Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Citronmåne

Citronmåne (nem opskrift på citronkage med gul glasur)

Billede af citronmåne.
4.8 fra 292 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
6.4k
SHARES
FacebookMessenger6.4kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Citronmåne
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på citronmåne
  • Tips
  • DanCake
  • FAQ
  • Kommentarer

Citronmåne

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 292 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 35 minutter min
Samlet tid: 50 minutter min
Opskrift på den bedste citronmåne, der også kaldes for politiets drømmekage. Kendt fra DanCake, men citronkagen er nem at bage selv.
Antal: 2
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 150 g smør blødt
  • 140 g rørsukker
  • 1 citron skal og saft, 1 - 1,5 deciliter citronsaft
  • 2 tsk vaniljesukker med lidt top
  • 3 æg
  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 4 spsk sødmælk
Gul glasur
  • 125 g flormelis
  • pasteuriserede æggehvider
  • gul konditorfarve

Fremgangsmåde

  1. Kom 150 g smør (blødt) i en skål, og rør det sammen med 140 g rørsukker, så du får en jævn masse. Du kan eventuelt blødgøre koldt smør i mikrobølgeovnen, men smørret skal ikke være helt smeltet. Kun blødt.
  2. Riv derefter skal fra 1 citron i skålen, og pres derefter saften fra citronen i. Rør det ud sammen med 2 tsk vaniljesukker.
  3. Derefter rører du 3 æg i et ad gangen.
  4. Bland 150 g hvedemel og 1 tsk bagepulver, og rør det derefter ind i dejen. Du skal ikke bruge en elpisker til denne opskrift - blot en skål og en grydeske. Til sidst røres 4 spsk sødmælk i dejen.
  5. Smør en springform med en diameter på cirka 18 centimeter med smør, og drys den med lidt rørsukker
  6. Hæld dejen i, og fordel den jævnt.
  7. Stil citronmånen ind i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, og her skal den bages i cirka 35 minutter.
  8. Stik i den med en kødnål, og hvis der ikke hænger dej fast i den, er kagen færdigbagt.
  9. Tag den ud af ovnen, og lad den køle af.
  10. Vej 125 g flormelis af i en skål, og rør derefter pasteuriserede æggehvider i sammen med gul konditorfarve. Pas på glasuren ikke bliver for tynd.
  11. Fordel glasuren over citronmånen, og lad nu glasuren stivne.
  12. Tag citronmånen ud af springformen, og den på midten med en skarp kniv. Nu har du to citronhalvmåner, der smager helt fantastisk.

Næringsindhold

Kalorier1469kcalKulhydrater199gProtein20gFedt69gMættet fedt41gFlerumættet fedt4gEnkelumættet fedt18gTransfedt2gKolesterol410mgNatrium1163mgKalium262mgKostfibre3gSukker138gVitamin A2304IUVitamin C10mgCalcium116mgJern5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på citronmåne

Citronmåne - helt klassisk og som den skal smage. Her er ingen kunstige tilsætningsstoffer og den slags - men bare en lækker og hjemmebagt kage, som du vil elske.

Citronmånekagen er meget nem at bage selv, og du bliver overrasket over godt den smager. Her er den bagt med smør og citron, og selvfølgelig med et lækkert lag gul glasur på toppen.

Opskriften giver 2 stk., da kagen jo deles i to halve.

Se flere opskrifter:

  • Citronkage
  • Citronmuffins opskrift
  • Citronmåne muffins
  • Banankage
  • Alletiders mumse chokoladekage
  • Siciliansk citronkage med appelsinglasur
  • Citronkage i airfryer

Tips

Dette er en nem opskrift på citronmåne, der gennem mange år har været spist og nydt af tusindvis af danskere.

Faktisk er citronmånen en af de allermest populære kager, og det kan du læse mere om nederst i opskriften. Forklaringen skyldes især Dancake i Give i Midtjylland.

Jeg har gennem tiden hørt mange sige, at kagen måske er lidt tør, men sammen med glasuren, ja så går det fint. Og især hvis der er et tykt lag glasur.

Men du kan sagtens selv bage citronmånen uden den er tør. Og her selv styre hvor meget glasur du ønsker på kagen.

Så her er fremgangsmåden til, hvordan du nemt bager den bedste citronmåne med den helt rigtige citrusglasur. En sikker vinder.

Gennem tiden har kagen i øvrigt også fået en række kælenavne, og sådan er det jo når noget er populært. Et af dem er "politiets drømmekage" eller "betjentens konditorkage".

Jeg ved ikke om det er sandt, at betjente er mere glade for denne kage end andre, men i hvert fald er politiet ofte blevet kædet sammen med kagen. Og det er jo ingen skam.

DanCake

Det er måske fra supermarkedet de fleste bedste kender en citronmåne, eller citronhalvmåne, men kagen er faktisk meget nem at bage selv.

Citronhalvmånen er i øvrigt en af de mest solgte kager i Danmark, og det har den været gennem årtier. Den er siden 1968 blevet produceret af DanCake i Give i Midtjylland, og derfra er der altså sendt virkelig mange citronmåner ud i de danske hjem.

Faktisk er citronmånen, og andre halvmåner, dermed blevet fremstillet i mere end 50 år. Ret imponerende, og kagerne er stadig lige populære.

Og selvom jeg på ingen måde vil sige at fabriksudgaven er dårlig, ja så kan du sagtens bage en hjemmelavet version, der lige er en tak bedre. Alene det at citronmånen er nybagt gør selvfølgelig meget.

FAQ

Kan man bage citronmåne dagen før?

Du kan sagtens bage citronmånen dagen før, da den har en god holdbarhed. Kagen holder fin og frisk i 3-4 dage.

Kan man fryse citronmåne?

Den færdigbagte og afkølede citronmåne kan sagtens fryses ned. Det bedste er at tø kagen op ved stuetemperatur.

Hvem opfandt citronmånen?

Citronmånen er en dansk opfindelse, der stammer fra kagefabrikken DanCake i Give i Midtjylland. Her blev den lanceret i 1968.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kirsten skriver

    august 07, 2025 at 3:41 pm

    Dejlig kage

    Svar
  2. Maria skriver

    juli 26, 2025 at 11:42 am

    Fantastisk og legendarisk den er så lækker kan kun anbefales 🥰😋😋😋😋😋😋😋😋😋

    Svar
  3. Maria skriver

    maj 12, 2025 at 9:27 am

    Jeg havde hverken rørsukker eller sødmælk, og brugte derfor alm. sukker og minimælk. Det fungerede rigtig godt. Første citronmåne jeg bager og vil holde fast i denne gode opskrift fremover!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      maj 12, 2025 at 9:51 am

      Hej Maria
      Fedt - tak - dejligt at høre. Citronmånen er en undervurderet kage 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Pia skriver

    september 30, 2024 at 8:32 pm

    Fin kage, men saften og skal fra 1 citron er desværre ikke nok til at give kagen smag af citron

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 02, 2024 at 8:23 am

      Hej Pia
      Tak for det, og der er forskel på citroner og indholdet af citronsaft. Jeg prøver lige at beskrive mængden lidt mere præcist 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Lea skriver

    august 26, 2024 at 7:02 am

    Hej der står at opskriften er til 2, er det 2 halve der menes eller 2 hele? 🙂

    Svar
  6. Heidi Sandt Nielsen skriver

    august 02, 2024 at 3:12 pm

    En total ynglings opskrift herhjemme, specielt efter jeg så der ikke skulle bruges maskine 😂😂👌 nu laves den til alle sammenkomster 🥰

    Svar
  7. Lone Mathilde Marie Jørgensen skriver

    juli 12, 2024 at 10:03 am

    Jeg kommer også lidt fintrevet marcipan i dejen. Mums. Min fætter 👮og hans kolleger 👮elsker den. Den er mange gange bedre end "Tankstationens dronning". Det bliver den kaldt her I Nordjylland 😊

    Svar
    • Rasmus Vergo skriver

      oktober 10, 2024 at 9:56 pm

      1 deciliter = 0,1 liter = 100ml citron saft.
      Jeg ved ikke hvad det er for nogle citroner du bruge men de må være på størrelse med vandmeloner.

      A 1 citron få jeg ca 5 til 20 milliliter.

      Ellers god opskrift.
      Jeg brugte ca 25ml citron saft.

      Svar
  8. Villads skriver

    juni 28, 2024 at 8:17 pm

    Det er meget uklart hvor meget citron skal og saft der skal i kagen, og resultatet er derfor blevet alt for sur

    Svar
  9. Kaja Rosenvinge skriver

    januar 06, 2024 at 7:20 pm

    Tak for en dejlig nem og velsmagende citronmåne, som fremover vil være at finde, når vores nærmeste hygger sig omkring kaffebordet ved div. familiesammenkomster, hvor tre generationer forsamles 🤗♥️

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 09, 2024 at 8:05 am

      Hej Kaja
      Dejligt at høre - og jeg synes også den hjemmebagte citronmåne er langt bedre end den købte. Men sådan er det jo ofte 🙂
      Tak for de pæne ord.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • ida skriver

      marts 24, 2024 at 2:37 pm

      jeg har smagt den den løkes ikke for mig

      Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required