Her kan du se hvordan du nemt laver en bouquet garni, der blandt andet bruges til gryderetter og supper. Det er en fransk specialitet.
Bouquet garni har man anvendt i det franske køkken er flere hundrede år, og det er en ganske simpel opfindelse, der giver masser af smag.
Der findes mange måder at lave en bouquet garni på, afhængig af hvad man skal bruge den til. Altså i forhold til hvilken ret man er ved at lave.
Jeg plejer ofte at lave denne med porre, bladselleri, laurbærblad, timian, sorte peberkorn, bredbladet persille og hvidløg.
Det er typisk sådan en jeg kommer i en god gryderet, mens jeg i supper ofte laver en buket af persille, timian og et par laurbærblade.
Du kan enten binde en bouquet garni sammen - eller komme den i en lille stofpose.
Mængden af de forskellige ingredienser kan varieres - også i forhold til hvor stor en portion suppe eller gryde ret du har gang i.
Sikkert er dog, at buketten tilfører masser af smag, aroma og duft i din mad.
Helt generelt tilsættes krydderbuketten blot i din ret eller suppe, og jo længere tid den koges med, jo mere smag får du ud af den. Anvendes udelukkende en bouquet garni af friske krydderurter, skal den blot være i retten i 30-60 minutter.
Udover de anførte ingredienser kan man også anvende eks. rosmarin, salvie, enebær og meget andet.
Opskrift på bouquet garni
Bouquet garni
Ingredienser
- 1 porre - ca. 8 centimeter
- 1 stængel bladselleri - ca. 8 centimeter
- 1 laurbærblad
- 1 fed hvidløg
- Lidt timian
- Lidt persille - bredbladet
- 10 peberkorn - sorte
- bomuldssnor
Fremgangsmåde
- Klargør grøntsager og krydderurter. Skær et stykke af porren og bladselleri, og find 3-4 kviste frisk timian og lidt bredbladet persille frem. Som du kan se på billedet.
- Kom det hele i en lille stofpose - eks. et stykke ostelærred (husk det skal være ubleget). Bindes sammen med et stykke bomuldssnor.
- En anden metode er, at du snitter porrestykket op på langs, og derefter lægger det øvrige indhold på. Luk derefter porren sammen, og bind tæt med et stykke bomuldssnor. Begge metoder er fint.
- Bruges bouquet garni til en suppe, som man typisk skal sigte/si, behøver du ikke pakke krydderurterne ind. Modsat er det praktisk i eks. en god gryderet.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
En bouquet garni kan som sagt laves på utallige måder, og det her er bare den jeg bruger mest.
En mere simpel og klassisk udgave er et bundt bestående af persille, timian og laurbærblade. Naturligvis bundet sammen med lidt bomuldssnor.
Buketten kommes i suppen eller gryderetten, og koges med i lang tid, hvor smagsstofferne så flyder smukt ud i retten.
Til sidst fiskes din bouquet garni nemt op og kasseres. Uanset om den er i pose eller ej.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: