Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med creme. De er nemme at lave, og her bliver cremen inde i fastelavnsbollerne.
De gammeldags fastelavnsboller med creme er meget nemme at bage, og med denne opskrift smager de lige, som de skal.
Helt klassisk opskrift, lavet helt fra bunden, og bedre lukkede fastelavnsboller får du ikke.
Opskriften giver 12 stk., og du kan se min video med fremgangsmåde og samling af fastelavnsbollerne.
Se også de lækre opskrifter på:
- Fastelavnsboller af vandbakkelser
- Lynhurtige fastelavnsboller med butterdej
- Fastelavnsboller i airfryer
- Fastelavnsbollekage
Opskrift på fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller
Ingredienser
- 25 g gær
- 1,5 dl mælk - eller anden mælk, lun
- 50 g sukker
- 450 g hvedemel
- 1 æg
- 150 g smør - smeltet
- Lidt salt
Creme
- 2 dl mælk
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 40 g sukker
- 1 vanillestang
- 20 g majsstivelse
Pensling
- 1 æg
- Lidt mælk
Glasur
- flormelis
- kakao
- vand - koldt
Fremgangsmåde
- Start med at lave cremen. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom dem ned til sukkeret. Rør majsstivelse sammen med lidt af mælken, og kom resten af mælken i en gryde sammen med æggeblommer, sukker og vanilje. Varm det op, pisk majsstivelsen i og pisk indtil cremen er tilpas tyk. Sættes på køl.
- Herefter går du i gang med dejen til dine fastelavnsboller. Smuldr gæren i den lune mælk. Tilsæt æg, sukker, salt, smør og mel og ælt dejen grundigt sammen. Gerne på røremaskine i fem minutter ved middel hastighed. Den kan sagtens også æltes i hånden.
- Lad dejen hæve tildækket en time, eller til den er ca. dobbelt størrelse.
- Rul dejen ud til et rektangel på 40 gange 30 centimeter. Skær dejen i firkanter på 10 x 10 cm. Der skal være 12 i alt. Se eventuelt i videoen hvordan man gør.
- Læg en klat creme på hver firkant og fold firkantens fire hjørner over cremen, så de lukker tæt.
- Vend bollen om og sæt den på en bageplade med bagepapir.
- Lad fastelavnsbollerne hæve tildækket i ca. 30 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen ved 200 grader almindelig over- og undervarme, hvor de ca. skal have 18 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.
- Lad de bagte fastelavnsboller køle af på en rist, hvorefter de pyntes med kakaoglasur, som du rører sammen af flormelis, kakao og lidt vand.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Pynt gerne bollerne med en god klat chokoladeglasur og lad børnene dekorere med glimmer og krymmel, hvis de har lyst.
Husk, at du først kan pynte fastelavnsboller når de er kølet af. Ellers løber glasuren af bollerne.
Og de kan sagtens fryses, men vent så med at give dem glasur til de skal bruges.
Tip: I stedet for kagecreme kan du også fylde fastelavnsbollerne med eks. hindbærmarmelade, hvis du mere er til det.
Og husk så: 'Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade'. Det går selvfølgelig ikke, så derfor skal vi da have gode, gammeldags fastelavnsboller efter at have slået katten af tønden.
Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?
Hvorfor spiser vi fastelavnsboller til fastelavn? Ja, ud over at navnet fortæller os, at de hører sammen med fastelavn. Vi skal mange hundrede år tilbage, før de første dukkede op herhjemme.
Ligesom med mange andre af vores traditioner menes de, at de hvide fastelavnsboller kom fra Tyskland i slutningen af 1600-tallet.
De tyske boller bagt på hvedemel hed heisswecken, og var en fin spise, netop fordi de var bagt på hvedemel i stedet for de mere grove meltyper.
Her begyndte det danske borgerskab at spise hvedeboller tirsdag efter fastelavn. Hvorfor tirsdag? Fordi det var dagen før, man skulle faste i 40 dage frem til påske.
De tre fastelavnsdage blev dengang kaldt flæskesøndag, flæskemandag og hvide tirsdag. Navnet hvide tirsdag opstod, da vi kun måtte spise hvidt den dag.
Bollemælk blev til fastelavnsboller
Så hvad gjorde man, før fastelavnsbollerne for alvor gjorde sit indtog hos den almindelige borger? Smovsede i bollemælk tirsdagen før fasten.
