Grovchips er ikke nødvendigvis sundere end almindelige franske kartofler, selvom navnet kunne antyde det. Men mundfornemmelsen er grovere.
Grovchips er kartofler med skræl, skåret i tykkere skiver og stegt i olie.
Det skulle efter sigende gøre chipsene ekstra sprøde, men er de også sundere?
Groft er sundt – eller hvad?
Når noget er groft, forbinder vi det automatisk med, at det er sundere end en ikke-grov udgave.
Grovbrød er for eksempel sundere end lyst brød, da det grove brød indeholder flere fuldkorn og dermed flere af de sunde kostfibre.
Det samme gør sig gældende for grove grøntsager (som rodfrugter, kål og bælgfrugter), der igen indeholder flere kostfibre end fine grøntsager (som tomat, peberfrugt, bladgrøntsager).
Det er derfor naturligt at tænke, at grovchips er sundere end ikke-grovchips som for eksempel almindelige franske kartofler.
Ikke meget sundere end andre chips
Ser man på næringsindholdet i grovchips sammenlignet med almindelige franske kartofler, er der ikke stor forskel.
Der kan dog være en smule flere kostfibre i grovchips, om end det ikke er meget. Grovchips fra Rema 1000 indeholder 4,8 gram kostfibre per 100 gram, mens Kims franske kartofler indeholder 3,8 gram.
Det højere indhold af kostfibre kan skyldes kartoffelskrællen på grovschips, men kan også være et udtryk for naturlig variation. Desværre er der ikke angivet kostfiberindhold på mange varianter af grovchips.
Men ellers er indholdet af fedt og kalorier stort set ens i grovchips og franske kartofler. Små variationer i mættet fedt, sukker, protein osv. skyldes formentlig blot naturlig variation og forskellig tilberedningsmetode blandt producenter og ikke, at den ene variant er med skræl.
Du sparer altså ikke kalorier eller salt ved at vælge grovchips, men får måske en anelse flere kostfibre.
Se næringsindholdet i grovships sammenlignet med almindelige kartoffelchips her:
Indhold per 100 gram | Grovchips havsalt* | Franske kartofler** |
Energi (kcal) | 497 | 513 |
Fedt (g) | 27 | 29 |
- heraf mættet fedt (g) | 1,9 | 2,4 |
Kulhydrater (g) | 55 | 56 |
- heraf sukkerarter (g) | 1 | 0,7 |
Kostfibre (g) | 4,8 | 3,8 |
Protein (g) | 6,2 | 6 |
Salt (g) | 1,5 | 1,6 |
* Rema 1000 Rustikke Grovchips havsalt
** Kims franske kartofler
Hvorfor beholde skrællen på?
Mange af kartoflens vitaminer sidder i og lige under skrællen. Desuden er skrællen med til at holde på de vandopløselige vitaminer og aromastoffer, når kartofler koges. Der er derfor god grund til at beholde skrællen på kartofler, når du koger dem hjemme i køkkenet.
Men da kartoflerne allerede er skåret i skiver, når de tilberedes til chips, har skrællen ikke megen funktion i forhold til at holde på vitaminer eller smagsstoffer. Og hvor mange af de sunde vitaminer, der kan overleve en tur i den varme olie er usikkert, men det er nok ikke mange.
Dog giver skrællen i sig selv en anderledes smagsoplevelse, da der er en smule struktur heri, der kan være med til at give en lidt mere grov mundfølelse.
Samtidig er kartoflerne skåret i lidt tykkere skiver, der igen kan gøre dem lidt mere hårde og sprøde i strukturen og igen medvirke til en mere grov mundfornemmelse.
Der er altså noget om, at grovchips kan give en mere sprød smagsoplevelse. Men du skal altså ikke anse dem som sundere og værende i den normalt omfattende sunde kategori af grove fødevarer som grovbrød og grove grøntsager.
Læs mere om chips i denne artikel:
Chips – fakta, indhold, smag og sundhed
Du kan også lave dine egne chips - se hvordan her:
Kartoffelchips i ovn - nem opskrift på franske kartofler
Kilder: Fødevarestyrelsen, kims.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: