Er du også blevet glad for den forfriskende cold brew kaffe, så får du her opskriften på, hvordan du nemt selv kan lave den.
Vi elsker kaffe på alle tider af døgnet og for nogle år siden kom en ny variant på kortet: Cold brew kaffe.
Den friske og kolde kaffe kan fås på de fleste kaffebarer, men du kan også sagtens lave den selv derhjemme.
Hvad er cold brew kaffe?
Som navnet antyder brygges cold brew kaffe med koldt vand. Du skal altså ikke varme vandet op, inden det hældes over kaffen. Det kolde vand kræver til gengæld, at trækketiden bliver betydeligt længere, end hvis du laver en normal kop kaffe.
Faktisk skal kaffen trække mellem 6 til 24 timer, afhængig af hvilken smag du ønsker.
Den lange trækketid uden opvarmning, giver cold brew kaffe en helt anderledes smag, end vi normalt kender fra kaffe. Da kaffen ikke udsættes for det varme vand, vil mange af de olier, der normalt ekstraheres fra kaffen ikke udvindes i en koldbrygning.
Cold brew kaffe får dermed en markant anderledes og mere frisk smag, der kan beskrives som mild, sød og læskende.
Vælg kaffen med omhu
Når du brygger din kaffe koldt, har det stor betydning hvilke kaffebønner du anvender, samt hvordan du forarbejder dem.
Bønnerne bør være friskristede, og det er vigtigt, at de er helt friskkværnede, når du bruger dem.
Vælg bønner efter din præference - vil du for eksempel gerne have din kaffe syrlig eller foretrækker du flere bitterstoffer osv.
Også typen af vand spiller ind, og du får det bedste resultat, hvis du bruger vand, der er kalkfattigt. Bor du i et område med meget kalk i vandet, kan du med fordel købe en flaske vand – de fås ofte til billige penge i almindelige supermarkeder.
Sådan gør du
Du skal bruge en vægt til at afveje kaffebønner og en kaffekværn til at kværne dem.
Normalt bruges 100-120 gram kaffebønner til en liter vand. Vil du eksperimentere lidt, kan du sagtens lave mindre mængder. Hvis du synes, at kaffen bliver for mild eller svag i smagen, kan du også prøve at tilsætte mere kaffe - op til 200 gram kaffe til en liter vand.
Det er vigtigt, når du laver cold brew, at du undervejs i trækketiden smager på kaffen. Smag første gang efter eksempelvis 6 timer, og så måske hver 3. time herefter. Kaffen vil blive ved med at udvikle sig i smagen og afhængig af, hvordan du ønsker den, kan du selv vælge, hvor længe den skal trække.
Du kan også sætte kaffen over om aftenen, og så lade den trække natten over.
Du kan lade kaffen trække i køleskab eller på køkkenbordet ved stuetemperatur. De to metoder giver forskelligt resultat. Den kolde temperatur i køleskabet gør ekstraheringen langsommere, det vil sige, at kaffen generelt skal trække længere tid i køleskab end ved stuetemperatur.
Opskrift på cold brew kaffe
Cold brew kaffe – forfriskende og anderledes
Ingredienser
- 100-120 g kaffebønner
- 1 l vand - kalkfattigt
Fremgangsmåde
- Afvej og kværn kaffebønnerne groft som til stempelkande.
- Hæld kaffen i en kande eller beholder og hæld det kolde vand over.
- Lad kaffen stå og trække 6-24 timer, husk at smage løbende på kaffen!
- Når du synes kaffen er god, filtreres kaffen gennem et kaffefilter.
- Server i glas med masser af isterninger.
Få tilsendt opskriften på mail
Servering
Cold brew kaffe kan serveres som den er, iskold og forfriskende. Er du til en lidt sødere kaffe, kan du sagtens søde den med lidt sukker eller sirup.
Foretrækker du en mere cremet kaffe, kan du også hælde lidt sødmælk i, det giver både lidt sødme og en lækker cremet konsistens.
Se også disse opskrifter på lækre drikke med kaffe:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: