• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Crémant - Bliv klogere på de fine franske bobler

Crémant - Bliv klogere på de fine franske bobler

Crémant
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  22. juli 2023 - Udgivet:  21. juli 2023

Crémant er fransk mousserende vin i stil med Champagne. Her gør Madens Verdens vinkender dig klogere på de fine bobler.

Crémant er ganske enkelt en vin i stil som Champagne lavet uden for Champagne. Samme metode, samme krav.

Den fås tør eller sødlig, ren, fint brus med små bobler, tæt på forbilledet i kvalitet, men med præg af det område, hvor vinen kommer fra.

Crémant fås fra 60-70 kr flasken og er ofte et excellent køb.

Crémant var oprindelig en Champagne med lidt mindre brus, men i 1976 blev Crémant fra Alsace godkendt som en fuldt mousserende vin (dvs. ca. 5 atmosfærers tryk).

Hurtigt fulgte Crémant de Bourgogne (1984). Siden fulgte Crémant fra Bordeaux, Limoux, Loire, Jura, Savoie og Die.

Fra Luxembourg kommer Crémant de Luxembourg og fra det fransktalende Belgien kommer Crémant de Wallonie, begge dog kun ca. 100.000 fl/år.

vinkender Jan Sørensen Madens Verden
Vinkender Jan Sørensen guider dig igennem junglen af vine, og finder de bedste tilbud til dig. Grafik. Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Crémant - sådan laves vinen

Crémant laves som Champagne på "méthode Traditionelle", hvor en almindelig bordvin med typisk 9-10% alkohol tappes på flaske sammen med lidt gær og sukker. Lukkes med kapsel. Det sætter gang i 2. gæring inde i selve flasken.

Vinen får mere alkohol (ca. 12%) + masser af brus, som dog ikke kan slippe ud af flasken. Plus en rest bundfald fra gæringen.

Loven kræver, at den mousserende vin skal lagre minimum 9 måneder sammen med gæringsresterne - og denne lagring giver vinen mere duft og eftersmag.

Herefter følger rémuage, hvor flasken vendes for til sidst at stå med flaskehalsen nedad. Først da fjernes proppen ved degorgering, og vinen lukkes med Champagneprop og trådnet.

Smag af Crémant

Crémant fås som brut (tør, max. 12 g/l restsødme) eller demi-sec (over 30 g/l). Mere sjældent kan du også finde Extra Brut (under 6 g/l) eller endog brut nature (uden tilsat restsødme).

Vintage (fra ét år) og Blanc de Blancs (100% af hvide druer) ses også, lige som betegnelser som Grande Reserve o.l.

Endnu har jeg ikke set virkelig luksus-crémant, der kan rivalisere de dyreste Champagner. Men mon ikke det kommer?

Sådan serverer du Crémant

Almindelige gode vinglas er bedre end de såkaldte flûtes. Det smalle glas yder ikke vinens aroma retfærdighed, modsat et glas med en større åbning (og ikke fyldt mere end halvt).

Personligt bruger jeg altid Spiegelau Anthentis glas - til hvidvin, ikke Champagne-glasset, som jeg finder for smalt.

Skal det være Champagne glas, så gå efter dem med lidt bredere åbning som Vega Sparkle eller Schott Zwiesel Finesse.

Passer Crémant til mad?

Crémant er perfekt til det meste, både til velkomst især sammen med lette snacks. Den ledsager også gerne årets første muslinger og østers.

Men lige som Champagne giver boblerne vinen en bredde i smagen, som gør den egnet til også mere fyldige retter. Servér ved ca. 6-9 grader.

Crémant - områderne

Alsace

Alsace er den mest udbredte crémant med op mod 35 millioner fl/år.

Vinen laves mest af pinot blanc, men andre druer tillades også, bl.a. også chardonnay, som ellers ikke tillades i Alsace.

Til den fine rosé bruges pinot noir. Vinen er i stil tæt på Champagne, takket være et ret køligt, tørt klima giver en vin med sprød friskhed og ren, neutral aroma.

For mange ofte en af de bedste crémants, som også til højere pris kan være godt køb.

Bourgogne

Bourgogne er også tæt på Champagne med stor friskhed, ren aroma og fine syrer.

Vinen bruger også samme pinot noir og chardonnay som i Champagne.

Aligoté ses ikke så ofte, men tillades også. Vinen laves i hele Bourgogne fra Chablis - blot 40 km fra Champagnes sydligste vinmarker - til Beaujolais nær Lyon. Årligt 16-20 millioner flasker.

Bourgogne er altid dyr, men pudsigt nok får du ofte deres crémant til en rimelig pris. Jeg finder dog ofte, at Bourgognes (med Alsace) er de bedste crémants, som også til højere pris kan være godt køb.

Jura

Jura er nabo til Bourgogne og i stil meget lig denne, men foruden sort pinot og hvid chardonnay bruges også de lokale poulsard og trousseau.

Årligt ca. 1,7 mill. flasker, heraf 10% rosé. Ofte en rigtig god crémant.

Loire

Loire er et ret køligt klima her mellem Angers og Tours giver fine cremant vine, som laves på hvid chenin + cabernet-franc (til både hvid og rosé).

Vinen skal i reglen nydes ret ung, inden for 3 år fra salg. Ca. 15-20 millioner fl/år.

Bordeaux

Her bruges andre druer, især semillon (60%) og den sorte merlot og cabernet.

Vinen er mere frugtig og ofte lidt blødere i stil, måske knap så forfinet. 20- 25 mill. fl/år (85% hvid).

Limoux

Ved foden af Pyrenæerne har en stol tradition for brus, bl.a. Blanquette. Deres crémant er i stil ikke ulig Bourgogne - og Champagne - men knap så fin, men til gengæld lidt blødere.

Den laves dog mest af chardonnay og hvid chenin (70-90%), mens resten kan være mauzac (blanquette) og sort cabernet. Årligt 5-6 millioner fl/år.

Die

Laves nær Rhône dalen syd for Valence i små mængder. Området har været kendt for sin Clairette de Die (der dog ofte er præget af muscat), men til crémant skal clairette dog bruges, ofte sammen med aligoté og en smule muscat til at give frugt.

Blot 200.000 fl/år. Denne vin skal også nydes ret ung, mens den har sin friskhed.

Vinkender Jan Sørensen laver hver uge en vintest her på Madens Verden. Find vintesten her.

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her