Bastogne kiks er en skøn og sprød kanelsmåkage. Få opskrift på hjemmelavet Bastogne og læs mere om den populære småkage her.
Bastogne er en klassiker blandt småkager med deres lækre og sprøde konsistens med en smag af karamelliseret sukker og kanel.
Selvom de nok er mest kendt i den færdiglavede variant fra LU eller andre producenter, så er de faktisk lette at lave selv.
Opskrift på Bastogne kiks
Bastogne kiks
Ingredienser
- 75 g muscovadosukker - eller brun farin
- 25 g lys sirup
- 75 g smør - blødt ved stuetemp
- 100 g hvedemel
- 0,5 tsk potaske
- 1 tsk kanel
- 1 vaniljestang - kornene eller 1 tsk vaniljesukker
- 1 knsp salt
Fremgangsmåde
- Kom muscovadosukker, lys sirup og blødt smør i en skål og rør det sammen.
- Rør hvedemel, potaske, kanel, vaniljekorn og salt sammen. Kom det i smør-sukker blandingen og rør godt sammen til en samlet masse.
- Stil dejen på køl med film over i cirka 1 time.
- Rul dejen ud til to lange stængler, der er cirka 2 cm i diameter. Pres stænglerne lidt flade og skær dem ud i stykker, der er cirka 4x5 cm. Vil du have de velkendte riller, så pres to riller i småkagerne med håndtaget af en kniv, gaffel el lign. og afrund evt kanterne for det helt rigtige Bastogne-look.
- Læg Bastogne småkagerne på en bageplade med bagepapir og bag i en forvarmet ovn i 8-10 minutter ved 175 grader varmluft.
- Lad dem køle af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Opbevar Bastogne kiks i en tætsluttende beholder, så de bevarer deres sprødhed. Her kan de sagtens holde sig et par uger.
Det er vigtigt at anvende potaske som hævemiddel for at få den helt rigtige sprødhed og smuldrende fornemmelse, når spiser dem.
Som nævnt i opskriften kan du godt udskifte muscovadosukker med brun farin og anvende vaniljesukker i stedet for en vaniljestang.
Hjemmelavet bastogne
Bager du Bastogne kiks selv, får du smagen af de rene råvarer.
Muscovadosukker er sukker, der er forarbejdet så lidt som muligt. Det giver mere aroma og smag sammenlignet med hvidt sukker samtidig med, at det giver en flot farve.
Samtidig bruges der smør og vaniljekorn, der igen skruer op for smagsoplevelsen og giver den helt rigtige smørbagte småkagesmag og konsistens.
Det kan være svært at efterligne et oprindeligt fabriksfremstillet produkt, som Bastogne-kiksen jo er, med rene råvarer. Det kan dog sagtens lade sig gøre og med opskriften her, får du en småkage, der i både smag og konsistens minder utroligt meget om den færdiglavede fra LU, blot lavet på gode råvarer med masser af smag.
Ingredienser i færdiglavet Bastogne
Den færdiglavede Bastogne fra LU indeholder ikke helt de samme ingredienser som den hjemmelavede.
I stedet for smør anvendes palmeolie. Det er et billigt fedtstof, der anvendes af mange fødevareproducenter netop på grund af prisen. Desværre sker produktionen af palmeolie oftest på bekostning af miljøet, hvor store mængder regnskov fældes for at gøre plads til palmeplantagerne.
Der anvendes hele fem forskellige former for sukker og sirup i småkagen fra LU: Sukker, kandissukker, fruktose-glukosesirup, kandissukkersirup og glukosesirup. På trods af dette, kan det åbenbart ikke give den lækre karamelliserede farve til kiksen, hvorfor der også er tilsat farvestof.
Vaniljesmagen kommer i den færdiglavede udgave fra aroma og ikke fra vaniljekorn.
Her kan du se den samlede liste over ingredienser i den færdiglavede småkage fra LU.
Ingredienser i LU Bastogne:
Hvedemel, sukker, palmeolie, kandissukker 10%, fruktose-glukosesirup, æg, kandissukkersirup, hævemiddel (natriumhydrogenkarbonat), glukosesirup, farvestof (karamel), kanel 0.2%, salt, aroma (vanillin).
Næringsindhold i Bastogne
Få flere lækre opskrifter på kager her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Tina
Hej. Jeg troede, at man altid skulle opløse potaske i vand. Hvis jeg gør det, skal jeg så fjerne lidt sirup, så det passer med de våde ingredienser?
Mh Tina.