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme - kan udelades
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde
 

  1. Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
  2. Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
  3. Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen til dine fødselsdagsboller godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
  4. Sæt dejen til bollerne til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
  5. Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem. Virkes op.
  6. Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
  7. Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Nu skal bollerne så hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
  9. Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
  10. Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
  11. Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.

Næringsindhold

Kalorier: 187kcalKulhydrater: 25gProtein: 4gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.3gKolesterol: 29mgNatrium: 86mgKalium: 82mgKostfibre: 1gSukker: 1gVitamin A: 235IUVitamin C: 0.02mgCalcium: 28mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.

Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.

Brug røremaskine

Bollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!

Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen. Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.

Vej dejen af

For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.

Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet.

Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.

Flere inspirerende opskrifter:

Hjemmebagte boller med smør

4.8 fra 667 stemmer
Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Gå til opskrift
billede med boller

Gulerodsboller

4.8 fra 222 stemmer
Opskrift på nemme og luftige gulerodsboller. Du kan også se, hvordan du laver den grove, koldhævede og sunde udgave af boller med gulerod.
Gå til opskrift
billederesultat for gulerodsboller

Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn

4.8 fra 16 stemmer
Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
Gå til opskrift
billede med grovboller

Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør

4.9 fra 408 stemmer
Denne opskrift giver dig et både nemt og meget luftigt franskbrød med en blød krumme og en lækker skorpe. Nemt at bage og så kan det fryses.
Gå til opskrift
billede med franskbrød

Verdens bedste grydebrød

4.8 fra 109 stemmer
Grydebrød. Her er min opskrift på verdens bedste brød bagt i gryde, der med garanti aldrig slår fejl. Giver et luftigt brød med sprød skorpe.
Gå til opskrift
billede med grydebrød

Verdens bedste rosinboller

4.8 fra 46 stemmer
Nemme og luftige rosinboller. Få min opskrift på de bedste boller med masser af rosiner, der smager så englene synger. Fryseegnet.
Gå til opskrift
billederesultat for rosinboller

FAQ

Kan man fryse fødselsdagsboller?

Du kan sagtens fryse fødselsdagsboller. Lad dem køle af, og kom derefter bollerne i en frysepose. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i ovnen.

Kan jeg bage fødseldagsboller dagen før?

Det kan du sagtens. Fødselsdagsbollerne har en fin holdbarhed. Lun dem evt. i ovnen inden servering.

Kan fødselsdagsboller hæve natten over?

Ja, du kan sagtens lade dejen til fødselsdagsbollerne hæve i køleskabet natten over. Det er så en koldhævet dej. Nedsæt mængden af gær til 10 gram, og tag dejen ud en time før du skal bruge den, så der kommer liv i dejen igen.

Hvordan holder man boller friske til dagen efter?

Kom fødselsdagsbollerne i en pose, hvor de sagtens kan holde sig i et par dage ved stuetemperatur.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Charlotte

    april 13, 2025 at 12:26 pm

    Hej Holger
    Bollerne smagte fantastisk. Jeg lavde en dobbelt portion, men fik ikke så mange boller ud af det.For at få det til at række, blev bollerne på størrelse med romkugler før hævning.

    Svar
  2. Frank

    marts 22, 2025 at 11:22 am

    Hvad forstås ved sammenpisket æg? Med eller uden hviden?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 22, 2025 at 6:12 pm

      Hej Frank
      Det er et helt æg, blomme og hvide inklusive 🙂
      BH Holger

      Svar
    • Frank

      marts 23, 2025 at 3:05 pm

      Tak Holger
      Rettelse til ingredienser:
      Der skal så bruges 2 æg!

      Mvh
      Frank

      Svar
  3. Ulla Hansson

    marts 14, 2025 at 11:04 am

    Nu har jeg prøvet denne opskrift
    Skulle lave 64 boller til barnebarnets fødselsdag. Lavede dem i 2 omgange. De blev super gode. Dobbel x2
    Perfekt. Tak
    Ulla

    Svar
  4. Edith Lafrentz

    februar 27, 2025 at 12:19 am

    Har ikke smagt dem endnu.

    Svar
  5. Signe

    december 13, 2024 at 9:33 pm

    Hejsa 🙂 Jeg skal bage 60 boller i alt, og forestiller mig at lave dem ad to omgange. Opskriften skal fordobles - men skal mængden af gær også fordobles, så jeg bruger 100 gram gær pr. 1 kg mel? Det virker som en ret stor mængde gær til 32 boller 😉

    På forhånd tak for svar 🙂
    Vh, Signe

    Svar
    • I.J

      marts 13, 2025 at 2:36 pm

      Jeg har prøvet denne opskrift de 16 styk og da jeg så skulle bruge dobbelt prøve at komme 1 PK også halv PK gær men det blev ikke godt.
      Så vis skulle komme et råd så rør opskrift over fler omgang og hold dig til opskriften punk for punkt

      Svar
  6. Camilla Holst

    november 17, 2024 at 8:59 am

    Lækre luftige boller-tak🙏🏻😊✨

    Svar
  7. S.

    november 12, 2024 at 7:32 pm

    Dejlige luftige boller - bager dem hver gang.

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required