Digestive kiks er kendt og elsket verden om. Men hvad indeholder kiksene? De ser sunde ud, men er de det? Her er fakta om den runde kiks.
Digestive kiks har fået sit navn efter vores fordøjelse. Digestive betyder fordøjelsessystem på engelsk, og det er netop fordøjelsen, de runde kiks skulle være gode for.
I hvert fald hvis man skal tro på opfinderen, skotten Alexander Grant, hvis arbejdsplads McVitie & Price lancerede kiksene i 1892. Den dag i dag sælger McVitie & Price stadig disse kiks.
Navnet og det lettere grove udseende forleder os måske også til at tro, at her er tale om sunde kiks.
Men det er en sandhed med modifikationer... mange modifikationer. De fleste Digestive kiks består mest af alt af sukker og olie.
Hvad er en Digestive kiks?
På trods af at McVitie & Price stadig sælger kiksene efter den originale, gamle opskrift fra slutningen af 1800-tallet, kan man købe kiks med samme navn fra adskillige producenter.
Du kan købe en pakke til den beskedne pris af fem kroner, hvis du vælger Coops Xtra. Skal du have en pakke økologiske fra Änglamark, er prisen 13,50 kroner.
Der er fuldkornsmel i mange Digestive kiks, men sukker- og fedtindholdet er så højt, at de ikke må sælges med Fuldkornsmærket.
Energifordelingen for Xtra Digestive pr. 100 gram (ca. en fjerdel af pakken) ser således ud: 473 kalorier, 18 gram fedt, 68 gram kulhydrater og 7,3 gram protein.
Der er ingen kostfibre i denne kiks, selvom kostfibre lige netop fremmer fordøjelsen.
Ser man på energifordelingen for Änglamarks økologiske Digestive, er kalorieindholdet lidt højere, men det er stort set samme fordeling:
478 kalorier, 21 gram fedt, 63 gram kulhydrater og 7,2 gram protein.
Her er indholdet i kiksene
De populære kiks er lavet af hvedemel samt fuldkornshvedemel som grahamsmel. Sidstnævnte udgør ca. 20 procent af kiksen.
Herudover er der sukker eller sirup, salt og olie samt hævemidler i. Her ses indholdet af de traditionelle kiks fra McVitie & Price:
55 procent hvedemel, palmeolie, 16 procent fuldkornshvedemel, sukker, sirup, tre forskellige hævemidler og salt.
Dette er altså ikke en sund kiks, man kan give til børnene, hvis de er småsultne en time før aftensmaden. Fedt- og sukkerindholdet ligner næsten en almindelig småkages.
Spises alene eller i kager
Der er mange, som spiser Digestive kiks med ost. Den søde, sprøde kiks smager godt med ost på.
Men egentlig er det lidt synd for kiksen, da dens dejlige smag kan blive overdøvet af osten.
Og hvis vi opfatter den som en slags småkage, ja, så skal den naturligvis nydes uden stærkt smagende pålæg.
Noget kiksene også er helt eminente til, er at bruges i cheesecakes og desserter. De er gode at smuldre og blande op med smeltet smør samt eventuelt nogle nødder som her:
Du kan også bruge den i klassiske banoffee pie med bananer og karamel:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jeanett
Hej Karen:0)
Jeg læste lige dine informationer vedr. Digestive. Jeg har en amerikansk opskrift, hvor der skal 14 ounces i. Har du nogen anelse om, hvor meget det er i gram? Der sammenlignes med en "graham cracker", som skulle minde om Digestive, og der skal i såfald bruges 18 stk i en 14 ounce pakke. Tror du mon, at jeg umiddelbart kanoverføre dette til Digestive?
Mange venlige hilsner
Jeanett Krohn Rasmussen😊