• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Viden om mad › Bananfluer

Bananfluer

bananfluer på banan
Del gerne:
167
SHARES
FacebookMessenger167PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 11. november 2024 - Udgivet: 22. oktober 2023

Hvorfor kommer der bananfluer, og hvordan slipper man af med dem? Få fakta om de små sorte fluer - og opskriften på en fælde til bananfluerne.

Bananfluer er noget af det mest irriterende. De hvirvler rundt om køkkenbordet, sætter sig på æbler eller bananer i frugtskålen eller flyver rundt om krydderurter.

Det underlige er, at de små kræ nærmest opstår af ingenting, og er der først en, kan du være stensikker på, at der kommer der flere.

Det er der måske ikke noget underligt ved, da bananfluer begynder at lægge æg et døgn efter, de er fløjet ud af puppen.

Og da de lægger ca. 25 æg dagligt, kan det hurtigt løbe op.

Fakta om den lille sorte flue

En bananflue kaldes også for eddikeflue. De bliver op til fire millimeter lang og på trods af deres liden størrelse, er de forhadte.

De hærger især vores hjem i august og september, hvor de kan trænge gennem de mindste sprækker.

Men bananfluer kommer ikke kun udefra. De bor simpelthen hos os, uden at vi opdager det - for eksempel i vores planter - før de begynder at myldre som forvirrede flyvere om frugten.

Bananfluer er nemlig vilde med gærceller, og de kan lugte dem på lang afstand. Når en frugt, eks. en banan, bliver overmoden, udvikles flere gærceller, og det er lige noget for de vingede bæster.

De lægger æg i en overmoden eller stødt frugt, hvorefter larven så kan leve af den halvrådne frugtsaft.

Tanken er klam, men hverken larver eller æg er farlige at spise, selvom de kan give lidt maveproblemer.

Sådan slipper du af med bananfluer

Den nemmeste løsning er ikke at have frugter eller grøntsager stående i skåle i køkken eller andre rum, at forsegle alle døre og vinduer og smide potteplanterne ud.

Da det er temmelig drastisk og kedeligt, får du hermed nogle tips.

  • Kom altid brugt glas og tallerkener i opvaskemaskinen eller vask dem op i hånden i stedet for at lade dem stå ved vasken. Bananfluer er nemlig også vældig glad for vinrester og ølsjatter på grund af alkoholens gæringsproces.
  • Du kan købe en fælde, der lokker kræene til sig, hvorefter de ikke kan finde ud igen.
  • Du kan selv lave en nem fælde, der blot består af æbleeddike i en kop, men en plastikpose omkring. I midten klipper du et lillebitte hul, hvor fluen kan komme ned til eddiken - men hvor det er svært for den at komme ud igen. Se billedet herunder.
  • Husk at tjekke frugterne dagligt, for bananfluerne kommer kun, hvis de enten er stødt, overmodne eller begyndt at rådne. Kom de stødte frugter i køleskabet og spis eller smid de overmodne frugter ud.
  • Smid dine krydderurter ud i haven eller på altanen, så snart der er en bananflue i nærheden.
  • Sørg for altid at vaske og tørre borde af, hvis du har spildt søde drikkevarer som juice eller alkohol som vin og øl. I det hele taget hader bananfluer rengøring og "kedelige" frugter, der ikke har sat gang i en gæringsproces.

Fælde til bananfluer

Som sagt er det utroligt nemt at lave en fælde til banafluer.

Kom æblecidereddike i et glas, kop eller lignende, læg husholdningsfilm over og en elastik omkring.

Snit så lige et par små huller i filmen, som du kan se på billedet af bananfluefælden her:

billederesultat for fælde til bananfluer
Så nemt laver du en fælde til bananfluer. Med et lille krus, husholdningsfilm og æbleeddike. Og det er en særdeles effektiv fælde. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Her kravler bananfluerne ned i koppen, og drukner i eddiken. De kan simpelthen ikke komme op igen.

Alene i løbet af et døgn vil du fanget langt de fleste af de små, sorte fluer.

Læs også om, hvordan du undgår eller slipper af med møl.

Brug de modne bananer her:

  • Bananmuffins
  • Banankage
  • Bananbrød
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 11, 2024 at 11:03 am

    Tak fordi du læser med.Hvad synes du om artiklen med bananfluer?

    Svar
  2. Ole

    april 18, 2023 at 1:38 am

    Helt enig med Claus og K petersen, , det er spild af tid og bøvl med plast film omkring, og til at prikke huller... Bare et par dråber opvaskemiddel i Eddiken, og så lige rør det rundt, så kan de ikke komme fri fra overfladen 🙂

    Svar
  3. K petersen

    oktober 21, 2022 at 12:40 am

    Kom en dråbe afspændingsmiddel i.

    Svar
  4. Claus

    oktober 18, 2022 at 6:26 pm

    En bedre fælde er: æbleeddike og et par dråber opvaskemiddel.
    Det bryder overflade spændingen og de drukner. Man spare døjet med husholdningsfilm

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Forsiden lige nu

mad i fad opskrifter
Mad i fad (lækre retter du kan lave i fad i ovn)→ Se opskriften
Billede af blommemuffins
Blommemuffins (lækre muffins med blommer)→ Se opskriften
Billede med havregrynsbrød.
Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)→ Se opskriften
billederesultat for pastasalat med bønner
Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie→ Se opskriften
Grønkålssalat med feta
Grønkålssalat med feta og granatæble→ Se opskriften
Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad (nemme og lækre retter)→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål (en populær fiskeret)→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner (nem opskrift på saltcitroner)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her