Vil du have tyggegummi uden plastik, hormonforstyrrende stoffer og med færre tilsætningsstoffer, så koster det lidt ekstra.
Tyggegummi er ikke bare tyggegummi. Det fås i et vælg af forskellige smagsvarianter, med og uden sukker, med tandplejende flour og nu kan man også købe det uden plastik.
Men hvad er forskellen på det plastikfri tyggegummi og de andre slags, og er der virkelig plastik i konventionelt tyggegummi?
Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på det plastikfri tyggegummi.
Hvad koster det?
True Gum er navnet på det danskproducerede plastikfri tyggegummi. Det fås i forskellige smagsvarianter som for eksempel lakrids & eukalyptus, hindbær & vanilje eller mint.
Det er ikke i den billige ende med en pris på omkring 20 kroner for en pakke med 21 gram.
Til sammenligning koster en pakke V6 omkring 30 kroner for en pakke med 72 gram, og du kan typisk få 3 pakker Stimorol for omkring 15 kroner med i alt 42 gram.
Så hvad får du for de ekstra penge?
Hvad er der i?
En pakke konventionelt tyggegummi som eksempelvis Stimorol indeholder en lang række af tilsætningsstoffer som sødestoffer, aromastoffer, farvestoffer, fyldemiddel, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, emulgatorer, overfladebehandlingsmiddel, antioxidanter og en gummibase.
Her kan du se hele ingredienslisten for Stimorol med spearmint:
Sødestoffer (sorbitol, isomalt, maltitol, maltitolsirup, aspartam, acesulfam K, sucralose), gummibase, fyldemiddel (E170), aromaer, fortykningsmiddel (E414), fugtighedsbevarende middel (E422), emulgatorer (E472a, solsikke/solroslecithin), farvestoffer (E171, E141), overfladebehandlingsmiddel (E903), antioxidant (E321). Indeholder en phenylalaninkilde.
Til sammenligning er ingredienslisten på en pakke plastikfri True Gum betydeligt kortere og listen af tilsætningsstoffer kan begrænses til sødestoffer, naturlige aromastoffer og fugtighedsbevarende middel. Dertil kommer en chicle gummibase, akaciegummi og smagen i deres mint-variant kommer fra matcha pulver samt planteekstrakter.
Her kan du se hele ingredienslisten for True Gum med mint:
Sødestoffer (xylitol, stevioglycoside), chicle gummibase, fugtighedsbevarende middel (glycerin), naturlige aromaer, matcha pulver (1%), akaciegummi, carthamus og spirulina ekstrakt.
Der er plastik i tyggegummi
For at finde svar på, om der er plastik i tyggegummi, skal man dykke ned i ordet ”gummibase” i ingredienslisten.
I konventionelt tyggegummi indgår plastik nemlig ofte som en del af den gummibase, der tilsættes tyggegummiet for at gøre det muligt at tygge på længe ad gangen.
Den type plastik, der kan være i gummibasen, er eksempelvis polyethylene, som er en af de mest anvendte plastiktyper og blandt andet bruges til fremstilling af plastikposer og plastikflasker.
Så ja, det er plastik i langt de fleste typer af konventionelt tyggegummi.
Plastikfrit tyggegummi
Det var erkendelsen af, at almindeligt tyggegummi indeholdt plastik, der fik skaberne af True Gum til at udvikle en ny type uden plastik.
Her er gummibasen med plastik erstattet af en gummibase lavet på saften fra gummitræer, kaldet chicle.
Udover at det uden plastik, er det også lykkedes True Gum at lave et tyggegummi med betydeligt færre tilsætningsstoffer. Desuden bruger de naturlige aromastoffer og ekstrakter til at give smag.
Bedre for miljøet
Måske du også har lagt mærke til al det tyggegummi, der ligger på fortovet og kan ligge der i årevis? Også her har det plastikfri af slagsen en fordel.
Det plastikfri tyggegummi er nemlig bionedbrydeligt og dermed bedre for miljøet. Det er altså lettere at nedbryde, end de plastikholdige varianter, der – ligesom alt andet plastik – kan ligge i naturen i rigtig mange år, før det er helt nedbrudt.
Ifølge Plastikchance indeholder plastikken i konventionelt tyggegummi mikroplast, der slides af klatterne på fortovet og via regnvandet skylles ud i kloakkerne og ender i havet. Tyggegummi med plastik bidrager altså til den voksende plastikforurening.
Desuden er der tænkt over emballagen i den plastikfri variant fra True Gum, der ikke indeholder den tynde plastikfolie udenpå pakken, men kun består af en pap-æske.
Hormonforstyrrende stoffer
Der findes andre uønskede stoffer end plastik i konventionelt tyggegummi.
I den lange liste af tilsætningsstoffer, indeholder en del nemlig også stoffer, der kan være hormonforstyrrende.
I 2019 undersøgte Tænk, om der var hormonforstyrrende stoffer i tyggegummi og testede 155 forskellige slags.
Det viste sig, at godt halvdelen af alle de testede tyggegummier indeholdt tilsætningsstofferne BHA (E 320) og BHT (E 321), der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Særligt slemt står det til med tyggegummi målrettet børn, hvor 2 ud af 3 tyggegummier indeholdt de uønskede stoffer.
Nærlæs derfor ingredienslisten, hvis du vil undgå disse stoffer. Stoffet BHT (E 321) er for eksempel at finde i Stimorol med spearmint - se ingredienslisten oven for. Varianter fra True Gum indeholder ingen af disse uønskede stoffer.
Tyggegummi med disse stoffer er ikke nødvendigvis problematiske i sig selv, hvis du for eksempel spiser et enkelt stykke om dagen. Men forskere er bekymrede over den såkaldte cocktaileffekt af de mange forskellige problematiske stoffer, som du kan blive udsat for hver dag.
Der er stor forskel
Der er altså stor forskel på konventionelt tyggegummi og det plastikfri af slagsen.
Køber du det konventionelle, vil det ofte indeholde plastik i gummimassen.
Køber du derimod det plastikfri fra for eksempel True Gum, slipper du ikke kun for plastik, der er også færre tilsætningsstoffer og ingen hormonforstyrrende stoffer i.
Der kan altså en god grund til at betale lidt ekstra for det plastikfri tyggegummi.
Kilder: Truegum.com, taenk.dk, plasticchance.dk.
Vil du vide mere? Læs også disse artikler om andre populære fødevarer:
Er flødeboller kalorielette? Få svaret her
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: