• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Viden om mad › Blomme i Madeira - fakta om den lille marcipantærte

Blomme i Madeira - fakta om den lille marcipantærte

Den klassiske Blomme i Madeira fra Anthon Berg har været produceret siden 1960’erne og var populær på charterflyvningerne i 1970’erne og 1980’erne. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. juni 2023 - Udgivet: 10. april 2021

Blomme i Madeira er små marcipantærter med fyld af blomme og Madeira, overtrukket med mørk chokolade. Læs mere om klassikeren her.

Blomme i Madeira produceres af Anthon Berg og har været på det danske marked siden 1960’erne.

Den genkendelige runde marcipantærte består af mørk chokolade med fyld af marcipan og en frugtmarmelade af blomme og Madeira.

Men hvad er der egentlig i den klassiske marcipantærte og hvad er dens historie? Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på marcipantærten fra Anthon Berg.

Blomme i Madeiras historie

Den gamle danske chokoladeproducent Anthon Berg har eksisteret siden 1884. Det var dog først i 1960’erne den nye klassiske Blomme i Madeira kom til.

Dette skete i takt med at ferieøen Madeira og dessertvinen af samme navn blev populære blandt de solglade danskere.

Anthon Berg fulgte hurtigt op på denne trend og skabte den nye marcipantærte med frugt, likør og marcipan. De var da også en del af menuen på mange charterfly i 1970’erne og 1980’erne.

Siden er linjen blev udvidet med flere varianter som jordbær i champagne, blåbær i vodka og drue i Muscatvin.

Hvor meget alkohol?

Blomme i Madeira er oftest mere populær blandt voksne end børn på grund af den milde smag af alkohol.

Men hvor meget alkohol er der egentligt i?

I ingredienslisten er der angivet, at den indeholder hedvin, hvoraf 1,5 procent er Madeira, samt alkohol. Vi kan altså se, at 1,5 procent af alkoholen tilsat er Madeira, hvilket jo ikke er meget.

Hvor meget alkohol der samlet er i, er dog ikke angivet hverken her eller i næringsindholdet. Samlet er det dog nok ikke det store.

Marcipan med abrikoskerner

En stor del af Blomme i Madeira består af marcipan.

Marcipan laves traditionelt af smuttede og ristede mandler, der blendes med sirup eller sukkerlage. Nogle producenter bruger dog abrikoskerner i deres marcipan, som er et billigt alternativ til mandler.

I Blomme i Madeira er marcipanen lavet af både mandler og abrikoskerner.

Præcist hvordan andelen af mandler og abrikoskerner er vides ikke, da der kun er angivet, hvor mange mandler, der er i (11 procent). Men eftersom mandler står før abrikoskerner i ingredienslisten, skal der ifølge lovgivningen være flere mandler end abrikoskerner i.

4 gram blomme

Hvor mange blommer er der i en enkelt Blomme i Madeira?

Af ingredienslisten fremgår det, at der er 15 procent blommer i.

En enkelt chokoladetærte vejer 27,5 gram.

15 procent blomme svarer altså til, at der er omkring 4 gram blomme i en enkelt marcipantærte.

Altså ikke meget og i hvert fald ikke nok til, at det på nogen måde kan tælle med i frugtregnskabet – desværre.

Tilsætningsstoffer

Der er dog ikke kun kakao, marcipan, sukker, blomme og alkohol i marcipantærterne. Der er også anvendt adskillige tilsætningsstoffer.

Du finder både emulgator, fortykningsmiddel, surhedsregulerende middel og to forskellige konserveringsmidler i tærterne.

Her kan du se den samlede liste over ingredienser i Blomme i Madeira.

Ingredienser:
Sukker, blommer 15%, kakaomasse, mandler 11%, abrikoskerner, glykosesirup, kakaosmør, hedvin (heraf Madeira 1,5%), alkohol, mælkefedt, emulgator (rapslecithin), fortykningsmiddel (pektin), konserveringsmiddel (sorbinsyre, kaliumsorbat), surhedsregulerende middel (citronsyre).

Kalorier i Blomme i Madeira

Som det kan læses af ingredienslisten, er sukker det første, der er nævnt. Det betyder, at sukker er den ingrediens, der er mest af i Blomme i madeira.

Hele 41 gram sukkerarter per 100 gram er der i, hvilket vil sige, at de består af 41 procent sukker.

Også fedtindholdet er temmelig højt, nemlig 22 procent.

Det høje sukker og fedtindhold gør, at kalorieindholdet også er højt i de populære marcipantærter.

Marcipantærten indeholder nemlig 465 kcal per 100 gram.

Her kan du se det samlede næringsindhold i Blomme i Madeira:

Næringsindhold per 100 g 
Energi465 kcal
Fedt22 g
heraf mættede fedtsyrer7,5 g
Kulhydrat55 g
heraf sukkerarter41 g
Protein6,9 g
Salt0 g

Kilder: Tomsgroup.com

Se også disse artikler:

Smagstest af marcipan – her er den bedste marcipan

Mælkechokolade - er der forskel på Guldbarre, Marabou og Ritter Sport?

Marcipansnitter fyldt med sukker og tilsætningsstoffer

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Forsiden lige nu

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.
Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)→ Se opskriften
provencalsk pastaret
Provencalsk pastaret uden kød→ Se opskriften
billederesultat for blomkålstærte
Blomkålstærte (opskrift på tærte med blomkål, spinat og bacon)→ Se opskriften
vegetarisk wok med grøntsager og kokosmælk
Vegetarisk wok - nem grøntsagswok med kokosmælk→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
broget hverdagsgryde
Broget hverdagsgryde (nem og klassisk gryderet)→ Se opskriften
Madplan uge 36
Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage→ Se opskriften
kyllingefarsbrød
Kyllingefarsbrød - sundt farsbrød med hakket kylling→ Se opskriften
Teriyaki gulerødder med salat
Teriyaki gulerødder med salat og nødder→ Se opskriften
salat med hvedekerner
Salat med hvedekerner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her