En opskrift på de bedste vaniljekranse til jul fra bagermester Hardy Christensen. Kagerne laves med sprøjtepose, og flyder ikke ud i ovnen.
Hvis du spørger mig, så er disse vaniljekranse de bedste jeg nogensinde har smagt. Og de laves nemt med en sprøjtepose med stjernetyl.
Vaniljekransene hører traditionelt julen til, og disse kranse er sprøde og med den helt rigtige smag af vanilje.
Opskriften stammer fra bagermester Hardy Christensen, der i årtier drev det populære Hardys Bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.
Der var styr på både traditioner og håndværk, og derfor får du altså ikke bedre vaniljekranse end disse.
Vi mistede desværre Hardy i foråret 2017, men hans fantastiske opskrifter lever heldigvis videre.
Opskriften giver omkring 45 vaniljekranse, afhængig af hvor store du laver dem.
Opskrift på vaniljekranse
Ingredienser
- 250 gram smør
- 200 gram sukker
- 1 æg ca. 50 gram
- 375 gram hvedemel
- 25 gram vaniljesukker
Sådan gør du
- Du skal bruge meget blødt smør. Du kan eventuelt blødgøre det i mikroovnen, men det skal ikke smeltes helt. Eller stil smørret frem ved stuetemperatur i god tid. Kom det i skålen til røremaskinen.
- Tilsæt også sukker, et æg, hvedemel og vaniljesukker.
- Rør dejen sammen med kagespartel, og det gør du ved laveste hastighed i tre minutter.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, og du har nu en ret blød dej.
- Kom den i en sprøjtepose med en stjernetyl i størrelsen 10 millimeter.
- Beklæd en bageplade med bagepapir (i dette link kan du læse alt hvad du skal vide om bagepapir), og sprøjt lange stænger på cirka 10 centimeter.
- Luk dem sammen til vaniljekranse, og du skal holde lidt afstand mellem vaniljekransene. Men da dejen stort set ikke falder sammen, ja så kan de stå rimelig tæt på hinanden.
- Bag de lækre vaniljekranse i en forvarmet ovn ved 200 grader over- og undervarme, og her skal de have cirka otte minutter. Vaniljekransene er færdige når de er let gyldne.
- De færdigbagte kager stilles på en rist, hvor de køler af og bliver sprøde.
- Fortsæt på samme måde med resten af dejen.
Se video til opskrift
Vaniljekranse med mandler
Hvis du vil bage småkagerne med mandler, skal du bruge følgende ingredienser:
- 100 gram smuttede mandler
- 1 stang vanilje eller 1 spsk. vaniljesukker
- 375 gram smør
- 8 dl hvedemel
- 3 dl sukker
- 1 æg
Smuld mel og smør sammen til en grynet konsistens.
Skold og hak mandlerne meget fint.
Bland dem i massen sammen med sukker og vanilje. Ælt ægget ind i dejen og stil den på køl en times tid.
Kør dejen ud gennem en kødhakker med stjerneform og bag kransene i otte minutter ved 200 grader almindelig ovn.
Noter
Vaniljekranse opbevares i en tætsluttende beholder, hvor de holder sig sprøde.
Og hvis ikke du spiser dem for hurtigt, kan de holde helt til jul.
Se også opskrifter på:
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Mums - grillet asparges med parmaskinke
Mør og lækker kalveculotte i grill
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Hej,godt nytår jeg starter årets bagning med din gode vaniliekranse sprøde småkager,er så glad for din lette simple dej opskrift,jeg vil i dag,forsøge mig med,anderledes smag,så spændene hvordan småkager bliver i dag med: lakrids,citron og chokolade smag,håber det er iorden,at jeg bruger din dej,med en blanding af min fantasi indblandet
Hej Sonja
Tak for din hilsen, og også godt nytår til dig.
Det er bestemt dejligt, at eksperimenterer med opskrifterne - og meld endelig tilbage hvordan det er gået.
Alt det bedste
Holger