Udtrykket 'ikke stille op for bollemælk' kommer direkte fra retten bollemælk, der bestod af varm mælk med mel- eller brødboller og dertil et drys kanelsukker på toppen.
Flæskedagene søndag og mandag, som er de dage, vi i dag kalder fastelavn, handlede om at spise sig godt mæt i kød inden fasten, hvor kød var forbudt mad.
I dag slår vi hverken katten af tønden eller riser vores forældre med et fastelavnsris tirsdag efter fastelavnssøndag. I stedet er det om søndagen, vi markerer det, der nu er blevet børnenes fest.
Fastelavn falder altid syv uger før påskedag, og datoen skifter fra år til år.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Heidi Jensen
Hvilken slags mælk bruger du til cremen?
Og er der nogen ting man skal være opmærksom på hvis man tripler opskriften?
Mvh Heidi
Steffanie
Hej 🙂
Kan man undvære ægget i dejen? Eller hvad er konsekvensen heraf?
Camilla Rene’e Nielsen
Kan man lave dejen dagen før🙃
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Det kan du sagtens, men brug så en mindre mængde gær 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Cathrine Wind
Hejsa.
Kan de fryses ned?
Holger Rørby Madsen
Hej Cathrine
Det kan du tro - det kan de sagtens. Vent så eventuelt med at give dem glasur 🙂
Alt det bedste
Holger
Liv
Hej. 🙂 Lækker opskrift. Kan anbefales med fløde.
Jeg har et spørgsmål, da vores boller blev faste hellere end luftige. Rummet til cremen midt i bollerne endte med at være helt presset sammen, hvilket efterlod blot en lille streg af creme. Vi torede måske at mængden af creme var ov lidt, men jeg ser på kommentarerne her, at andre ikke har dette problem. Ved du hvad kan være gået galt hos os? 🙂
Inge
Der er formeget sukker i både boller og cremen
Holger Rørby Madsen
Hej Inge
Smag og behag er selvfølgelig forskellig, og du sagtens skære lidt ned på sukkeret 🙂
Alt det bedste
Holger
Winnie W Rasmussen
Ville det vaere muligt at faa nogle oplysninger paa det foelgende:
Hvordan bruger du toergaer i stedet for "live" gaer i broed opskrifter?
Har du et forslag til hvad kan blive brugt i steded for hvidtoel i rugbroed opskrift?
Mange Tak
Winnie
René Madsen
Tak for opskriften. De smager rigtig godt og nemme og lave :-).
Hvor længe kan de holde, uden at skulle nedfryses?
Tænker, kan de holde sig til dagen efter og skal de være på køl i så fald?
Mvh René
Holger Rørby Madsen
Hej Rene
De kan sagtens holde sig til dagen efter. Kan evt. lunes i mikroovn i 30 sekunder ved 600 W 🙂
De skal ikke på køl.
Alt det bedste
Holger
Lisbeth Larsen
Kan cremen erstattes med marcipan?
Rikke
Jeg mangler lidt flere ord på opskriften til cremen. Skal massen koge?? Eller hvad betyder opvarmning??
Holger Rørby Madsen
Hej Rikke
Jep - kagecremen koges ind til den ønskede konsistens er opnået 🙂
Alt det bedste
Holger
Peter P. Dahl
Uhm! Hvor smager det dejligt, god opskrift til cremen, og dejlig fluffet!
Vicki Lily
Hvordan opbevarer man bedst bollerne hvis man ikke fryser nogen ned? 🙂
Maureen
Is the 200 degrees Celsius? And would you approximate it to 400 Fahrenheit? Making this over in the states.
Holger Rørby Madsen
Hi Maureen
Yes - it's almost like 400 degrees Fahrenheit 🙂
Enjoy.
Kinds
Holger
Tina Palsgaard
Hvor er de gode, og lette at lave, selv for en rookie indenfor kagebagning 😁 brugte kærnemælk, og grinede lidt over at man skal bruge 1,5 dl mælk eller anden mælk 🤣
Leif sørensen
Skal fastelavnsboller ikke hæve efter man har kommet krem i??
Holger Rørby Madsen
Hej Leif
Jo da - den linje var simpelthen faldet ud. Den er rettet til nu - mange tak.
Alt det bedste
Holger
Ingrid Rötter
Tak for opskriften på rigtig gammeldags fastelavnsboller !