• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Cold brew kaffe – forfriskende og anderledes

Cold brew kaffe – forfriskende og anderledes

Du kan sagtens lave din egen cold brew kaffe. Metoden er simpel og din næse og smagsløg vigtige redskaber, når du skal lave den. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
5 fra 4 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  18. juli 2023 - Udgivet:  28. august 2020

Indhold

  1. Er du også blevet glad for den forfriskende cold brew kaffe, så får du her opskriften på, hvordan du nemt selv kan lave den.
  2. Hvad er cold brew kaffe?
  3. Vælg kaffen med omhu
  4. Sådan gør du
  5. Opskrift på cold brew kaffe
  6. Cold brew kaffe – forfriskende og anderledes
  7. Servering
  8. Dalgona - drik med lækkert kaffeskum
  9. Espresso Martini - nem og lækker drink med kaffe og Kahlua

Er du også blevet glad for den forfriskende cold brew kaffe, så får du her opskriften på, hvordan du nemt selv kan lave den.

Vi elsker kaffe på alle tider af døgnet og for nogle år siden kom en ny variant på kortet: Cold brew kaffe.

Den friske og kolde kaffe kan fås på de fleste kaffebarer, men du kan også sagtens lave den selv derhjemme.

Hvad er cold brew kaffe?

Som navnet antyder brygges cold brew kaffe med koldt vand. Du skal altså ikke varme vandet op, inden det hældes over kaffen. Det kolde vand kræver til gengæld, at trækketiden bliver betydeligt længere, end hvis du laver en normal kop kaffe.

Faktisk skal kaffen trække mellem 6 til 24 timer, afhængig af hvilken smag du ønsker.

Den lange trækketid uden opvarmning, giver cold brew kaffe en helt anderledes smag, end vi normalt kender fra kaffe. Da kaffen ikke udsættes for det varme vand, vil mange af de olier, der normalt ekstraheres fra kaffen ikke udvindes i en koldbrygning.

Cold brew kaffe får dermed en markant anderledes og mere frisk smag, der kan beskrives som mild, sød og læskende.  

Vælg kaffen med omhu

Når du brygger din kaffe koldt, har det stor betydning hvilke kaffebønner du anvender, samt hvordan du forarbejder dem.

Bønnerne bør være friskristede, og det er vigtigt, at de er helt friskkværnede, når du bruger dem.

Vælg bønner efter din præference - vil du for eksempel gerne have din kaffe syrlig eller foretrækker du flere bitterstoffer osv.

Også typen af vand spiller ind, og du får det bedste resultat, hvis du bruger vand, der er kalkfattigt. Bor du i et område med meget kalk i vandet, kan du med fordel købe en flaske vand – de fås ofte til billige penge i almindelige supermarkeder.

Sådan gør du

Du skal bruge en vægt til at afveje kaffebønner og en kaffekværn til at kværne dem.

Normalt bruges 100-120 gram kaffebønner til en liter vand. Vil du eksperimentere lidt, kan du sagtens lave mindre mængder. Hvis du synes, at kaffen bliver for mild eller svag i smagen, kan du også prøve at tilsætte mere kaffe - op til 200 gram kaffe til en liter vand.

Det er vigtigt, når du laver cold brew, at du undervejs i trækketiden smager på kaffen. Smag første gang efter eksempelvis 6 timer, og så måske hver 3. time herefter. Kaffen vil blive ved med at udvikle sig i smagen og afhængig af, hvordan du ønsker den, kan du selv vælge, hvor længe den skal trække.

Du kan også sætte kaffen over om aftenen, og så lade den trække natten over.

Du kan lade kaffen trække i køleskab eller på køkkenbordet ved stuetemperatur. De to metoder giver forskelligt resultat. Den kolde temperatur i køleskabet gør ekstraheringen langsommere, det vil sige, at kaffen generelt skal trække længere tid i køleskab end ved stuetemperatur.

Opskrift på cold brew kaffe

Du kan sagtens lave din egen cold brew kaffe. Metoden er simpel og din næse og smagsløg vigtige redskaber, når du skal lave den. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
charlotte mithrilCharlotte Mithril

Cold brew kaffe – forfriskende og anderledes

5 fra 4 stemmer
Er du også blevet glad for den forfriskende cold brew kaffe, så får du her opskriften på, hvordan du nemt selv kan lave den.
Ret: Drikke
Køkken: Dansk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 100-120 g kaffebønner
  • 1 l vand - kalkfattigt

Fremgangsmåde
 

  1. Afvej og kværn kaffebønnerne groft som til stempelkande.
  2. Hæld kaffen i en kande eller beholder og hæld det kolde vand over.
  3. Lad kaffen stå og trække 6-24 timer, husk at smage løbende på kaffen!
  4. Når du synes kaffen er god, filtreres kaffen gennem et kaffefilter.
  5. Server i glas med masser af isterninger.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Servering

Cold brew kaffe kan serveres som den er, iskold og forfriskende. Er du til en lidt sødere kaffe, kan du sagtens søde den med lidt sukker eller sirup.

Foretrækker du en mere cremet kaffe, kan du også hælde lidt sødmælk i, det giver både lidt sødme og en lækker cremet konsistens.

Se også disse opskrifter på lækre drikke med kaffe:

Dalgona - drik med lækkert kaffeskum

4.9 fra 15 stemmer
Dalgona er nærmest en omvendt cappuccino med mælk i bunden og kaffeskum foroven. Her er opskriften på den populære kaffedrik.
Gå til opskrift
Dalgona kaffe

Espresso Martini - nem og lækker drink med kaffe og Kahlua

4.8 fra 50 stemmer
Her er min opskrift på den klassiske Espresso Martini. En lækker cocktail, som du laver med kold kaffe (gerne espresso), Kahlua, vodka og isterninger.
Gå til opskrift
billede med espresso martini
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required