Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)

billede med fødselsdagsboller
4.7 fra 702 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
5.2k
SHARES
FacebookMessenger5.2kPinterestEmailSMS
Opdateret: 19. maj 2025 - Udgivet: 31. marts 2017
Oversigt over indhold
  • Fødselsdagsboller
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Opskrift på fødselsdagsboller
  • Tips
  • Brug røremaskine
  • Vej dejen af
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Fødselsdagsboller

4.74 fra 702 stemmer
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Samlet hævetid 55 minutter min
Samlet tid 1 time t 22 minutter min
Antal: 16 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 187
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 2,5 dl sødmælk - eller anden mælk
  • 125 g smør
  • 50 g gær - en hel pakke
  • 500 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme - kan udelades
  • 1 tsk salt
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt. Kom det op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
  2. Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
  3. Sæt dejen til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
  4. Kom dejen ud på et meldrysset bord, og virk dejen op.
  5. Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
  6. Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir. Nu skal bollerne hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
  7. Inden du stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt. Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
  8. Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 187kcalKulhydrater: 25gProtein: 4gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.3gKolesterol: 29mgNatrium: 86mgKalium: 82mgKostfibre: 1gSukker: 1gVitamin A: 235IUVitamin C: 0.02mgCalcium: 28mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på fødselsdagsboller

Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.

De er selvfølgelig standard til enhver fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.

Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige fødselsdagsboller i fryseren, når der dukker uventede gæster op. Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.

Andre populære opskrifter:

  • Hjemmebagte boller
  • Gulerodsboller
  • Verdens bedste rosinboller

Tips

Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.

Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.

Brug røremaskine

Bollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!

Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen. Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.

Vej dejen af

For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.

Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet. Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Luftigt franskbrød med mælk
  • Nemt og lækkert grydebrød
  • Sunde grovboller

FAQ

Kan man fryse fødselsdagsboller?

Du kan sagtens fryse fødselsdagsboller. Lad dem køle af, og kom derefter bollerne i en frysepose. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i ovnen.

Kan jeg bage fødseldagsboller dagen før?

Det kan du sagtens. Fødselsdagsbollerne har en fin holdbarhed. Lun dem evt. i ovnen inden servering.

Kan fødselsdagsboller hæve natten over?

Ja, du kan sagtens lade dejen til fødselsdagsbollerne hæve i køleskabet natten over. Det er så en koldhævet dej. Nedsæt mængden af gær til 10 gram, og tag dejen ud en time før du skal bruge den, så der kommer liv i dejen igen.

Hvordan holder man boller friske til dagen efter?

Kom fødselsdagsbollerne i en pose, hvor de sagtens kan holde sig i et par dage ved stuetemperatur.

Kan jeg bage fødselsdagsboller i airfryer?

Du kan sagtens bage fødselsdagsbollerne i airfryeren. Her skal de have ca. 12 minutter ved 170 grader. Du kan med fordel lige vende bollerne efter 10 minutter, og give dem de sidste 2 minutter med bunden i vejret.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ida skriver

    september 15, 2025 at 7:59 pm

    Så lækre og nemme, bruger denne opskrift hver gang til børnefødselsdag

    Svar
« Ældre kommentarer

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required